Αυτό το άρθρο είναι 10 μηνών

K. Μακεδονία: Λιγοστά τα χωρικά και μεγάλες οι αυξήσεις για τη μεταφορά των καυσόξυλων

Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου
22/08/2023
3' διάβασμα
k-makedonia-ligosta-ta-chorika-kai-megales-oi-afxiseis-gia-ti-metafora-ton-kafsoxylon-299471

Αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στην προμήθεια των καυσόξυλων ατομικών αναγκών βρίσκονται οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια η χορήγησή τους γινόταν από περιοχή πλησίον του χωριού, από φέτος, με απόφαση του Δασαρχείου Αρναίας, η προμήθεια των καυσόξυλων θα γίνεται από πιο μακρινή περιοχή, με αποτέλεσμα το κόστος μεταφοράς να έχει αυξηθεί κατακόρυφα και να επιβαρύνει τις τσέπες των κατοίκων.

Όμως, δεν είναι μόνο το κόστος των μεταφορικών που έχει αυξηθεί. Τα χωρικά που δικαιούνται είναι μόλις 8 κ.μ., ποσότητα που είναι πολύ μικρή και δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Παλαιοχωρίου Αρναίας, Γρηγόρη Κατσιαρμά, για να ζεσταθούν φέτος οι κάτοικοι του χωριού θα πρέπει βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στις τσέπες. «Η Χαλκιδική δεν είναι μόνο θάλασσα. Υπάρχουν και οι ορεινές κοινότητες, στις οποίες έχει πολύ κρύο. Εννιά μήνες τον χρόνο έχουμε χειμώνα και καίμε ξύλα, τρεις μήνες άνοιξη και λιγότερο καλοκαίρι. Παλιά, τα ξύλα τα έδιναν έγκαιρα και γύρω από το χωριό και ήταν οικονομική και η μεταφορά τους. Σήμερα, τα καυσόξυλα έχουν αυξηθεί υπερβολικά», υπογραμμίζει ο κ. Κατσιαρμάς.

Μικρή η ατομική μερίδα

Όπως λέει, την ατομική μερίδα των μόνο 8 χωρικών κ.μ. καλούνται να την πληρώσουν 300 ευρώ, όταν παλαιότερα ήταν περίπου 130 ευρώ, και ενώ καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων για θέρμανση των κατοίκων μόνο για κάποιους μήνες, αφού οι περισσότερες οικογένειες θέλουν πάνω από 20 χωρικά για να βγάλουν τον χειμώνα. Μάλιστα, οι τιμές αυτές αφορούν τα άκοπα και χλωρά ξύλα, που σημαίνει επιπρόσθετο κόστος. Επίσης, οι κάτοικοι καλούνται να πληρώσουν 160 ευρώ φέτος για μεταφορικά, όταν πέρσι η μεταφορά κόστιζε 60 ευρώ.

Ευθύνες

Για την κατάσταση που έχει προκύψει σε ό,τι αφορά τη χορήγηση των καυσόξυλων από μακρινές περιοχές και το συνακόλουθο υψηλό κόστος μεταφοράς, ευθύνεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τ.Κ. Παλαιοχωρίου, το γεγονός ότι το Δασαρχείο Αρναίας δίνει ποσότητες καυσόξυλων που βρίσκονται στις γύρω περιοχές στους δασικούς συνεταιρισμούς και δεν δεσμεύει για τους κατοίκους των χωριών.

«Τα δάση δεν είναι των συνεταιρισμών και των υλοτόμων. Είναι του κράτους και των κατοίκων που διαμένουν κοντά. Αυτοί παίρνουν από κοντινές περιοχές τα καλά τα ξύλα και τα πωλούν στους εμπόρους, ενώ στους κατοίκους του Παλαιοχωρίου θέλουν να δώσουν τα χλωρά κι από μακριά. Αυτό δεν γίνεται», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσιαρμάς.

Αυτό που ζητούν οι κάτοικοι της ορεινής κοινότητας της Χαλκιδικής είναι να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη ποσότητα καυσόξυλων και σε χαμηλή τιμή και να αυξηθούν οι πιστώσεις στο Δασαρχείο Αρναίας. «Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να προπληρώσουμε τα καυσόξυλα από την αρχή του χρόνου, ώστε να χορηγούνται έγκαιρα. Αιτούμαστε, επίσης αύξηση της ποσότητας των χορηγούμενων χωρικών», καταλήγει.