Και οι επτά ήταν υπέροχες

Οι τεχνολογίες που θα καθορίσουν το μέλλον της αγροδιατροφής

Επτά νεοφυείς επιχειρήσεις που κινούνται στον κλάδο της ψηφιακής γεωργίας και των καινοτόμων εκτροφών αντιπροσωπεύουν τις τεχνολογίες που πρόκειται να καθορίσουν το μέλλον της αγροδιατροφής, σύμφωνα με την Anterra Capital, την ηγέτιδα των επενδύσεων στις αγροτικές start ups.

Με αφορμή το συνέδριο F&A next, που αφορά την προώθηση της καινοτομίας στην αγροδιατροφή και θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Μαΐου στο ολλανδικό πανεπιστήμιο Wageningen, η εταιρεία επενδύσεων επέλεξε επτά νεοφυείς επιχειρήσεις που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και οι οποίες αποτελούν εκπροσώπους των καινοτόμων κλάδων που θα επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια στον αγροδιατροφικό τομέα.

Πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Adam Anders, είχε παρουσιάσει με συνέντευξή του στην «ΥΧ» τους καινοτόμους κλάδους που προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Συγκεκριμένα, ο κλάδος της ψηφιακής τεχνολογίας, που συγκεντρώνει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφορά τη χρήση έξυπνων συσκευών και μηχανημάτων στο χωράφι, ενώ οι καινοτόμες καλλιέργειες και εκτροφές περιλαμβάνουν τις «κάθετες» φάρμες, την εκτροφή εντόμων και την ευφυή κτηνοτροφία.

Οι πρωτοπόροι

Τη λίστα με τις καινοτόμες start ups ανοίγει η Augmenta, η ελληνική start up με έδρα τον Βόλο, η οποία έχει καταφέρει να επεκτείνει τις τεχνολογικές της υπηρεσίες στις ΗΠΑ, αλλά και να κερδίσει χρηματοδότηση, με την πιο πρόσφατη να είναι ύψους 600.000 δολαρίων από τη Marathon Venture Capital. Η Augmenta έχει δημιουργήσει ένα σύστημα διαφοροποιημένης λίπανσης, το οποίο τοποθετείται στην οροφή του τρακτέρ και εξασφαλίζει ότι κάθε σημείο του αγρού λαμβάνει την ποσότητα λιπάσματος που χρειάζεται.

Η Greenlight Biosciences εδρεύει στη Μασαχουσέτη και κινείται στον χώρο των βιο-παρασιτοκτόνων, τα οποία στοχεύουν σε συγκεκριμένα παράσιτα, διασφαλίζοντας ότι δεν επηρεάζουν ούτε τα φυτά ούτε άλλα είδη εντόμων και ζώων. Η τεχνολογία της εταιρείας στοχεύει στο RNA ενός επιβλαβούς οργανισμού, προκαλώντας παρεμβολή στην παραγωγή πρωτεϊνών του είδους. Πρόσφατα, η νεοφυής επιχείρηση είχε λάβει χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. δολαρίων.

Την τεχνολογία του Blockchain χρησιμοποιεί η νεοφυής επιχείρηση Hectare Agritech, η οποία έχει έδρα το Λονδίνο και ιδρύθηκε από τον κτηνοτρόφο Dan Luff. Η εταιρεία έχει αναπτύξει πλατφόρμες εμπορικών συναλλαγών για αγοραστές και πωλητές σιτηρών και ζώων. Στόχος της είναι η βελτίωση των τιμών και η διαφάνεια κατά τις αγορές. Μέχρι στιγμής, η συγκεκριμένη start up έχει λάβει χρηματοδότηση 5 εκατ. δολαρίων.

Με την πρόγνωση του καιρού για την ακριβή χρήση των αγροτικών εφοδίων ασχολείται η Ignitia, μία σουηδική εταιρεία που βοηθά κυρίως αγρότες σε τροπικές περιοχές. Η νεοφυής επιχείρηση συνεργάζεται με οργανισμούς, ΜΚΟ, επιχειρήσεις αγροτικών εφοδίων και παρόχους κινητής τηλεφωνίας για την παροχή ειδικών για κάθε τοποθεσία καιρικών προβλέψεων. Η εταιρεία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 1,1 εκατ. δολάρια από επενδύσεις.

Η επόμενη start up δραστηριοποιείται στον τομέα της κτηνοτροφίας και έχει ως σκοπό να μειώσει τις εκπομπές αερίων με ένα φυσικό συμπλήρωμα ζωοτροφών. Σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας, το συμπλήρωμα μειώνει τα αέρια μεθανίου έως και 30%. Η καινοτομία της ελβετικής Mootral βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δοκιμών με τους συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους, ενώ αναμένεται να βγει στην αγορά μέσα στο 2019. Στον τομέα της ρομποτικής και της αυτόματης συγκομιδής επικεντρώνεται η start up Root Al από τη Βοστώνη. Συγκεκριμένα, η τεχνολογία της αφορά τις καλλιέργειες θερμοκηπίου και την αυτόματη συγκομιδή που ελαχιστοποιεί τον χρόνο και συλλέγει τα προϊόντα ανάλογα με την ωριμότητά τους. Η τεχνολογία πρόκειται να βγει στην αγορά το επόμενο έτος.

Τη λίστα των καινοτόμων start ups ολοκληρώνει η λονδρέζικη Stable, η οποία έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα διαχείρισης κινδύνου για να βοηθήσει τους αγρότες να μετριάσουν την αστάθεια των τιμών των εμπορευμάτων. Η start up ολοκλήρωσε τον Μάρτιο έναν κύκλο χρηματοδότησης 6 εκατ. δολαρίων και θέλει να επεκταθεί σε νέες γεωγραφικές περιοχές.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο τομέας των start ups που ασχολούνται με τη δημιουργία τεχνολογίας για τον αγροδιατροφικό τομέα είναι μία αναπτυσσόμενη αγορά, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Agfunder, οι νεοφυείς επιχειρήσεις προσέλκυσαν χρηματοδότηση ύψους 17 δισ. δολαρίων, αύξηση 43% από τον προηγούμενο χρόνο.