Θανάσης Βακάλης: Και η κτηνοτροφία θέλει τον γιατρό της

Ο 43χρονος πρόεδρος του ΘΕΣγάλα, Θανάσης Βακάλης, βρίσκεται στο τιμόνι ενός από τα πιο πετυχημένα success stories του συνεταιριστικού κινήματος, που τείνει να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά του γάλακτος

Και η κτηνοτροφία θέλει τον γιατρό της

Το 2011, μια μικρή ομάδα γαλακτοπαραγωγών από τη Λάρισα άρχισε να διερευνά το ενδεχόμενο συνασπισμού των δυνάμεών της, με στόχο να αυξήσει τον όγκο παραγωγής. Η αρχική ομάδα των 15 ατόμων σήμερα αριθμεί πάνω από 100 μέλη και έχει κάνει πολλά περισσότερα από το να αυξήσει την παραγωγή: «χτίζει» ένα από τα πιο πετυχημένα success stories του σύγχρονου συνεταιριστικού κινήματος, ενώ πετυχαίνει ρυθμούς ανάπτυξης που θα ζήλευαν πολλές αμιγώς ιδιωτικές εταιρείες.

Ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, με καταγωγή τη Λάρισα, βρίσκεται αυτή την περίοδο στην αιχμή της επικαιρότητας –πέραν των υπόλοιπων δράσεών του– για την ανάπτυξη του μοντέλου των αυτόματων πωλητών γάλακτος ανά την επικράτεια. Στο τιμόνι του συνεργατικού σχήματος, που –όπως αποδείχθηκε με την πάροδο της πενταετίας– «ακούει» τους κανόνες της αγοράς και «διαβάζει» τις ανάγκες της οικονομίας, βρίσκεται ένας γιατρός, ο 43χρονος Θανάσης Βακάλης.

Και η κτηνοτροφία  θέλει τον γιατρό της Γεννημένος στον Πλατύκαμπο της Λάρισας, παιδί αγροτικής οικογένειας, ο Θανάσης Βακάλης μεγάλωσε στις γειτονιές της πόλης. Οι γονείς του τον προόριζαν για την Ιατρική, θέλοντας για εκείνον μια καλύτερη μοίρα από αυτήν του πρωτογενούς τομέα. Φαίνεται, όμως, πως ο ίδιος είχε άλλα σχέδια, τα οποία έμελλε να αλλάξουν όχι μόνο τη δική του μοίρα, αλλά ίσως και αυτήν της εγχώριας κτηνοτροφίας.

Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Carol Davila στη Ρουμανία, ο Θανάσης Βακάλης αποφάσισε να αλλάξει πορεία. Εγκατέλειψε την Ιατρική, για να αναλάβει την οικογενειακή φάρμα του πατέρα του. Γρήγορα αντιλήφθηκε πως το μέλλον της κτηνοτροφίας, όπως λειτουργούσε στην Ελλάδα, δεν ήταν βιώσιμο.

Έχοντας από τα παιδικά του χρόνια συγκροτημένη πολιτική άποψη, ξεκίνησε επαφές με συναδέλφους του στην περιοχή της Λάρισας και της Βόρειας Ελλάδας, με όραμα τη δημιουργία ενός νέου συνεργατικού σχήματος, απομακρυσμένου από τα παρωχημένα μοντέλα των συνεταιρισμών.

Το ξεκίνημα

Μετά από πολύμηνες επαφές, το 2011 συστάθηκε ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα. Στην αρχή, τα περίπου 15 μέλη, που σύντομα ξεπέρασαν τα 100, μοιράζονταν με τον «γιατρό» ένα καινούργιο όραμα για την κτηνοτροφία: μαζικές αγορές πρώτων υλών, οικονομίες μεγέθους, Συμβολαιακή Γεωργία, αξιοπρεπή συμβόλαια πώλησης του προϊόντος. Το σύστημα άρχισε να λειτουργεί. Μέσα σε λίγους μήνες, ο πρότυπος συνεταιρισμός πέτυχε το πρώτο συμβόλαιο πώλησης γάλακτος. Το στοίχημα κερδήθηκε…

Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Παρά το γεγονός ότι ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα αυξάνει μήνα με τον μήνα και χρόνο με το χρόνο τον τζίρο του και παρά το ότι τα μέλη του συνεταιρισμού βγαίνουν σιγά – σιγά από τα αδιέξοδα, ο Θανάσης Βακάλης επιμένει, καθώς –όπως μεταφέρει ο ίδιος στην «ΥΧ»– «οι συνεταιρισμοί δεν είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, οφείλουν να έχουν και κοινωνικό αποτύπωμα».

Έτσι, τον Οκτώβριο του 2013 ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα αποφάσισε να δώσει διαφορετικό νόημα στο μέχρι τότε «κουρασμένο» κίνημα «χωρίς μεσάζοντες». Προχώρησε στη χρήση της καινοτομίας και εγκατέστησε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις γειτονιές της Λάρισας τα πρώτα τέσσερα καταστήματα αυτόματων πωλητών γάλακτος, που διαθέτουν φρέσκο γάλα 24 ώρες το 24ωρο. Ουρές πελατών αναμένουν υπομονετικά για ένα μπουκάλι συνεταιριστικό, παστεριωμένο φρέσκο γάλα, απευθείας από τον παραγωγό. «Στην Ελλάδα της κρίσης κάτι αρχίζει να κινείται, ενώ μέρος των κερδών επιστρέφει στην κοινωνία, μέσω της κοινωνικής δράσης του συνεταιρισμού» είναι οι τίτλοι μερικών μόνο από τα διεθνή δημοσιεύματα, που αναφέρονται στην πορεία του συνεταιρισμού.

Το σήμερα

Τα τέσσερα καταστήματα της Λάρισας έγιναν σήμερα 43 (και σύντομα πάνω από 50) σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Αθήνα. Οι ουρές στα σημεία πώλησης παραμένουν, με τους καταναλωτές να μην περιμένουν πλέον μόνο για ένα μπουκάλι φρέσκο γάλα, αλλά και για γάλα με κακάο, για λευκά και κίτρινα τυριά, όλα από 100% φρέσκο γάλα των παραγωγών της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Όσο για το επόμενο βήμα; Αν και σήμερα αυτό είναι αδιόρατο, το σίγουρο είναι ότι ο πήχης έχει τεθεί ψηλά και το success story, που εκκολάφθηκε μέσα σε μόλις πέντε χρόνια και μάλιστα αυτά της οικονομικής κρίσης, τρέφει μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον.

Νατάσα Φραγκούλη