Αυτό το άρθρο είναι 14 μηνών

Καινοτόμα συγχρηματοδοτούμενα έργα έδωσαν το «παρών» στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

04/08/2023
10' διάβασμα
kainotoma-sygchrimatodotoumena-erga-edosan-to-paron-sto-9o-panellinio-synedrio-gia-tin-anaptyxi-tis-ellinikis-georgias-298655

Το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας αποτελεί μια εκδήλωση-θεσμό για τον πρωτογενή και ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα της χώρας μας. Τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, περισσότερα από 100 άτομα παρευρέθηκαν στο κτήριο gaiasense HUB στον Πειραιά για να παρακολουθήσουν από κοντά το συνέδριο, ενώ περίπου 3.000 θεατές το παρακολούθησαν απομακρυσμένα μέσω της ειδικά διαμορφωμένης πλατφόρμας.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για μια σειρά καινοτόμων συγχρηματοδοτούμενων έργων μέσω των banners, τα οποία ήταν τοποθετημένα στον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου, των έντυπων φυλλαδίων τα οποία διανεμήθηκαν μαζί με το ενημερωτικό υλικό του συνεδρίου καθώς και κατά τη διάρκεια κατ’ ιδίαν συναντήσεων με εκπροσώπους των εταιρειών GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και NEUROPUBLIC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες του συνεδρίου έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σύνολο των έργων τα οποία προβλήθηκαν, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων και εκπροσώπων των εταιρειών ως προς τον τρόπο υλοποίησής τους, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, αλλά και πιθανά σημεία συμμετοχής τους σε αυτά.

Με προσανατολισμό στην πράσινη ψηφιακή μετάβαση και στην ανάγκη υιοθέτησης βιώσιμων συστημάτων, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τρία πολύ ενδιαφέροντα έργα:

 

Το έργο Ploutos «A sustainable innovation framework to rebalance agri-food value chains» επικεντρώνεται στην εξισορρόπηση της αλυσίδας αξίας για το αγροδιατροφικό σύστημα, μετατρέποντάς το σε ένα σύστημα που λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, συνδυάζοντας τη Συμπεριφορική Καινοτομία, την Καινοτομία Βιώσιμων Συνεργατικών Επιχειρηματικών Μοντέλων και την Τεχνολογική Καινοτομία βασισμένη σε δεδομένα. Το έργο υλοποιεί 11 πιλοτικά βιώσιμης καινοτομίας σε 13 χώρες, τα οποία υποστηρίζουν την ανάπτυξη και δοκιμή καινοτόμων λύσεων σε 26 διαφορετικές αγροδιατροφικές αλυσίδες αξίας, καλύπτοντας μία μεγάλη γκάμα αγροδιατροφικών οικοσυστημάτων. Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι τεχνολογικές λύσεις που αναπτύχθηκαν στο έργο, οι οποίες καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της παραγωγής, αλλά και της οικονομικής διαχείρισης μιας αγροτικής εκμετάλλευσης.

Το Ploutos έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Horizon 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης Αρ.101000594. Το έργο συντονίζει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και περιλαμβάνει 33 εταίρους από 10 χώρες μεταξύ των οποίων η NEUROPUBLIC. Για περισσότερες πληροφορίες: www.ploutos-h2020.eu

Το έργο QuantiFarm «Assessing the impact of digital agriculture solutions in real life conditions» στοχεύει στην αντιμετώπιση των εμποδίων και των αντιστάσεων προς την υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα μέσω της εφαρμογής αυτών (ψηφιακών τεχνολογιών) σε πραγματικές συνθήκες. Σκοπός του είναι να συμβάλλει στην ενθάρρυνση της υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών μέσω συστημάτων λήψης αποφάσεων, αλλά και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των συμβούλων του πρωτογενούς τομέα στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Μέσω 30 διαφορετικών πιλοτικών εφαρμογών οι οποίες εκτείνονται σε περισσότερες από 20 χώρες και περιλαμβάνουν 10 (από τις 11) βιογεωγραφικές ζώνες σε όλη την Ευρώπη και θα εφαρμοστούν σε 100 εμπορικές φάρμες/εκμεταλλεύσεις για 7 κατηγορίες προϊόντων αγροδιατροφής, θα αξιολογηθούν οι ψηφιακές τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα σε σχέση με τα οφέλη, το κόστος και τις επιπτώσεις τους στη βιωσιμότητα.

 

To QuantiFarm έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Horizon Europe», της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης Αρ. 101059700. Το έργο συντονίζει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και περιλαμβάνει 32 εταίρους από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η NEUROPUBLIC.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.quantifarm.eu

Το έργο ENFASYS «ENcouraging FArmers towards sustainable farming SYstems through policy and business Strategies» στοχεύει να προωθήσει τη μετάβαση σε βιώσιμα, παραγωγικά, κλιματικά ουδέτερα, φιλικά προς τη βιοποικιλότητα και ανθεκτικά γεωργικά συστήματα (SFS), μέσω βέλτιστων πολιτικών και επιχειρηματικών στρατηγικών, οι οποίες αναμένεται να ενθαρρύνουν τους αγρότες να αλλάξουν τα συστήματα παραγωγής τους.

Mέσω του έργου θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν 160 μελέτες περίπτωσης ως προς τις παρεμβάσεις που εφαρμόζουν και την αποτελεσματικότητα αυτών, προς την επιθυμητή μετάβαση σε βιώσιμα γεωργικά συστήματα. Στη συνέχεια, θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας ώστε να σχεδιαστούν συστήματα πολιτικών, επιχειρηματικών στρατηγικών και κοινωνικών καινοτομιών για την ενίσχυση της εν λόγω μετάβασης, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα και τις απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας και τις φιλοδοξίες της στρατηγικής από το Αγρόκτημα στο Πιάτο.

Τo ENFASYS έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Horizon Europe» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης Αρ. 101059589. Στο έργο συμμετέχει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ σε συνεργασία με 11 ακόμα εταίρους από 8 χώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.enfasysproject.eu

 

Με τη μείωση της χρήσης Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων να βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας ΚΑΠ, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για δυο πολύ ενδιαφέροντα έργα, τα οποία συντονίζει η εταιρεία NEUROPUBLIC.

Το έργο AcID «Active Ingredient Detector» το οποίο στοχεύει στη διεξαγωγή έρευνας για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των απαραίτητων τεχνολογιών για την –σε πραγματικό χρόνο– ανίχνευση των φυτοπροστατευτικών χημικών προϊόντων που εφαρμόζονται μέσω υδατικού νέφους (ψεκασμού) σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες, καθώς και στην ενσωμάτωση των τεχνολογιών αυτών με ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύστημα ευφυούς γεωργίας. Ο στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των φυτοφαρμάκων ενάντια στα στοχευόμενα παράσιτα και ταυτόχρονα να ελαχιστοποιηθούν οι παράπλευρες συνέπειες στους ανθρώπους και στους άλλους ζωντανούς οργανισμούς.

Το ΑcID (Κωδικός Πράξης: Τ2ΕΔΚ-01949) είναι ένα χρηματοδοτούμενο έργο από τη Δράση «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ ΚΥΚΛΟΣ», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» ΕΠΑνΕΚ – ΕΣΠΑ 2014-2020.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.activeingredientdetector.gr

Το έργο ΜΙΚΡΟΒΙΟΦΑΡΜ «Ανάπτυξη Μικροσυστήματος Βιοαισθητήρων για την Επιλεκτική Ανίχνευση Φυτοφαρμάκων», το οποίο στοχεύει παρόμοια με το έργο ACID, στην ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνολογιών για τη γρήγορη, αυτοματοποιημένη και επιλεκτική ανίχνευση πολλαπλών φυτοπροστατευτικών ουσιών που εφαρμόζονται μέσω ψεκασμού σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Στο τελικό σύστημα θα περιλαμβάνονται ηλεκτροχημικοί αισθητήρες ως μέρος ενός αυτόνομου μικροροϊκού συστήματος που θα ενσωματωθεί σε μια πλατφόρμα απομακρυσμένης χρήσης, η οποία θα συνδυάζει τεχνολογίες διαδικτύου των πραγμάτων (ΙοΤ) και υπολογιστικού νέφους (σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense).

Μέσα από τα έντυπα ενημερωτικά φυλλάδια των έργων υπήρξε εκτενής πληροφόρηση για τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα αυτών, καθώς και για τον ρόλο της ευφυούς γεωργίας στην ολιστική παρακολούθηση του θερμοκηπίου και τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας και ασφαλούς χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Το ΜΙΚΡΟΒΙΟΦΑΡΜ (Κωδικός Πράξης:ΑΤΤΡ4-0325463) είναι ένα χρηματοδοτούμενο έργο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020 στο πλαίσιο της Δράσης «Συνέργειες Έρευνας και Καινοτομίας στην Περιφέρεια Αττικής».

Για περισσότερες πληροφορίες: www.microbiofarm.gr

Το ζωηρό ενδιαφέρον των παρευρισκομένων κίνησε άλλο ένα ιδιαίτερα καινοτόμο έργο στο οποίο συμμετέχει η NEUROPUBLIC.

Το ACROSS «HPC Big data artificial intelligence cross stack platform towards exascale» το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη μιας ενεργειακά αποδοτικής και πολυεπίπεδης υπολογιστικής πλατφόρμας υψηλής απόδοσης για τη διαχείριση μεγάλων δεδομένων και την εφαρμογή μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης, προσεγγίζοντας την υπολογιστική ισχύ των επερχόμενων συστημάτων επιπέδου εξακλίμακας. Φιλοδοξία του έργου είναι να συμβάλει μέσω τεχνολογιών αιχμής στην ανάπτυξη κορυφαίων και ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών συστημάτων υπερυπολογιστών, αυξάνοντας τις δυνατότητες καινοτομίας για κομβικούς κοινωνικούς και βιομηχανικούς κλάδους, όπως:

  1. η αεροναυπηγική,
  2. η γεωργία, η διαχείριση υδατικών πόρων, η παρακολούθηση του κλίματος και των ακραίων καιρικών φαινομένων και
  3. η ενέργεια.

Η ενσωμάτωση υλικού και λογισμικού στην αρχιτεκτονική της πλατφόρμας, με έμφαση στις πιλοτικές εφαρμογές που αφορούν τους παραπάνω τομείς, θα οδηγήσει στη δημιουργία έτοιμων υπηρεσιών σε επίπεδο εξακλίμακας, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με ευρωπαϊκές στρατηγικές.

Η εταιρεία NEUROPUBLIC συμμετέχει ουσιαστικά στην πιλοτική εφαρμογή του έργου για τον Καιρό και τη Γεωργία, όπου αναπτύσσονται προγνωστικά μοντέλα που θα ενισχύσουν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα της παραγωγικής διαδικασίας στον αγροτικό κλάδο.

Το ACROSS έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Horizon 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από εθνικούς πόρους, μέσω της Κοινής επιχείρησης για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (KE EuroHPC) και βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης Αρ. 955648. Στο έργο συμμετέχει η NEUROPUBLIC σε συνεργασία με 12 ακόμα εταίρους από 8 χώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες: www acrossproject.eu

ΓΡΑΦΕΙ: