Καινοτόμες προσεγγίσεις για την επανεκκίνηση της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης

Με σημείο αναφοράς την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης, αλλά και τις καινοτόμες προσεγγίσεις της, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη που μας πέρασε στον Ορχομενό μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα. Το έργο που βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης εντάσσεται στο Μέτρο 16 του ΠΑΑ, με κωδικό πράξης Μ16-ΣΥΝ2-00404 και επιδιώκει την επιστημονικά σχεδιασμένη και τεκμηριωμένη καλλιέργεια διαφορετικών ποικιλιών.

Έχοντας τη συνδρομή έμπειρων καλλιεργητών του εξωτερικού και ερευνητικών φορέων όπως ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το τελευταίο μπορεί να προσφέρει καινοτόμες λύσεις για τους αγρότες.

Το πρώτο σημείο γραφής αυτής της προσέγγισης δόθηκε μέσω της βιομηχανικής κάνναβης, για την οποία τη δεδομένη στιγμή υπάρχει έλλειψη εγχώριας τεχνογνωσίας και καλλιεργητικής εμπειρίας. Στόχος του έργου είναι να αξιοποιήσει την υφιστάμενη γνώση του ερευνητικού προσωπικού του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το οποίο διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αξιολόγηση και βελτίωση γεννητικού υλικού, καθώς επίσης και την τεχνογνωσία και τις υφιστάμενες καλές πρακτικές του εξωτερικού, με σκοπό τον καθορισμό λύσεων για τους αγρότες στο συγκεκριμένο πεδίο.

Σύμφωνα με τα στελέχη του έργου, η πρακτική αυτή θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός οδηγού βέλτιστων εφαρμογών για την καλλιέργεια, συμβάλλοντας στην προώθησή της ως εναλλακτικής με οικολογικά οφέλη, ενώ αναμένεται να βελτιώσει την οικονομική απόδοση και τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Στο ανωτέρω έργο συμμετέχουν ειδικοί από τον χώρο της έρευνας, της παραγωγής, αλλά και της επιχειρηματικότητας.

Ολοκληρωμένα συμπεράσματα και οδηγός καλλιέργειας

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον πρόλογο του Γιάννη Ζαννιά, μέλους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού, ο οποίος αναφέρθηκε στην καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης της περιοχής του. «Ο συνεταιρισμός του Ορχομενού αποτελεί ένα από τα βασικά μέλη της ερευνητικής ομάδας και εφαρμόζει πειραματικές καλλιέργειες, ώστε μέσα από αυτές να προκύψουν ολοκληρωμένα συμπεράσματα», τόνισε.

Η Ελένη Τσαλίκη, ερευνήτρια στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Ελένη Τσαλίκη, ερευνήτρια στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσιάζοντας τη βιομηχανική κάνναβη ως «μία γνωστή καλλιέργεια στη νέα της διαδρομή».

Όπως είπε, τα προαπαιτούμενα για τους καλλιεργητές του προϊόντος, η σχετική νομοθεσία, καθώς και ο πειραματισμός, έχουν μελετηθεί από το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και αφορούν την αξιολόγηση ποικιλιών εγγεγραμμένων στον κοινοτικό κατάλογο.

Ο πειραματισμός πραγματοποιείται από το 2016, στο πλαίσιο του έργου HempStart που τρέχει η ερευνητική ομάδα, ενώ για τη συγκεκριμένη δράση επιλέχθηκαν δύο ποικιλίες με σκοπό την παραγωγή σπόρου στην περιοχή του Ορχομενού, ως συνέχεια παλαιότερης συνεργασίας μεταξύ των φορέων.

«Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι επίσης υπεύθυνος για την εκπαίδευση των ελεγκτών των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΑΕ), οι οποίοι πραγματοποιούν τις δειγματοληψίες για τους παραγωγούς, και την έκδοση οδηγού καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης, που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ», επισήμανε η κα Τσαλίκη.

Καινοτόμα προϊόντα που ωφελούν την υγεία

Ο Κώστας Κανάρογλου, εκπρόσωπος της εταιρείας Canna Innov

Στην εμπορική εκμετάλλευση των προϊόντων κάνναβης, ιδιαίτερα από τον κλάδο της υγείας, αναφέρθηκε ο Κώστας Κανάρογλου, εκπρόσωπος της εταιρείας Canna Innov. Όπως υποστήριξε, «η εμπορική εκμετάλλευση προϊόντων με συστατικά από την κάνναβη έχει αποκτήσει μια αναδυόμενη αγορά παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, από το 2017 και μετά, έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο. Επιπλέον, έχει υπάρξει έκρηξη καινούργιων προϊόντων κάνναβης και κανναβιδιόλης (CBD), που διατίθενται σε εξειδικευμένα σημεία πώλησης».

Η αγορά προϊόντων υγείας, στην οποία πρωταγωνιστούν τα συστατικά κάνναβης, τόσο για θεραπευτικούς σκοπούς όσο και για το ευ ζην, «είναι μεν ανερχόμενη, αλλά δεν έχει ακόμα φτάσει στα επίπεδα που περιμέναμε», πρόσθεσε ο κ. Κανάρογλου. «Δυστυχώς, το νομοθετικό πλαίσιο τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης προχωράει με αργούς αριθμούς και συνεχίζουν να υπάρχουν κενά, τα οποία κάνουν πιο δύσκολη τη λήψη αποφάσεων των εταιρειών ώστε να προχωρήσουν σε λανσάρισμα προϊόντων», συμπλήρωσε.

Κλείνοντας, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η εταιρεία του δραστηριοποιείται στην αγορά της κάνναβης από το 2017 και μέσω του προγράμματος του Μέτρου 16 του ΠΑΑ σκοπεύει να λανσάρει μία σειρά καινοτόμων προϊόντων το επόμενο διάστημα.

Ο Δρ. Παναγιώτης Ζουμπουλάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του Δρος Παναγιώτη Ζουμπουλάκη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. «Η κάνναβη, παρά την αμφιλεγόμενη ιστορία της, καταγράφει συνεχώς ανοδικές τάσεις στην αγορά της υγείας, καθώς καινοτόμα προϊόντα αναδεικνύουν τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Η βιομηχανική κάνναβη είναι μια φυσική πηγή βιοδραστικών συστατικών, με περισσότερες από 450 ταυτοποιημένες ενώσεις, εκ των οποίων περίπου 120 κανναβινοειδή», σημείωσε.

Ο ίδιος υποστήριξε, ακόμη, ότι από τα ειδικά φαρμακευτικά προϊόντα μέχρι και τα διατροφικά συμπληρώματα, η κάνναβη έχει ενταχθεί σε μια πλειάδα εφαρμογών που στοχεύουν στην ανακούφιση από χρόνιους πόνους, την αντιμετώπιση της επιληψίας, τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου κ.ο.κ. Κλείνοντας, ισχυρίστηκε ότι «η ανάπτυξη προϊόντων που περιέχουν CBD, σε συνδυασμό με άλλα φυτοχημικά συστατικά της κάνναβης, αλλά και διαφορετικών αρωματικών φυτών και βοτάνων, προσφέρουν μια νέα προοπτική στην αγορά της βιομηχανικής κάνναβης».

Σημαντικές προοπτικές

Κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών από τους εισηγητές, αλλά και τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων, αναδείχθηκε η αντίληψη ότι η καλλιέργεια της κάνναβης αποτελεί μια πρόσφορη εναλλακτική πρόταση με μεσομακροπρόθεσμα έσοδα για τους αγρότες. Έχει, δηλαδή, τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί και να διαδοθεί μέσα από νέες καινοτόμες χρήσεις και εφαρμογές στην εγχώρια και ξένη βιομηχανία.