Καινοτομία, ο κοινός παρονομαστής βιωσιμότητας για τους νέους αγρότες

«Πώς μπορούμε να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους, προσαρμόζοντας τις καλλιεργητικές πρακτικές στην κλιματική αλλαγή και δίνοντας ώθηση στη βιοποικιλότητα»;

Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο προσπαθούν να απαντήσουν νέοι αγρότες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών, CEJA.

Πιο συγκεκριμένα, πέντε νέοι αγρότες παρουσιάζουν σε βίντεο τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει και τους τρόπους που κατάφεραν να αντεπεξέλθουν. Κοινός παρονομαστής και για τους πέντε είναι η καινοτομία. Μέσω της ειδικής σελίδας Farming4Future, εξηγούν ότι ο ευρωπαϊκός αγροτικός τομέας χρειάζεται μία νέα γενιά αγροτών, που θα μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες.

Η Doris Letina, παραγωγός μήλων από τη Σλοβενία, η οποία ανέλαβε την οικογενειακή αγροτική επιχείρηση που ξεκίνησε η μητέρα της πριν από 30 χρόνια, εξηγεί ότι τον προηγούμενο χρόνο έχασαν το 80% της παραγωγής τους λόγω του πάγου.

Η εγκατάσταση, όμως, νέων συστημάτων άρδευσης και μετεωρολογικών σταθμών τούς έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις μεταβολές του καιρού και να προστατεύουν την καλλιέργειά τους. Επίσης, η φύτευση νέων ποικιλιών πιο ανθεκτικών στα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής θα τους βοηθήσει να αποφύγουν παρόμοια περιστατικά, εξηγεί.

Με τη σειρά του, o Thomas Duffy, αγελαδοτρόφος από την Ιρλανδία, τονίζει ότι η νέα γενιά αγροτών αξιοποιεί πιο «έξυπνα» τους φυσικούς πόρους, ψάχνοντας να βρουν νέους τρόπους να ενισχύσουν τη βιοποικιλότητα των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων.

Όλα τα βίντεο είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα Farming4Future για κάθε ενδιαφερόμενο.