Οι καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν την ορεινή φράουλα Βερτίσκου

Τη χειρότερη παραγωγική χρονιά στα τέσσερα χρόνια που καλλιεργεί βιολογικές ορεινές φράουλες γνώρισε φέτος ο παραγωγός Γιώργος Τσέλιος, στον Βερτίσκο Λαγκαδά. Η χρονιά ούτε ξεκίνησε ούτε συνέχισε ομαλά για τις φράουλες της περιοχής, καθώς ο καιρός ήταν πρωτόγνωρα δύσκολος.

«Η δική μου παραγωγή ξεκινά συνήθως τέλη Μαΐου και ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο, αφού έχω πολύφορη ποικιλία. Όμως, επειδή μέχρι τα μέσα Μαΐου εκεί που βρίσκεται η καλλιέργεια είχε μέγιστη θερμοκρασία τους 10 βαθμούς και δεν έχει σταματήσει να βρέχει εδώ και τρεις μήνες, πήγαν τα πράγματα πολύ πίσω και οι καιρικές συνθήκες δεν τις έχουν αφήσει να ωριμάσουν», εξηγεί ο κ. Τσέλιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φετινές συνθήκες ήταν πάρα πολύ δύσκολες με καταστάσεις μόνιμης υγρασίας. Παρά το γεγονός ότι μεταποιεί και τις άγουρες φράουλες, κάνοντάς τις πίκλες, ακόμη και αυτές ήταν οριακά για να χαλάσουν, αν δεν χειρίζονταν σωστά. «Από άποψη παραγωγής, για αυτόν τον πρώτο μήνα, που είναι παραδοσιακά ο πιο δυνατός μου, βρίσκομαι στο 10%, αφού μεγάλο μέρος της πρώτης ανθοφορίας πάγωσε και κάηκε και μετά δεν μπορούσαν να μεγαλώσουν οι φράουλες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Θα δω πώς θα εξελιχθεί στη συνέχεια η κατάσταση», τονίζει
ο κ. Τσέλιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε καλές συνθήκες και για όλη τη διάρκεια της καρποφορίας ένα στρέμμα αποδίδει, το μέγιστο, 1,5 τόνο. Με τις σημερινές συνθήκες, κι ενώ το μέγιστο σε αυτόν τον μήνα ήταν 600 κιλά, έχει συγκομίσει μόλις 35 (!) και έως το τέλος της πρώτης καρποφορίας θα έχει φτάσει περίπου στα 60.