Οι καιρικές συνθήκες κατέστησαν μονόδρομο τις επανασπορές στο βαμβάκι

Σημαντικές οι απώλειες για τις πρώιμες καλλιέργειες

Με αντίπαλο τον καιρό συνεχίζεται η σπορά του βαμβακιού σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας. Οι ηλιόλουστες ημέρες στις αρχές του Απρίλη ξεγέλασαν έως έναν βαθμό μεγάλο αριθμό βαμβακοπαραγωγών, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε πρώιμες σπορές.

Ωστόσο, οι βροχοπτώσεις που ακολούθησαν, αλλά και οι χαμηλές θερμοκρασίες, δημιούργησαν σοβαρά ζητήματα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του βαμβακιού, με σημαντικές απώλειες. Μεγάλα προβλήματα παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλία, όπου πολλοί βαμβακοπαραγωγοί προχώρησαν στη διαδικασία της επανασποράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας.

Από τα Φάρσαλα, ο βαμβακοπαραγωγός Νίκος Παυλονάσιος κάνει λόγο για αξιοσημείωτες απώλειες φυτών σε μεγάλο αριθμό καλλιεργούμενων εκτάσεων, με αποτέλεσμα την πρόσθετη επανασπορά. «Οι βροχοπτώσεις, που ακολούθησαν μετά τις σπορές, είχαν ως αποτέλεσμα το φύτρωμα των σπόρων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την υψηλή εδαφική υγρασία, δημιούργησαν προβλήματα στα νεόφυτα, με σημαντικές απώλειες».

Για επανασπορές στην περιοχή της Θεσσαλιώτιδας του Δήμου Δομοκού κάνει λόγο και ο Χρήστος Πετρόπουλος, παραγωγός από το Θαυμακό. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «πολλοί παραγωγοί οδηγήθηκαν στην επανασπορά λόγω των καιρικών συνθηκών, έτσι όπως εξελίχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Οι απώλειες των φυτών ήταν μεγάλες και δεν υπήρχαν περιθώρια συνέχισης της καλλιέργειας. Η επανασπορά είναι μονόδρομος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό επίπεδο». Ο κ. Πετρόπουλος προσδιορίζει το κόστος της επανασποράς πάνω από 35 ευρώ το στρέμμα, ανάλογα με το χωράφι και τη διαχείριση από τον παραγωγό.

Σημαντικά τα προβλήματα στα χωράφια της Ροδόπης

Προβληματισμένος δείχνει να είναι και ο Κυριάκος Κρόκος, βαμβακοπαραγωγός από την Κομοτηνή. Όπως υποστηρίζει, «τα χωράφια που σπάρθηκαν πριν από τις βροχές αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Η θερμοκρασία τις νύχτες έχει πέσει κάτω από 10 βαθμούς, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται τόσο το φύτρωμα, όσο και η ανάπτυξη των φυτών. Πιστεύω, όμως, ότι καλύτερη εικόνα θα έχουμε μετά το Πάσχα, που θα πάρουμε και τις ανάλογες αποφάσεις για το αν θα κάνουμε επανασπορά ή όχι».

Αναφέρει, ακόμη, ότι λόγω των τιμών, τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν την τρέχουσα περίοδο θα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. «Λίγοι είναι οι παραγωγοί που προχώρησαν στη συμβολαιακή γεωργία, κλείνοντας τιμές από το προηγούμενο διάστημα κοντά στα 61-62 λεπτά το κιλό. Αυτή την περίοδο, οι τιμές στα συμβόλαια είναι πολύ κάτω από τα 60 λεπτά, ανάλογα με τις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου, και οι παραγωγοί προβληματίζονται για το αν θα υπογράψουν, αλλά, πολύ περισσότερο, για το αν θα καλλιεργήσουν βαμβάκι».

Αυξημένες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ορεστιάδα

Αισιόδοξοι δείχνουν να είναι οι παραγωγοί του Δυτικού Έβρου σχετικά με την καλλιέργεια του βαμβακιού και για τον λόγο αυτόν έχουν αυξήσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις για τη νέα περίοδο. Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπρος Κουμπρίδης, «η σπορά ξεκίνησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ο καιρός, προς το παρόν, δείχνει να είναι σύμμαχος και αν ανέβουν περισσότερο οι θερμοκρασίες στο επόμενο διάστημα, πιστεύω ότι θα έχουμε επιτυχημένη σπορά. Η ένταξη στο πρόγραμμα της απονιτροποίησης έχει κεντρίσει σημαντικά το ενδιαφέρον των περισσότερων παραγωγών, ώστε να αυξήσουν τα στρέμματα στην περιοχή μας».

Σε ό,τι αφορά τη συμβολαιακή γεωργία, ο κ. Κουμπρίδης δείχνει αρνητικός, λέγοντας ότι «υπάρχει μια διστακτικότητα από την πλευρά των παραγωγών και για τον λόγο αυτόν δεν έχουν ενταχθεί πολλοί στη διαδικασία της συμβολαιακής γεωργίας. Αν οι τιμές ήταν ανεβασμένες, πιστεύω ότι θα εύρισκαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον».

Οι πρώιμες σπορές αντιμετώπισαν δυσκολίες στον Ορχομενό

Η διαδικασία της σποράς στον κάμπο της Κωπαΐδας σχεδόν ολοκληρώνεται, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Χριστοδούλου, γεωπόνο από τον Ορχομενό. «Σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουν ξεκινήσει τα ποτίσματα για να βοηθήσουν τα φυτά που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο», λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Οι πρώιμες σπορές, ανάλογα και με τον τύπο του χωραφιού, είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσκολία ανάπτυξης των φυτών, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα επηρέασαν αρνητικά την ομαλή ανάπτυξή τους. Σε ό,τι αφορά τις σπορές αυτής της περιόδου, δείχνουν να εξελίσσονται ομαλά και χωρίς σημαντικά προβλήματα».

Κανονική η σπορά, λιγότερα τα στρέμματα στην Κεντρική Μακεδονία

Για μειωμένες καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Κεντρική Μακεδονία κάνει λόγο ο Στέφανος Νταούκας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ). Υποστηρίζει, επίσης, ότι η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά και, προς το παρόν, οι παραγωγοί δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. «Εκείνο που απασχολεί περισσότερο τους παραγωγούς είναι η προηγούμενη χρονιά με τις χαμηλές τιμές, οι οποίες δείχνουν να παραμένουν μέχρι και σήμερα και για τον λόγο αυτόν οι παραγωγοί δυσκολεύονται στις τελικές τους αποφάσεις», καταλήγει.