Ο καιρός ευνοεί την προσβολή από κυκλοκόνιο και κερκόσπορα

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες, αναμένεται να βοηθήσουν τη βλάστηση των κονιδίων του κυκλοκόνιου, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, καθώς ο μύκητας μολύνει με τα κονίδια τα οποία μεταφέρονται με το νερό της βροχής.

Η μόλυνση γίνεται απαραίτητα με σταγόνα νερού σε θερμοκρασία 7-25οC με άριστη τους 12-15 οC. Ο ψεκασμός του φθινοπώρου είναι απαραίτητος και πρέπει να γίνεται σε όλες τις περιοχές που εμφανίζεται ακόμη και μικρή προσβολή, επισημαίνει το Περιφερειακό Κέντρο.

Κερκόσπορα

Οι μολύνσεις, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο, ξεκινούν από τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου και συνεχίζονται όλο τον χειμώνα. Οι βροχοπτώσεις είναι καθοριστικός παράγοντας για τη διασπορά της ασθένειας της κερκόσπορας, η οποία είναι βραδείας εξάπλωσης. Προκαλεί κηλίδωση στους καρπούς και τα φύλλα με τα συμπτώματα να απαντώνται συνήθως στα φύλλα στις «ποδιές» των δέντρων. Στην επάνω επιφάνεια των φύλλων εμφανίζονται χλωρωτικές περιοχές οι οποίες στη συνέχεια νεκρώνονται. Σε σοβαρές προσβολές έχουμε φυλλόπτωση, καρπόπτωση και εξασθένηση του δέντρου. Οι επεμβάσεις για το κυκλοκόνιο αντιμετωπίζουν και την κερκόσπορα.