Καιρός, σκουλήκι και έλλειψη εργατών απειλούν τον καπνό

Η καλλιέργεια του καπνού ξεκίνησε με προβλήματα στη Ροδόπη λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν. «Από το σπορείο και στη μεταφύτευση είχαμε το ίδιο πρόβλημα, τις έντονες βροχοπτώσεις, γι’ αυτόν το λόγο άργησε η καλλιέργεια να μεταφυτευτεί, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουμε και στην παραγωγή, στο μάζεμα των φύλλων.

Όμως, από τα μέσα μέχρι το τέλος Ιουνίου και μετά οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν πάρα πολύ στην κατάσταση του καπνού», περιγράφει ο γεωπόνος Μπουλέντ Σαλήχ.

Το θετικό είναι ότι δεν αντιμετώπισαν σοβαρά συμπτώματα ιώσεων, όπως έγινε το 2018, αλλά το τελευταίο 20ήμερο παρακολουθούν το ρόδινο και το πράσινο σκουλήκι που προκάλεσαν ζημιά ειδικά στα τελευταία χέρια, στην κορυφή του φυτού. Το πρόβλημα είναι σημαντικό, γιατί οι παραγωγοί απολαμβάνουν τις υψηλότερες τιμές από τη συγκομιδή των τελευταίων χεριών.

Η προσβολή εκτείνεται σε όλη τη Ροδόπη και αντιμετωπίζεται με εγκεκριμένα φυτοφάρμακα, όπου κρίνεται απαραίτητο. Το επόμενο δεκαήμερο θα είναι κρίσιμο για την έκβαση της καλλιέργειας, άρα και του εισοδήματος των παραγωγών.

Διαφορά ταχυτήτων

Η εικόνα της συγκομιδής ποικίλλει σημαντικά, σύμφωνα με τον γεωπόνο. «Κατά μέσο όρο βρισκόμαστε στα δύο τελευταία χέρια. Υπάρχουν χωράφια στο ίδιο χωριό που δεν συγκόμισαν και άλλα που είναι στα τελευταία χέρια. Ο καιρός βοήθησε, αλλά οι παραγωγοί δεν προλαβαίνουν, γιατί υπάρχει το πρόβλημα με τους αγρεργάτες και δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουν. Οι καλλιεργητές που έχουν αμάζευτα χωράφια παίρνουν 3-4 χέρια με τη μία, αυτό όμως επηρεάζει την ποιότητα, γιατί κάθε χέρι επιβάλλεται να μαζευτεί σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο».

Στο δεύτερο και στο τρίτο χέρι βρίσκεται η συγκομιδή στον Πάσσο, μεταφέρει ο καπνοπαραγωγός Καπουσούζ Χαλήλ Χουσεΐν. Ο ίδιος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης που προκαλεί σοβαρές καθυστερήσεις.

Στην περιοχή τους εκτιμά ότι θα μαζεύουν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ στην περιοχή του Γιακά θα μαζέψουν στις αρχές Οκτωβρίου το 90%. «Ελπίζουμε να έχουμε σύμμαχο τον καιρό και να μη βρέξει, γιατί μέχρι στιγμής έχουμε πολύ καλή ποιότητα. Όλοι κοιτάζουμε τον ουρανό, αν έχει σύννεφα». Ο κ. Σαλήχ αποτιμά θετικά την ποιότητα και τις αποδόσεις, ελπίζοντας να μην αντιμετωπίσουν βροχοπτώσεις.

Μεγαλύτερος εχθρός των καπνοπαραγωγών παραμένει η απαξίωση του καπνού. «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από μεγάλες εταιρείες είναι ότι την επόμενη δεκαετία οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα μειωθούν στο 1/3 εξαιτίας της παγκόσμιας αντικαπνιστικής καμπάνιας», λέει ο ίδιος.

Το αποτέλεσμα είναι η διαρκής αιμορραγία σε νέο πληθυσμό. «Διαπιστώνουμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των καπνοπαραγωγών αυξάνεται κάθε χρόνο, αλλάζοντας όλη τη φυσιογνωμία της περιοχής», καταλήγει.