Καλαμπόκι: Με 1.300 κιλά µέση στρεµµατική απόδοση τα μικρού βιολογικού κύκλου στην Ηλεία

Με 1.300 κιλά μέση στρεμματική τα μικρού βιολογικού κύκλου στην Ηλεία

Από τις πρωιμότερες περιοχές της χώρας ξεκίνησε η διαδικασία της συλλογής του καλαμποκιού μικρού βιολογικού κύκλου. Για τα μεγαλύτερου βιολογικού κύκλου, η κοπή θα ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου και προς τα τέλη Οκτωβρίου, κυρίως στις βορειότερες περιοχές. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών κυριαρχεί ο φόβος των χαμηλών αποδόσεων, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες των φυτών σε νερό.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των τιμών, οι πρώτες εμπορικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σημαντική μείωση σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι έμποροι, οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί να βρίσκονται σε αναμονή, ώστε να δουν τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Ο Σαράντης Μητρόπουλος, από τη Γαστούνη Ηλείας, κάνει λόγο για καλή εικόνα στα πρώιμα υβρίδια. «Οι πρώτες κοπές μάς έδειξαν αποδόσεις που κυμαίνονται περίπου στα 1.300 κιλά το στρέμμα, με μία μέση υγρασία στο 13% με 14%». Στο μεγαλύτερο ποσοστό των εκτάσεων που διαχειρίζεται καλλιεργεί μεγάλου βιολογικού κύκλου υβρίδια καλαμποκιού. Όπως υποστηρίζει ο ίδιος μπορούν να δώσουν μεγαλύτερες αποδόσεις, φτάνοντας ακόμη και τα 1.700 κιλά το στρέμμα.

«Ακολουθώ αυτή την πρακτική, γιατί ως στόχο έχω τις αποδόσεις. Εκείνο όμως που με προβληματίζει περισσότερο είναι το θέμα της άρδευσης του καλαμποκιού, γιατί απαιτούνται δύο ποτίσματα περισσότερα από τα μικρού βιολογικού κύκλου». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι αυτές που ακούγονται αυτή την περίοδο κυμαίνονται από 22 έως 25 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής είναι σημαντικά ανεβασμένο. «Δεν πρέπει να πουλήσουμε κάτω από 27 λεπτά, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη και αυτό θα επηρεάσει τον προγραμματισμό μας για την επόμενη περίοδο», καταλήγει.

Σε λίγες ημέρες οι τιμές παραγωγού στην Ηλεία

Για καλή εικόνα της παραγωγής κάνει λόγο ο διευθυντής της ΕΑΣ Λεχενών, Παναγιώτης Κοτσέτας. Υποστηρίζει ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει ελάχιστες κοπές «κυρίως από τα πρώιμα υβρίδια, αλλά ο όγκος της συλλογής θα ξεκινήσει μετά τις 10 Σεπτεμβρίου», και συνεχίζει: «Η χρονιά δείχνει να είναι όψιμη, συνήθως ξεκινούσαμε τη συλλογή μετά τον Δεκαπενταύγουστο και φέτος είμαστε δέκα ημέρες πίσω».

Υποστήριξε, επίσης, ότι υπήρξαν περιοχές που ο καύσωνας επηρέασε σημαντικά την παραγωγή, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να προχωρήσουν σε αναγγελία στον ΕΛΓΑ. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, είπε ότι «δεν έχει συνεδριάσει ακόμη το διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού ώστε να αποφασίσουμε την εμπορική πολιτική που θα εφαρμόσουμε στο καλαμπόκι φέτος».

Με προβλήματα τελείωσαν τα ποτίσματα στη Βοιωτία

Η έλλειψη νερού που παρουσιάστηκε δυσκόλεψε πολύ τη φετινή χρονιά στο καλαμπόκι, σύμφωνα με τον Τάσο Αγγελόπουλο, παραγωγό από το Παρόρι Βοιωτίας. Όπως ο ίδιος εκτιμά, τα καλαμπόκια που είχαν τη δυνατότητα να αρδευτούν δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και, όπως φαίνεται, οι αποδόσεις που θα αποφέρουν είναι καλές. «Η δυσκολία εστιάζεται στις περιοχές που οι παραγωγοί δεν είχαν τη δυνατότητα άρδευσης των καλαμποκιών, την περίοδο που είχαν μεγάλες απαιτήσεις».

Υπολογίζει επίσης ότι στις 15 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πρώτες κοπές και εκτιμά ότι οι αποδόσεις των χωραφιών στην περιοχή κυμαίνονται από 1.500 έως 1.700 κιλά το στρέμμα. Κλείνοντας με προβληματισμό για το θέμα των τιμών, είπε ότι αυτές θα είναι σχετικά μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι, όπου η αφετηρία ήταν τα 33 λεπτά το κιλό. «Υπολογίζουμε ότι το κόστος παραγωγής κυμαίνεται στα 250 ευρώ το στρέμμα. Αν επικρατήσουν οι τιμές που ακούμε από την αγορά, θα επηρεαστεί σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα και αυτό θα φέρει τα πάνω-κάτω στον προγραμματισμό μας για την επόμενη σεζόν».

Αρχές Οκτωβρίου οι πρώτες κοπές στον Δομοκό

Στα τελικά τους ποτίσματα βρίσκονται οι παραγωγοί του Δομοκού και αναμένουν τη συλλογή σε περίπου έναν μήνα. Όπως μας πληροφορεί ο Δημήτρης Τσάρτσαλης, γεωπόνος από την ίδια περιοχή, «τα φυτά έχουν καλή εικόνα και αναμένουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τον καύσωνα που επικράτησε και ειδικότερα από την κατάσταση που βρίσκονταν τα φυτά του καλαμποκιού εκείνη την περίοδο».

Μειωμένη κατά 2 λεπτά η τιμή του ενσιρώματος

Για σημαντική μείωση της τιμής του ενσιρώματος καλαμποκιού κάνει λόγο ο Βασίλης Παναγιώτου, παραγωγός ενσιρώματος από την Αλίαρτο Βοιωτίας. Υποστηρίζει ότι πέρυσι η τιμή κυμάνθηκε στα 7 λεπτά το κιλό, ενώ για την τρέχουσα κυμαίνεται στα 4,8 – 5,5 λεπτά. «Η πτώση της τιμής οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων καλαμποκιού, λόγω της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης». Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποδόσεων, ο κ. Παναγιώτου κάνει λόγο για μείωση πάνω από 15%, λόγω των συνθηκών που επικράτησαν από τη σπορά και μέχρι συγκομιδή. Κλείνοντας, εκτίμησε ότι «η συλλογή ενσιρώματος θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, από τις όψιμες σπορές και θα ολοκληρωθεί περίπου στις 25 με 30 Σεπτεμβρίου».