Καλαμπόκι: Αρνητική η εικόνα στο χωράφι και στην τσέπη του παραγωγού

Σε λίγες μέρες, ολοκληρώνεται ο αλωνισμός του καλαμποκιού σε όλη τη χώρα. Με τις τιμές στη γειτονική Βουλγαρία και Ρουμανία να είναι μειωμένες κατά 30% περίπου από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη, οι πιέσεις που δέχεται ο Έλληνας καλλιεργητής είναι μεγάλες. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τις σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις της παγκόσμιας αγοράς ευρύτερα, καθώς και από την έλλειψη ρευστότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές συμφωνίες «κλείνονται» στο χωράφι, ενώ πολλές αγοραπωλησίες θα ολοκληρωθούν με την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης το επόμενο διάστημα. Πλήγμα, όμως, έχουν δεχτεί και οι φετινές στρεμματικές αποδόσεις, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες και οι εντομολογικές, κυρίως, προσβολές, όπως η diabrotica, τις κράτησαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Η «ΥΧ» παρουσιάζει την εικόνα στις βασικές ζώνες παραγωγής καλαμποκιού.

Στερεά Ελλάδα: Μειωμένη τιμή και παραγωγή

Απογοητευτική χαρακτηρίζουν οι παραγωγοί καλαμποκιού τη φετινή καλλιέργεια. Με μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις και χαμηλές τιμές, οι καλλιεργητές προβληματίζονται για την επόμενη περίοδο. Η παραγωγή ήταν μειωμένη πάνω από 20% κατά μέσο όρο για την περιοχή της Βοιωτίας. Με βάση τα 1.000 κιλά/στρέμμα έφτασαν περίπου τα 1.400 κιλά για χωράφια που δεν αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα και είχαν παραγωγικές δυνατότητες. Συγκρινόμενα, όμως, με άλλες χρονιές τα αρνητικά αποτελέσματα γίνονται περισσότερο εμφανή. Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη λόγω της παρουσίας της πυραλίδας, η οποία έκανε αισθητή τη δράση της σε πολλές περιοχές της περιφέρειας. Σύμφωνα με τον παραγωγό Κώστα Γεωργίου από την Τιθορέα, «το σύνολο των καλλιεργειών του καλαμποκιού είναι κάτω από τα 1.400 κιλά και σε σχέση με προηγούμενες χρονιές οι παραγωγές μας είναι μειωμένες κατά 20%. Συγκριτικά με τις τιμές των 16 λεπτών, που πουλάμε την παραγωγή μας, το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα είναι αρνητικό. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, δεν υπάρχει λόγος να καλλιεργούμε τα χωράφια μας».

Καλύτερη εικόνα για την καλλιέργεια του καλαμποκιού μάς μεταφέρει από την περιοχή της Θεσσαλιώτιδας ο γεωπόνος Χρήστος Πετρόπουλος: «Οι στρεμματικές αποδόσεις του καλαμποκιού στην περιοχή μας ξεκινούν από τα 1.200 κιλά και φτάνουν τα 1.500 κιλά. Το πρόβλημά μας είναι οι τιμές του προϊόντος, οι οποίες έχουν πέσει κάτω από τα 16 λεπτά. Μια τέτοια εξέλιξη δεν αφήνει περιθώρια κέρδους και, όπως δείχνουν τα πράγματα, η καλλιέργεια στο μέλλον θα είναι μειωμένη. Μπορεί ποιοτικά να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, αλλά αυτό ουδέποτε έχει αξιολογηθεί από την αγορά και το προϊόν πωλείται στην ίδια τιμή με τα εισαγόμενα. Αν σε αυτά συνυπολογιστούν και οι καταστροφές των καλλιεργειών από τα αγριογούρουνα, μάλλον θα πρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι παραγωγοί καλαμποκιού συμβάλλουν στην προστασία της άγριας πανίδας και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά, αφού δεν αποζημιώνονται», καταλήγει, χαριτολογώντας ο κ. Πετρόπουλος. Η συγκομιδή του καλαμποκιού στη Φθιώτιδα θα ολοκληρωθεί μετά από λίγο χρονικό διάστημα με την περιοχή του Δομοκού, η οποία αποτελεί όψιμη παραγωγή.

Θεσσαλία: Καταστροφές από την diabrotica

Περίπου 450.000 στρέμματα (πέρυσι 550.000 στρ.) καλαμποκιού σπάρθηκαν φέτος στη Θεσσαλία, με τους νομούς Τρικάλων και Λάρισας να πρωταγωνιστούν, ενώ λίγα στρέμματα μπήκαν και στη Μαγνησία. Σύμφωνα με τους γεωπόνους, το καλαμπόκι «έπεσε θύμα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών που επιχειρούν οι παραγωγοί». Το αξιοσημείωτο αυτής της χρονιάς είναι οι μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν στις καλλιέργειες τα αγριογούρουνα και η επανεμφάνιση της diabrotica virgifera.

Η ΕΑΣ Βόλου προσπάθησε και φέτος να παρέμβει δυναμικά στην αγορά, αγοράζοντας περίπου 3.500 τόνους με 17,5 λεπτά/κιλό, χωρίς όμως να την ακολουθήσουν οι ιδιώτες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, Νικήτα Πρίντζο, «η παραγωγή ποιοτικά ήταν καλή, ενώ η μέση στρεμματική απόδοση κυμάνθηκε στα 1.500 κιλά/στρ. στην περιοχή του Βελεστίνου και 1.200 κιλά/στρ. στην περιοχή του Πηλίου». Επειδή η παραγωγή στη Μαγνησία πήγε καλά, η ΕΑΣ Βόλου δεν κατάφερε να αγοράσει επιπλέον ποσότητες, όπως σχεδίαζε, από τη γειτονική επαρχία Φαρσάλων (πέρυσι, η ΕΑΣ Βόλου έδωσε 16 λεπτά συν 2 λεπτά έξτρα στον παραγωγό).

Όσον αφορά τον Συνεταιρισμό ΘΕΣγη, ο οποίος εφαρμόζει συμβολαιακή γεωργία, αυτός προσέφερε στα μέλη του κατώτερη τιμή 17 λεπτά, ενώ η μέση στρεμματική απόδοση (στα 5.000 στρ. των μελών του) κυμάνθηκε στα 1.400-1.500 κιλά/στρ. Η συγκομιδή καλαμποκιού για τους παραγωγούς του ΘΕΣγη, αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται περίπου στο 90% και η διοίκηση του συνεταιρισμού ευελπιστεί ότι με την ολοκλήρωσή της το τονάζ θα αγγίξει τους 4.000 τόνους. Η τιμή ακόμη δεν έχει καθοριστεί, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί τα συμβόλαια πώλησης. Λογικά, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα οριστικοποιηθεί.

Κεντρική Mακεδονία: Οριακή η βιωσιμότητα της καλλιέργειας

Διαφοροποιημένη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια του καλαμποκιού σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο αλωνισμός ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα, και στους νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς οι αποδόσεις είναι μειωμένες λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ οι τιμές θα φτάσουν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. «Η παραγωγή θα είναι μειωμένη κατά 100-150 κιλά το στρέμμα», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣΘ, Χρήστος Τσιχήτας, προσθέτοντας ότι και οι τιμές θα είναι μειωμένες, γεγονός που, όπως λέει, δεν μπορεί να συμβαδίσει με μια ανταγωνιστική ελεύθερη οικονομία. «Δε γίνεται να υπάρχει έλλειψη σε ένα προϊόν, να μην ανεβαίνει η τιμή του και να βρίσκεται σε οριακά επίπεδα για τη βιωσιμότητα μιας εκμετάλλευσης», δηλώνει ο κ. Τσιχήτας. Στον Νομό Σερρών, η εικόνα της καλλιέργειας δεν είναι ξεκάθαρη, καθότι δεν έχει κορυφωθεί ακόμη η συγκομιδή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αναλόγως καιρικών και άλλων συνθηκών. Πάντως, τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω του προβλήματος του εντόμου diabrotica και φέτος λόγω κλιματικών αλλαγών οι αποδόσεις θα είναι μειωμένες. Σε ό,τι αφορά τον μύκητα που έχει εμφανιστεί σε ορισμένα καλαμποκοχώραφα στην περιοχή της Βισαλτίας ο Ιωάννης Μυλωνόπουλος, γεωπόνος και υπάλληλος της ΔΑΟΚ Σερρών, που ασχολείται με την καλλιέργεια, επεσήμανε πως το ζήτημα διερευνάται για να δουν σε ποια έκταση ισχύει και ποια είναι τα αίτιά του. «Δεν μπορούμε να πούμε με ακρίβεια ποιος μύκητας είναι. Έχουμε στείλει δείγματα σε εξιδεικευμένα εργαστήρια και περιμένουμε τα αποτελέσματα, έτσι ώστε να εξακριβώσουμε την αιτιολογία, αλλά και την έκταση του συγκεκριμένου προβλήματος», τόνισε. Πάντως, όπως επεσήμανε, αυτό που επιχειρείται κυρίως να διερευνηθεί είναι αν ο συγκεκριμένος ή οι συγκεκριμένοι μύκητες μπορούν να παράγουν δυνητικά μυκοτοξίνες, οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν τις ζωοτροφές. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνόπουλο, η αιτία ενδέχεται να προέρχεται από δευτερογενείς προσβολές μυκήτων σε καλαμπόκια που έχουν προέλθει από κάποιο άλλο φυτό.

Ανατ. Μακεδονία & Θράκη: Έλλειψη αποθηκευτικών χώρων στη Δράμα

Άσχημη χρονιά για το καλαμπόκι ως προς τις αποδόσεις είναι η φετινή, σύμφωνα με τον αγρότη από τον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, Τάσο Πεφτίνα. «Δεν πήγε καλά, οι αποδόσεις είναι από 100 έως 300 κιλά κάτω σε σχέση με πέρυσι. Αιτία ήταν το έντομο diabrotica και έως έναν βαθμό ο καύσωνας. Κανένας γεωπόνος δεν μας λέει με βεβαιότητα ότι η ζημιά έγινε από το έντομο ή τον καιρό».

Ο ίδιος αποδίδει στο έντομο τις απώλειες στην παραγωγή. «Σε κάποια χωράφια που χτύπησε πολύ η diabrotica, το καλαμπόκι είναι ‘‘σφουγγάρι’’ και επιπλέον δεν έχει ειδικό βάρος». Χωράφι που απέδιδε πέρυσι 1.400 κιλά, φέτος έπεσε στα 1.000 – 1.100. Ένα άλλο από τα 1.700, φέτος έδωσε 1.400. Ο κ. Πεφτίνας παρήγαγε σε ένα αγροτεμάχιο 1.680 κιλά και είναι η υψηλότερη απόδοση, αλλά πέρυσι έφτανε τα 1.950 κιλά. Παρόλο που η παραγωγή είναι μειωμένη, η τιμή είναι χαμηλή, στα 15 λεπτά/κιλό, κάτι που ο ίδιος αποδίδει σε εμπορικό παιχνίδι, για να πιεστούν οι παραγωγοί και να πουλήσουν χαμηλά. Οι καλλιεργητές της Δράμας στην πλειονότητά τους δεν έχουν αποθήκες και παραδίδουν σε εμπόρους με ανοιχτή τιμή. Όσοι έχουν δυνατότητα αποθήκευσης άλλοτε αποθηκεύουν και άλλοτε πωλούν απευθείας από το χωράφι.

Η συγκομιδή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, με ελάχιστες εξαιρέσεις. «Ο καιρός είναι καλός και έχει μείνει μόνο η Βάλτα, που μετράει απώλειες λόγω του λιγνίτη που είναι από κάτω. Επίσης, ο αγωγός ΤΑΠ τράβηξε όλα τα νερά στο πέρασμά του».

Ρεπορτάζ: Αφροδίτη Χρυσοχόου, Νικολέτα Τζώρτζη, Γιώργοw Ρούστα, Γιάννηw Σάρρος