Καλαμπόκι: Χαμηλό βαρομετρικό σε τιμές και αποδόσεις

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η συλλογή του καλαμποκιού σε όλη τη χώρα. Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών αναστέλλουν τον αλωνισμό, με όλα τα αρνητικά που συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη.

Ήδη, από τις πρώτες κοπές φάνηκαν και τα αποτελέσματα των στρεμματικών αποδόσεων, οι οποίες δείχνουν να είναι αισθητά μειωμένες. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις χαμηλές τιμές που συζητιούνται από τις αγορές, ο κύκλος της καλλιέργειας του καλαμποκιού για την τρέχουσα χρονική περίοδο δείχνει να κλείνει με αρνητικό πρόσημο. Οι παραγωγοί παρουσιάζονται συγκρατημένοι στις εμπορικές τους συναλλαγές και, όπου μπορούν, αποθηκεύουν το καλαμπόκι, ώστε να μπουν στη διαδικασία της πώλησης, κατά τη χειμερινή περίοδο.

Αυξημένα στρέμματα καλαμποκιού παρουσιάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστιάδας. Σύμφωνα με τον Λάμπη Κουμπρίδη, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ορεστιάδας, έχει συλλεχθεί το 40% με 50% της παραγωγής και εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες στο επόμενο διάστημα, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της συγκομιδής. Οι αποδόσεις σύμφωνα με τον ίδιο είναι αισθητά μειωμένες, «από τα 1.700 κιλά που είχαμε τη δυνατότητα να παράγουμε τον χρόνο, φέτος πέσαμε κάτω από τα 1.500. Η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα του καύσωνα που επικράτησε πάνω στον σχηματισμό του σπάδικα», τονίζει. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, έδειξε ιδιαίτερα προβληματισμένος, λόγω της φθίνουσας πορείας των τιμών από την περσινή περίοδο μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον διαγωνισμό για την πώληση των καλαμποκιών του συνεταιρισμού, πέρσι οι παραγωγοί καλαμποκιού πήραν 30 λεπτά το κιλό και σε συνδυασμό με τις καλές στρεμματικές αποδόσεις που είχαν, η χρονιά έκλεισε ικανοποιητικά. «Για την τρέχουσα περίοδο έχουμε μπροστά μας τη Βουλγαρία, που έχει μία πολύ καλή παραγωγή, με υψηλό ειδικό βάρος, κάτι το οποίο το λαμβάνουμε σημαντικά υπόψη μας, όπως επίσης και το καλαμπόκι από την Ουκρανία παραδοτέο στη Θεσσαλονίκη στα 21 λεπτά το κιλό». Με αυτά τα δεδομένα,
ο κ. Κουμπρίδης δείχνει έντονα προβληματισμένος για το δικό τους καλαμπόκι, αλλά και το μέλλον της καλλιέργειας στην περιοχή του. «Μπορεί το καλαμπόκι μας να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά τα ζώα δεν τα ενδιαφέρει αν είναι ελληνικό ή ξένο, απλά θέλουν να γεμίσουν το στομάχι τους», καταλήγει.

Δομοκός: «Αν βουλιάζουμε, δεν μπορούμε να συλλέξουμε»

Για ανεβασμένες υγρασίες που ξεπερνούν ακόμα και το 20% στην περιοχή του Δομοκού, κάνει λόγο ο Γρηγόρης Αποστολόπουλος, παραγωγός καλαμποκιών από την Ομβριακή. «Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στον αλωνισμό λόγω των βροχοπτώσεων, η συλλογή θα πάει για τα μέσα Οκτωβρίου. Το εμπόριο αγοράζει κάτω από 15% υγρασία και είναι δύσκολο στην παρούσα περίοδο να ξεκινήσουμε τον αλωνισμό».

Αναφερόμενος στις καλλιέργειες στην περιοχή της Θεσσαλιώτιδας, είπε ότι στα χωράφια που δεν είχαν πρόβλημα από τις πλημμύρες, οι μέσες αποδόσεις κυμαίνονται στα 1.500 κιλά. «Εμείς στα καλά χωράφια συνήθως φτάνουμε στα 1.700 κιλά, όμως οι πρώτες εικόνες μας δείχνουν ότι θα κυμανθούμε στα 1.400 με 1.500».

Αμφίκλεια: Το χαλάζι δημιούργησε προβλήματα

Για μειωμένες αποδόσεις στην Αμφίκλεια κάνει λόγο ο Κώστας Γεωργίου, παραγωγός καλαμποκιού από την Κάτω Τιθορέα. Υποστηρίζει ότι, λόγω του καύσωνα του καλοκαιριού, αλλά και της πρόσφατης χαλαζόπτωσης, υπήρξαν σημαντικές επιπτώσεις στο καλαμπόκι, όπως επίσης και στις άλλες καλλιέργειες.

«Από τις πρώτες κοπές που πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά και κυμάνθηκαν κάτω από 1.300 κιλά το στρέμμα». Παρακολουθώντας τις εξελίξεις για το επόμενο διάστημα, και σε συνδυασμό με το θέμα των τιμών, ο κ. Γεωργίου προβληματίζεται για το αν θα πουλήσει άμεσα την παραγωγή του ή θα την αποθηκεύσει, ελπίζοντας σε καλύτερες τιμές για αργότερα.

Ελάτεια Λοκρίδας: Αναμένουν την αύξηση των θερμοκρασιών για τη συλλογή

Για χαμηλές αποδόσεις φέτος κάνει λόγο ο Βασίλης Πόρος από την Ελάτεια Λοκρίδας. Υποστηρίζει ότι τα καλαμπόκια δέχθηκαν προσβολές από έντομα. «Σημαντικός επίσης παράγοντας ήταν και ο καύσωνας, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη γονιμοποίηση του καλαμποκιού. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις μειωμένες αρδεύσεις, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η μείωση των αποδόσεων ήταν το αποτέλεσμα μιας δύσκολης καλλιεργητικής περιόδου».

Κλείνοντας, ο κ. Πόρρος επισήμανε και το γεγονός της συλλογής των καλαμποκιών αυτή την περίοδο, χωρίς να διαταραχθεί το έδαφος από τη χρήση των βαρέων μηχανημάτων. «Να μη βιαστούν οι παραγωγοί να μπουν στη συλλογή, αν προηγουμένως δεν έχει καλυτερεύσει ο καιρός. Οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές, όπως και τα άλλα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε είναι βαριά και λόγω της υγρασίας στο έδαφος δημιουργούν σοβαρά προβλήματα, τα οποία θα τα βρούμε μπροστά μας», καταλήγει.