Καλές οι αποδόσεις για την όψιμη πατάτα

Εξαίρεση οι περιοχές που χτύπησε ο παγετός

Με την ολοκλήρωση της συλλογής από τις πρώιμες περιοχές της Πελοποννήσου, σιγά σιγά τη σκυτάλη της πατάτας παίρνει η Στερεά Ελλάδα. Μπορεί η παραγωγή να εμφανίζεται όψιμη, αλλά η μέχρι τώρα εικόνα είναι θετική. Η παγωνιά επηρέασε περισσότερο τις πρώιμες περιοχές της Στερεάς, όπως είναι οι Λιβανάτες Λοκρίδας, όμως οι όψιμες, που δεν είχαν ακόμη βλαστήσει την περίοδο των παγετών και των χαμηλών θερμοκρασιών, δείχνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες, ξεκίνησε η συλλογή της πατάτας στη Θήβα, η οποία αποτελεί το βασικότερο σημείο παραγωγής της χώρας, τόσο της ανοιξιάτικης όσο και της καλοκαιρινής φύτευσης. Όπως δηλώνει ο Άρης Ανυφαντής, παραγωγός από την περιοχή, οι αποδόσεις είναι ικανοποιητικές και ξεπερνούν τους τρεις τόνους το στρέμμα. Το πρόβλημά του όμως εστιάζεται στο θέμα της τιμής.

«Η τιμή για τις φρέσκιες πατάτες κυμαίνεται στα 30 με 35 λεπτά το κιλό. Αν σε αυτά υπολογίσουμε και το κόστος ψύξης, τα κέρδη μας είναι οριακά. Για εμάς, η πρωιμότητα της παραγωγής εστιάζεται το επόμενο 20ήμερο, όπου θα είμαστε στην αγορά με φρέσκια πατάτα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Δημήτρη Μπεκρή, από το Λουτούφι Βοιωτίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποδόσεις ήταν άριστες και έφτασαν ακόμη και τους 4,5 τόνους το στρέμμα. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι και αυτές αυξημένες κατά 20% σε σύγκριση με τη χρονιά που πέρασε. Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των ψυκτικών θαλάμων, μας είπε ότι προς το παρόν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών, αλλά εκείνο που τους ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το θέμα του των αποθεμάτων κρεμμυδιού και αυτών που μπαίνουν στην παραγωγή. «Η κατάσταση αυτή θα επηρεάσει τον αρχικό προγραμματισμό των ψυκτικών θαλάμων που θα χρειαστούμε για το επόμενο διάστημα», τόνισε.

Ο παγετός επηρέασε τις Λιβανάτες

Η περιοχή της Λοκρίδας παρουσιάζει μία σχετική πρωιμότητα σε σύγκριση με τη Βοιωτία. Μπορεί αυτή η πρωιμότητα να είναι σημαντική για πολλές καλλιέργειες, όμως την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, και λόγω των καιρικών συνθηκών, σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια της πατάτας.

Όπως μας εξηγεί ο Δημήτρης Μπουράμας, παραγωγός ο οποίος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής, «τα αποτελέσματα είναι άκρως αποκαρδιωτικά. Από τους 3,5 με 4 τόνους που βγάζαμε άλλες χρονιές, σήμερα συζητάμε για 700 έως 1.000 κιλά το στρέμμα. Στους όψιμους παγετούς, τα φυτά μας ήδη είχαν αναπτυχθεί, με αποτέλεσμα να πάθουν μεγάλη ζημιά».