«Καλές γιορτές» με αφρώδη οίνο από την Αρκαδία

09/01/2025
1' διάβασμα
kales-giortes-me-afrodi-oino-apo-tin-arkadia-343331

Σε άνοδο βρίσκονται, πλέον, οι αφρώδεις οίνοι, ακολουθώντας τη γενικότερη άνοδο στην κατανάλωση οίνου από το καταναλωτικό κοινό. Στην περιοχή της Μαντινείας, όπου παράγεται αφρώδης οίνος βασισμένος στο Μοσχοφίλερο, ήδη οι παραγωγοί μετράνε κέρδη χάρη στη συνέπεια που έχουν δείξει στην παραγωγή.

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η Μπέτυ Βερβαινιώτη, από το Οινοποιείο Βερβαινιώτη, «υπάρχει μια αύξηση της κατανάλωσης των αφρωδών οίνων. To δικό μας αφρώδες κρασί είναι ήπιας παρέμβασης. Αφήνουμε να γίνει η ζύμωση και, φυσικά, δεν προσθέτουμε συντηρητικά».

Πάντως, τα αφρώδη κρασιά είχαν την τιμητική τους στις γιορτές. Όπως εξηγεί η κα Βερβαινιώτη, «στο μυαλό των Ελλήνων, θεωρούνται ταιριαστά ειδικά για τέτοιες μέρες και περιστάσεις. Επιζητάμε ένα ειδικό κρασί για αυτές τις ξεχωριστές στιγμές και έτσι επιλέγεται το αφρώδες. Μία παραδοσιακή σαμπάνια πάει πολύ με τυρί, όπως και με τα ψάρια ή άλλα προϊόντα. Θεωρώ, πάντως, ότι επειδή ο κόσμος εκπαιδεύεται σιγά σιγά στα κρασιά, θα αρχίσουν να βρίσκονται περισσότεροι τρόποι και περισσότερες αφορμές για να πιει ένα ξεχωριστό κρασί». Στο ερώτημά μας, λοιπόν, αν αυξάνεται η κατανάλωση, η κα Βερβαινιώτη απαντά: «Στον κόσμο αρέσει να πειραματίζεται και αυτό αυξάνει την κατανάλωση. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια αυξητική τάση στη ζήτηση του κρασιού και ειδικότερα φέτος, καθώς όλα δείχνουν ότι δεν θα φτάσουν οι ποσότητες που έχουμε ετοιμάσει».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: