Κάλεσμα Αμερικανών αγροτών ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση ΗΠΑ-Κίνας

Σε ανοιχτή επιστολή που συντόνισε η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Quincy Institute for Responsible Statecraft, επαγγελματικές ομάδες που εκπροσωπούν αγρότες, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, ακτιβιστές του κλίματος και άλλα πεδία, κάλεσαν τους προέδρους των ΗΠΑ και της Κίνας να ρίξουν τους τόνους και να αποκλιμακώσουν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, ενόψει της συνάντησης των ηγετών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στην Καλιφόρνια. Η επιστολή έφερε την υπογραφή συνολικά 34 τέτοιων ομάδων, προερχόμενων από τις ΗΠΑ.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες βρίσκεται η Farmers For Free Trade, μια οργάνωση υπεράσπισης του αγροτικού τομέα των ΗΠΑ, η οποία ζητά ελεύθερο διεθνές εμπόριο. Για τους Αμερικανούς αγρότες, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης των εξαγωγών της αγροδιατροφής των ΗΠΑ, φθάνοντας σε αξία τα 36,4 δισ. δολάρια το 2022.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Hill», ο πρόεδρος της Farmers For Free Trade, Steven Noah, υποστήριξε πως, παρότι η οργάνωσή του υποστηρίζει τη διαφοροποίηση των πελατών-αποδεκτών των αμερικανικών εξαγωγών, η Κίνα είναι μια αγορά που δεν μπορεί να αγνοηθεί. «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε την πόρτα ανοιχτή για να συνεχίσουμε να συζητάμε μαζί τους.
Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι δίκαιες αλλά σκληρές. Επίσης, θεωρούμε ότι και εκείνοι [οι Κινέζοι] πρέπει να είναι προσεκτικοί και συνετοί».

Ενθαρρυντικά βήματα

Να σημειωθεί ότι, στην προχθεσινή συνάντησή τους, οι ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις αλληλεπιδράσεις υψηλού επιπέδου, μεταξύ άλλων και στο πεδίο της αγροδιατροφής.