Καλή, αλλά όχι αρκετή η αποζημίωση για το σπαράγγι

Προβληματισμός στον Νέστο για τη Ζεύζερα

Πάνω από 1 εκατ. ευρώ λαμβάνουν οι Καβαλιώτες παραγωγοί σπαραγγιού που επλήγησαν από την αύξηση του κόστους παραγωγής από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το ποσό ενίσχυσης είναι 200 ευρώ ανά στρέμμα στις παραγωγικές φυτείες, σύμφωνα με το ΟΣΔΕ 2022.

Οι αποζημιώσεις αφορούν το 2022, αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Σάββας Αργυράκης, εξηγώντας ότι το σπαράγγι ήταν το πρώτο προϊόν που υπέστη τις συνέπειες του πολέμου που είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, ταυτόχρονα με την έναρξη συγκομιδής.

«Στη Γερμανία, που είναι η κύρια αγορά απορρόφησης του ελληνικού λευκού σπαραγγιού, υπήρξαν οδηγίες προς τους πολίτες να κάνουν οικονομία, να χαμηλώσουν τη θέρμανση, να προμηθευτούν τρόφιμα μακράς διάρκειας, με άμεση επίπτωση στην αγορά. Σταμάτησε η κατανάλωση του σπαραγγιού, άρα και η συγκομιδή του, οπότε συγκομίστηκαν τα μισά κιλά και οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές», περιγράφει.

Η απώλεια εισοδήματος τεκμηριώθηκε με οικονομοτεχνικές μελέτες, στοιχεία ισολογισμών από τους συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών και τους ιδιώτες, με την υποστήριξη και της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

«Το μέγεθος των πληρωμών δεν καλύπτει την απώλεια εισοδήματος, που ήταν πολλαπλάσια», σχολιάζει, σημειώνοντας ότι πρόκειται για κοστοβόρα καλλιέργεια. Σημειώνει ότι έχουν γίνει σοβαρές επενδύσεις στους συνεταιρισμούς με συνέπεια να δραστηριοποιείται μια μεγάλη αλυσίδα εργαζομένων και να τονώνεται η τοπική οικονομία.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στις αρχές Μαΐου. Εμπορικά, ο κ. Αργυράκης χαρακτηρίζει μέτρια προς καλή τη χρονιά, με μειωμένα κιλά συγκριτικά με το παρελθόν, εξαιτίας του εντόμου Ζεύζερα. Για τη Ζεύζερα, που εμφανίστηκε σε όλη την περιοχή του Νέστου, γίνονται ψεκασμοί, αλλά οι οδηγίες της ΕΕ για τις εγκεκριμένες δραστικές ουσίες δεν επιτρέπουν να αντιμετωπιστεί άμεσα και το πρόβλημα μεγεθύνεται, με συνέπεια τη μείωση της παραγωγής.

«Στην Ξάνθη, στη Ροδόπη και στον Έβρο, οι αποδόσεις φτάνουν τα 800 κιλά ανά στρέμμα, που είναι πολύ καλές, ενώ στην Καβάλα ο μέσος όρος είναι 500-600 κιλά». Η έναρξη της συγκομιδής στη Γερμανία μείωσε την απορρόφηση, γιατί οι Γερμανοί πολίτες υποστηρίζουν τα δικά τους προϊόντα, ακόμη και αν τα εισαγόμενα είναι φθηνότερα. Η εθνική καταναλωτική συνείδηση των Γερμανών ενισχύεται από την ισχυρή καταναλωτική τους δύναμη.

Ως προς την τιμή παραγωγού, εξηγεί ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση λόγω μεγέθους, χρώματος και μήκους. Κυμαίνεται από 2 μέχρι 3 ευρώ το κιλό και θεωρείται ικανοποιητική, για όσους συγκόμισαν τα προβλεπόμενα κιλά.