Καλλιέργεια αμυγδαλιάς: Εκμηχάνιση και σωστές ποικιλίες την κάνουν πιο αποδοτική – Τα αποτελέσματα ημερίδας στην Ιταλία

H φροντίδα και η καλλιέργεια ενός αμυγδαλεώνα μπορεί να γίνει πιο αποδοτική με την χρήση συγκεκριμένων ποικιλιών δέντρων αλλά και την εκμηχάνιση της συγκομιδής. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσαν στην πόλη Ίμολα της Ιταλίας στις 22 Αυγούστου, οι Ιταλικές εταιρείες ευφυούς γεωργίας παροχής γεωργικών συμβουλών Romagna Impianti και FruitNet System.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα, τα μηχανήματα συγκομιδής αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση σε περιοχές της βόρειας Ιταλίας ενώ μία τέτοια επένδυση μπορεί να είναι αποδοτική σε 6 με 7 χρόνια.

“Όλα βασίζονται στη εκμηχάνιση της συγκομιδής αλλά και στη χρήση ποικιλιών αμυγδαλιάς που καθυστερούν την ανθοφορία τους έτσι ώστε να αποφεύγεται η καταστροφή από τους παγετούς. Οι κύριες ποικιλίες που χρησιμοποιήθηκαν,  στις τρεις περιοχές πειραματικής καλλιέργειας στην Imola, ήταν οι Makako, Vialfas και Penta, εξήγησαν ο Ματέο Φερράρι από τη FruitNet System και ο Μισέλ Ζανιμπόνι από τη Romagna Impianti.

Η Μαρίκα Μπιανοντσίνι επίσης από τη Romagna Impianti παρουσίασε τα βασικά σημεία του έργου όπως ότι: “τα φυτά – βύσματα 7×7 μεταφυτεύονται με χρήση μηχανημάτων ενώ πρέπει να παραγγελθούν 9-12 μήνες νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία μεταφύτευσης. Επίσης, το χώμα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα (σωστή λίπανση) όπως γίνεται για παράδειγμα και στα πυρηνόκαρπα γιατί και στις αμυγδαλιές επηρεάζεται η παραγωγικότητα από μη εύφορα και επιβαρυμένα εδάφη. Η στήριξη των δέντρων γίνεται με στύλους που τοποθετούνται κάθε 10-15 μέτρα σε βάθος 70 εκατοστών ενώ συνίσταται μια διάταξη 3,20 επί 1,20 μέτρων. 

Στην ημερίδα οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες. Οι τεχνικοί τους παρουσίασαν τις διαφορετικές φάσεις της καλλιέργειας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η συγκομιδή με ένα μηχάνημα (τρυγητή ελιάς – σταφυλιού) ειδικά τροποποιημένο για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις αμυγδαλιές. Το συγκεκριμένο μηχάνημα αναπτύσσει ταχύτητα έως και 3 χλμ την ώρα.

Το κόστος καλλιέργειας ενός εκταρίου (10 στρεμμάτων)των συγκεκριμένων ποικιλιών αμυγδαλιάς κοστίζει περίπου 15 χιλιάδες ευρώ ενώ χρειάζονται και 5000 €/έτος για την φροντίδα της καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένης του κόστους των μηχανημάτων για την συγκομιδή. Τα φυτά αρχίζουν να παράγουν καρπό τον 28ο μήνα και λαμβάνοντας υπόψη ότι χρειάζονται 2 με 3 τόνοι σπόρων, η επένδυση αποδίδει (με τις τρέχουσες τιμές αμυγδάλου) γύρω στον έκτο με έβδομο μήνα. Η  παραγωγική ζωή των δέντρων διαρκεί τουλάχιστον 15 έτη.

Η κατάλληλη άρδευση και λίπανση είναι απαραίτητη για την επίτευξη μέγιστης παραγωγής. Καθώς οι συγκεκριμένες ποικιλίες καθυστερούν την ανθοφορία τους, δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο από παγετούς, αλλά ένα αντιπαγετικό σύστημα πάντα μπορείνα φανεί χρήσιμο ανάλογα σε ορισμένες περιοχές.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης οι εμπορικές προοπτικές της καλλιέργειας, από τον Κρίσταν Μανιέτι της εταιρείας Eurocompany, ενώ ο Ματία Βατεμβούργο από την εταιρεία ευφυούς γεωργίας I Faming τόνισε πώς, χάρης στους αισθητήρες και τις μονάδες ελέγχου που συλλέγουν δεδομένα, επιτυγχάνεται ορθολογική χρήση στις ποσότητες νερού και λιπασμάτων, αποφεύγοντας τις σπατάλες.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, για να είναι κερδοφόρα μία καλλιέργεια αμυγδαλιάς, θα πρέπει να γίνει σε έκταση τουλάχιστον ενός εκταρίου (10 στρεμμάτων) ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση, τόσο περισσότερο μειώνεται το κόστος παραγωγής. Τέλος, πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο υπάρχων εξοπλισμός που χρησιμοποιείται ήδη σε άλλες καλλιέργειες.

 

Πηγή: freshplaza.com