Καλλιεργητικές πρακτικές για την αποφυγή της εξάντλησης των δέντρων συμπύρηνου ροδάκινου

Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων

Συμβουλές για καλλιεργητικές πρακτικές προς τους παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου εξέδωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων, τονίζοντας τι πρέπει να αποφύγουν, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάντληση των δέντρων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «η αίσθηση του κινδύνου απώλειας της παραγωγής λόγω ανοιξιάτικων παγετών οδήγησε τους παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου σε ελαφρύ χειμερινό κλάδεμα των δέντρων. Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες κατά την περίοδο της ανθοφορίας, όλα δείχνουν ότι η διαδικασία της καρπόδεσης ολοκληρώνεται κανονικά. Στις περισσότερες ποικιλίες, μάλιστα, ο αριθμός των καρπιδίων ανά καρποφόρα βέργα είναι πολύ μεγαλύτερος του αναμενόμενου.

Το ελαφρύ κλάδεμα σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό καρπόδεσης θα έχουν ως αποτέλεσμα τα δέντρα να εξαντληθούν πολύ πριν από το αραίωμα των καρπών τους. Αν, μάλιστα, επαληθευτούν οι ανησυχίες για ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού, τότε μπορεί να χαθεί οριστικά κάθε δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών καρπών, ενώ και τα εξαντλημένα –λόγω υπερπαραγωγής– δέντρα δεν θα είναι ικανά να αποδώσουν ικανοποιητικά ούτε την επόμενη χρονιά.

Είναι απολύτως αναγκαία, λοιπόν, η έγκαιρη αφαίρεση της πλεονάζουσας καρποφόρας βλάστησης, ιδιαίτερα μέχρι τα 2/3 του ύψους των δέντρων. Είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντικό φέτος να οργανωθεί το αραίωμα των καρπών σε δύο φάσεις, ξεκινώντας νωρίς από τις «ποδιές» όλων των ποικιλιών και προχωρώντας αργότερα στις καρποφόρες βέργες της κορυφής.

Παράλληλα, σε συνεργασία με έμπειρους γεωργικούς συμβούλους, οι παραγωγοί θα πρέπει να σχεδιάσουν εύστοχα και τις υπόλοιπες καλλιεργητικές φροντίδες, όπως τη θρέψη, την άρδευση και τη φυτοπροστασία, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο στις αποδόσεις όσο και στην ποιότητα του συμπύρηνου ροδάκινου, στο πλαίσιο των προβλημάτων που δημιουργεί η υπερβολική αύξηση των γεωργικών εφοδίων.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), οι συνθήκες, όπως δείχνουν να διαμορφώνονται φέτος στη διεθνή αγορά, δεν επιτρέπουν να μεταποιηθούν παρά μόνο τα ποιοτικά συμπύρηνα ροδάκινα.