Καλλυντικά προϊόντα και εργασιακή διέξοδο προσφέρουν δύο νέες Κοιν.Σ.Επ
Π ροστιθέμενη αξία στα αγροτικά τους προϊόντα, αλλά και μία ακόμα πηγή εισοδήματος δημιούργησαν δύο Κοιν.Σ.Επ, μέσα από τις αρχές της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας. Ο Θόδωρος Μπεμπέκης καλλιεργεί σουσάμι και φιστίκι, όπως και τα άλλα μέλη της επταμελούς Κοιν.Σ.Επ ΜΥΡΩΔΑΤΟ, που δημιουργήθηκε στην Ξάνθη πριν από έναν χρόνο και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και πώληση προϊόντων επεξεργασμένων ξηρών καρπών και σουσαμιού. Ο ίδιος κατασκευάζει μηχανήματα μεταποίησης. Τα μέλη δίνουν έμφαση στην παραδοσιακή καλλιέργεια του σουσαμιού, χωρίς φάρμακα και λιπάσματα, και όλες οι εργασίες γίνονται χειρωνακτικά. «Στόχος μας είναι η μεταποίηση τοπικά παραγόμενων προϊόντων, όπως σουσάμι, φιστίκι, αμύγδαλο και ηλιόσπορος. Το δίκτυο των Κοιν.Σ.Επ βοήθησε στην πρόσβαση στα σημεία πώλησης».
Παρασκευάζουν ταχίνι, φιστικοβούτυρο, πάστες αμυγδάλου, φουντουκιού, κολοκυθόσπορου, ηλιόσπορου και σχεδιάζουν να προσθέσουν μαρμελάδες από ντόπια φρούτα, όπως ροδάκινα, βερίκοκα και δαμάσκηνα. «Οι πάστες κινούνται λιγότερο το καλοκαίρι, οπότε μπορούμε να ασχοληθούμε με σάλτσες και μαρμελάδες» αναφέρει, αλλά προβληματίζεται λόγω της μεγάλης προσφοράς τους. Οι νόστιμες ΜΥΡΩΔΑΤΕΣ πάστες Ξάνθης έχουν πανελλαδικό κοινό, που επιλέγει πρωτίστως το παραδοσιακό ταχίνι. «Ακούγαμε από τους γονείς μας να λένε “σουσάμι άνοιξε”, όταν τα βουναλάκια από τη σοδειά αραδιάζονταν στα χαγιάτια των σπιτιών και εμείς, μικρά παιδιά κολλούσαμε τα μάτια μας πάνω στους λόφους από σουσάμι», περιγράφει.
Η ανεργία οδήγησε στον συνεργατισμό
Έξι γυναίκες συνεργάζονται υπό τη στέγη της Κοιν.Σ.Επ Ηλιοδώρα, από το 2015 στη Δράμα, παρασκευάζοντας παραδοσιακά ζυμαρικά και χειροποίητα φυτικά καλλυντικά. Η πρόεδρος Ανδρονίκη Λουλούδη εξηγεί ότι η ανεργία οδήγησε στον συνεργατισμό με ισόποσα μερίδια. «Η Κοιν.Σ.Επ έχει δύο γραμμές παραγωγής. Η μία αφορά τα παραδοσιακά ζυμαρικά (χυλοπίτες, τραχανάδες, κους κους) και η άλλη τα φυτικά καλλυντικά (κρέμες προσώπου-χεριών-σώματος, κεραλοιφές, φυτικά έλαια). Οι πρώτες ύλες στα ζυμαρικά (γάλα, αβγά, άλευρα) είναι τοπικές. Επενδύουμε στους τοπικούς παραγωγούς, καθώς αυτοί είναι που μας στηρίζουν. Πρόκειται για μια σχέση αλληλέγγυα». Προτάσσοντας την ποιότητα, αναφέρει ότι τα ζυμαρικά ελέγχονται από χημείο στην Καβάλα, τα δε καλλυντικά έχουν ποιοτικές πρώτες ύλες από πιστοποιημένους παραγωγούς. «Τόσο στα ζυμαρικά, όσο και στα φυτικά καλλυντικά, δεν υπάρχει κανένα συντηρητικό, χημικό, χρωστική ουσία ή αλλεργιογόνο, με διασφάλιση από τους προμηθευτές μας». Η ποιότητα των προϊόντων στηρίχθηκε στη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής των έξι γυναικών, που γέννησαν την επιχειρηματική αυτήν ιδέα.