Κάλμαρε η εξαγωγή στο σκληρό σιτάρι

Το δολάριο «τρώει» την αύξηση τιμών στον νέο διαγωνισμό της Τυνησίας

Σε εορταστικούς και δη ράθυμους ρυθμούς φαίνεται ότι έχει ήδη εισέλθει η εγχώρια αγορά του σκληρού σιταριού και τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό δεν βοηθούν ιδιαίτερα, ώστε να αλλάξει αυτό.

Στον τελευταίο διαγωνισμό της Τυνησίας, οι τοπικές αρχές προμηθεύτηκαν 100.000 τόνους σκληρού με τιμές από 371 έως 376 δολάρια/τόνο για παράδοση σε λιμάνι της χώρας (CIF). Ονομαστικά, η μέση τιμή είναι περί τα 5,5 δολάρια/τόνο υψηλότερη από τον προηγούμενο διαγωνισμό που είχε «τρέξει» η χώρα, ωστόσο, αν ληφθεί υπόψη η τρέχουσα ισοτιμία δολαρίου/ευρώ, βλέπουμε ότι σε ευρωπαϊκό νόμισμα η διαφορά είναι πολύ μικρή. Επιπλέον, βάσει των πωλητών (Viterra, Richardson, Casillo), το πιθανότερο είναι ότι θα εκτελεσθεί με καναδέζικο, ως επί το πλείστον, σιτάρι εξαιρετικής ποιότητας.

«Διόρθωσε» η Ιταλία

Στο μεταξύ, οι ιταλικές αγορές δείχνουν μια κάμψη, η οποία αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στη μειωμένη ζήτηση από τα τοπικά κανάλια διάθεσης και, πιο συγκεκριμένα, από την εστίαση που συνεχίζει να υπολειτουργεί ένεκα των περιοριστικών μέτρων. Συν τοις άλλοις, μετά τις διαδοχικές αυξήσεις του προηγούμενου μήνα, οι αναλυτές, όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», είχαν προϊδεάσει για μια «διόρθωση» των τιμών λίγο πριν κλείσει το έτος.

Σε αυτό το πλαίσιο και μετά από κάποιες εβδομάδες σταθερότητας, στη νέα λίστα της Φότζια οι τιμές υποχώρησαν 7 ευρώ, με αποτέλεσμα η πρώτη ποιότητα (πρωτεΐνη 13%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80%) να διαπραγματεύεται πλέον στα 293-298 ευρώ/τόνο και η αμέσως επόμενη (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70%) στα 283-288 ευρώ/τόνο (σ.σ. τιμές αποθήκης παραγωγού).

Τον τόνο είχε δώσει, άλλωστε, από την προηγούμενη εβδομάδα η Μπολόνια (σ.σ. αντιπροσωπευτική αγορά του ιταλικού Βορρά), που την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές είχαν σημειώσει πτώση 2 ευρώ/τόνο, με συνέπεια η πρώτη ποιοτική κατηγορία (πρωτεΐνη 13,5%, ειδικό βάρος 80 kg/hl, υαλώδη 80%) να πωλείται από 302 έως 306 ευρώ/τόνο και η δεύτερη (πρωτεΐνη 12,5%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%) από 295 έως 299 ευρώ/τόνο.

Κάτω από 280 ευρώ οι προσφορές

Με αυτά τα δεδομένα, δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι εξαγωγικές δουλειές από τη χώρα μας προς την Ιταλία είναι το τελευταίο διάστημα εξαιρετικά μειωμένες. Στα τελευταία καράβια που «έγιναν» τον προηγούμενο μήνα, οι προσφορές των Ιταλών ήταν στα 280 ευρώ/τόνο FOB, στη συνέχεια έπεσαν στα 275 ευρώ, ενώ το τελευταίο διάστημα δεν καταγράφεται ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα η εξαγωγή εν γένει να έχει «φρενάρει».

Σε τοπικό επίπεδο, πάντως, εξακολουθούν να πραγματοποιούνται πωλήσεις μικρών σχετικά ποσοτήτων από παραγωγούς ή μεσίτες, οι οποίοι έχουν στις αποθήκες τους προϊόν, με τιμές παραγωγού της τάξης των 24-25 ευρώ/τόνο.

Άλλωστε, αρκετοί έμποροι σπεύδουν να τοποθετηθούν «φορτώνοντας» προϊόν για δουλειές που αναμένουν το επόμενο έτος (δεδομένου ότι η εμπορική σεζόν έχει αρκετό δρόμο ακόμα). Οι μύλοι, πάντως, σε γενικές γραμμές δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ζωηροί και είναι ενδεικτικό ότι τα περισσότερα μεγάλα εργοστάσια κλείνουν φέτος νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές ενόψει των εορτών, στοιχείο που έχει να κάνει με την υποτονική ζήτηση.

Tιμή σκληρού σιταριού στη Φότζια*

 

6-12/12/2020

12/16/2020

Μεταβολή

Min

Max

Min

Max

Α’ ποιότητα
(ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80%, πρωτεϊνη 13%)

300

305

293

298

-7

Β’ ποιότητα
(ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεϊνη 12%

290

295

283

288

-7

Γ’ ποιότητα
(ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 60%, πρωτεϊνη 11%)

280

285

273

278

-7

*Επί αυτοκινήτου στην αποθήκη του παραγωγού (ευρώ/τόνος)

USDA
Ψηλά το μαλακό και τη νέα χρονιά

Eυνοϊκή για τις τιμές του σιταριού πρέπει να θεωρηθεί η τελευταία έκθεση για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA). Το USDA κάνει λόγο για μείωση των αποθεμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 4 εκατ. τόνους στους 316,5 εκατ. τόνους, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής (2,5 εκατ. τόνοι) να εντοπίζεται στην Κίνα.

Παράλληλα, αναμένεται αύξηση 5,1 εκατ. τόνων στην κατανάλωση, με την Κίνα να έχει και εδώ τη «μερίδα του λέοντος» με 3 εκατ. τόνους. Η παγκόσμια παραγωγή εκτιμάται, επίσης, αυξημένη, αλλά κατά μόλις 1,3 εκατ. τόνους στους 773,6 εκατ. τόνους συνολικά.

Αναλυτές της Rabobank, σχολιάζοντας το report, τόνισαν ότι οι εκτιμήσεις αυτές παρέχουν στήριξη στις τιμές ενόψει της νέας χρονιάς.