Καμία απάντηση για τους συκοπαραγωγούς – Άκόμα περιμένουν την αναδιάρθρωση

Σύκα Μαρκόπουλου: εξαιρετική αναμένεται η χρονιά
Αντιμέτωποι με δύο σοβαρά προβλήματα είναι οι παραγωγοί σύκου, οι οποίοι δεν έχουν μέχρι σήμερα κανένα νέο για τη μελέτη που κατατέθηκε πριν δύο χρόνια σχετικά με την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και μέρους της Αρκαδίας. Παράλληλα, εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τον αποκλεισμό του σύκου από το πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας.

«Μιλάμε για ένα προϊόν του οποίου η παραγωγή φεύγει κατά 90%-95% στις εξαγωγές», τονίζει ο διευθυντής της ΣΥΚΙΚΗ, Γιώργος Αγγελόπουλος. «Θα μπορούσε να εξαχθεί όλο το προϊόν, αλλά κρατάμε ένα μικρό ποσοστό για την εγχώρια αγορά. Η αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης προκύπτει και από το γεγονός ότι είναι αναγκαία όσο ποτέ η αλλαγή των δέντρων που έχουν αρχίσει και μειώνουν την παραγωγή τους».

Η αναδιάρθρωση αφορά περίπου 6.500 στρέμματα, εκ των οποίων τα 4.000 αφορούν τη Μεσσηνία, και τα 2.000 τη Λακωνία. Στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, ο κ. Αγγελόπουλος επισημαίνει ότι «περιλαμβάνονται δαπάνες εγκαταστάσεως, δαπάνες συντηρήσεως, καθώς και επίσης απώλειας εισοδήματος, αφού θα χρειαστεί να ξεριζωθούν κάποιες καλλιέργειες και να φυτευτούν άλλες». Ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 14 εκατ. ευρώ, αλλά από την αναδιάρθρωση θα προκύψει, όπως υπολογίζουν, αύξηση της παραγωγής κατά 3.500 τόνους. «Η εξαγωγή αυτών των ποσοτήτων θα φέρει, μέσα από μία σταδιακή και ελεγχόμενη αύξηση, κατά τον πρώτο πλήρη χρόνο παραγωγής, 13 εκατ. τζίρο στις τοπικές αγορές όσων συμμετέχουν», σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος.

Εκτός επιδότησης τα βιολογικά

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για τα βιολογικά σύκα, Απόστολος Αγγελόπουλος υπογραμμίζει ότι «δεν περιμέναμε ότι θα έμεναν τα σύκα έξω από το πρόγραμμα επιδότησης βιολογικών προϊόντων, αφού ήδη παράγουμε 25 έως 30 τόνους ετησίως και η προσπάθεια συνεχίζεται με την αύξηση των τιμών τους. Πιστεύουμε ότι η επανένταξή τους θα βοηθήσει σημαντικά την καλλιέργεια που έχει ανάγκη στήριξης».