«Καμπάνα» 162 εκατ. δολαρίων στην Tesco για τα «μαγειρεμένα» κέρδη

«Καμπάνα» 162 εκατ. δολαρίων στην Tesco για τα «μαγειρεμένα» κέρδη

Πρόστιμο 129 εκατ. στερλίνων (162 εκατ. δολάρια) θα καταβάλει η βρετανική Tesco η οποία τον Αύγουστο του 2014 είχε ανακοινώσει υπερβολικά διογκωμένα εκτιμώμενα κέρδη παραπλανώντας αρκετούς επενδυτές.

Η γνωστή αλυσίδα, όπως ανακοινώθηκε σχετικά, ήρθε σε συμφωνία με τη βρετανική Υπηρεσία Σοβαρών Υποθέσεων Απάτης  (Serious Fraud Office).

Ο διακανονισμός («Μη Αναβαλλόμενη Συμφωνία», όπως λέγεται χαρακτηριστικά στη νομική γλώσσα του Ηνωμένου Βασιλείου), εξασφαλίζει στην εταιρεία ότι δε θα διωχθεί για εγκληματικές ενέργειες.

Εκτός από το πρόστιμο, ωστόσο η Tesco δεσμεύθηκε να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 85 εκατ. στερλίνων σε επενδυτές οι οποίοι αγόρασαν ομόλογα ή μετοχές της εταιρείας στο διάστημα μεταξύ 29 Αυγούστου – 19 Σεπτεμβρίου 2014.

Το σκάνδαλο με τα υπερεκτιμημένα κέρδη, σε συνδυασμό με τις πιέσεις από τον «πόλεμο των τιμών» – ο οποίος έπληξε ολόκληρο τον κλάδο οργανωμένου λιανεμπορίου της Μεγάλη Βρετανίας- είχε βυθίσει την αλυσίδα στη χειρότερη κρίση της 100χρονης ιστορίας της και οδήγησε στην απόλυση οκτώ ανώτατων στελεχών.