«Καμπανάκι» ειδικών: Το σήριαλ με το κινεζικό «κατασκοπευτικό μπαλόνι» μπορεί να επηρεάσει τους Αμερικανούς αγρότες

Συνεχίζει να απασχολεί και να δρομολογεί εξελίξεις το περιβόητο κινεζικό «κατασκοπευτικό μπαλόνι» που εντοπίστηκε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ νωρίτερα μέσα στον μήνα. Τη στιγμή που στο Καπιτώλιο εντείνονται οι πιέσεις για πάταξη της ξένης ιδιοκτησίας γης από κακόβουλα ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα (Κίνα, Ρωσία, Βόρεια Κορέα, Ιράν), Αμερικανοί αναλυτές της αγοράς προειδοποιούν τους αγρότες ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επηρεάσει τα γεωργικά προϊόντα που πωλούν.

Υπενθυμίζεται ότι το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την κατάρριψη του μπαλονιού από την Ουάσιγκτον ως «σοβαρή παραβίαση των διεθνών πρακτικών», καθώς, όπως ισχυρίστηκε, το αντικείμενο ήταν ένα αερόπλοιο μη στρατιωτικών ερευνών που εξυπηρετούσε, κατά κύριο λόγο, μετεωρολογικούς σκοπούς.

Καθώς το σήριαλ του «κατασκοπευτικού μπαλονιού» συνεχίζεται, ο Arlan Suderman της συμβουλευτικής εταιρείας StoneX προειδοποιεί ότι αυτό δεν βοηθά καθόλου στην εκτόνωση της ήδη τεταμένης σχέσης με την Κίνα, εγκυμονώντας κινδύνους για τις εξαγωγές των ΗΠΑ. «Είναι βέβαιο ότι οι αμερικανικές εξαγωγές βρίσκονται σε κίνδυνο», τονίζει ο ίδιος.

«Τώρα, το κατά πόσο ο εν λόγω κίνδυνος είναι άμεσος, αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα τη δεδομένη στιγμή. Μακροπρόθεσμα, θεωρώ ότι η Κίνα θα συνεχίσει να απομακρύνεται από τις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα αγοράζουν από εμάς, γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή».

Ο Suderman επισημαίνει ότι η βραζιλιάνικη σόγια πρόκειται να είναι φθηνότερη, πράγμα που σημαίνει ότι η Κίνα θα αγοράσει ό,τι μπορεί από τη Βραζιλία, ενώ προβλέπει ότι ο αρνητικός αντίκτυπος στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα θα αρχίσει να γίνεται αισθητός από την επόμενη εμπορική σεζόν.