Καμπανάκι για υβρίδια – γλυφοσάτη χτυπούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Κινήσεις για την ανάπτυξη της σποροπαραγωγής στη χώρα μας και των τοπικών ποικιλιών θέτουν 38 κυβερνητικοί βουλευτές, με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Πιερίας, Μπέττυ Σκούφα.

Με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως εδώ και 20 χρόνια υπάρχει απαξίωση των ελληνικών σπόρων, υπακούοντας στις ενωσιακές πολιτικές.

Οι βουλευτές χτυπούν καμπανάκι για τη σποροπαραγωγή, τονίζοντας ότι χρειάζεται χρηματοδότηση, για να σταματήσει η απαξίωση των ελληνικών σπόρων και η αντικατάστασή τους από υβρίδια, με αποκορύφωμα στα κηπευτικά.

Τονίζουν πως το 75% της παγκόσμιας αγοράς σπόρων καλύπτεται από 10 εταιρείες και, ιδιαίτερα στον τομέα των κηπευτικών, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική, αφού το 95% της αγοράς εμπορικών σπόρων στα κηπευτικά καλύπτεται από 5 ιδιωτικές εταιρείες. Σημειώνουν πως το 75% της γενετικής ποικιλότητας των καλλιεργούμενων διατροφικών φυτών έχει εξαφανιστεί και ζητούν μέτρα για την πολύτιμη «προίκα» της Τράπεζας Σπόρων, η οποία έμεινε επί σειρά ετών αναξιοποίητη. Επιπλέον, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον τομεάρχη Περιβάλλοντος, προερχόμενο από τον χώρο των Οικολόγων Πράσινων, Γιώργο Δημαρά, θέτουν ζήτημα της νέας έγκρισης της αμφιλεγόμενης, όπως χαρακτηρίζουν, γλυφοσάτης.

Σημειώνουν ότι υπάρχουν ανησυχίες σε παγκόσμια κλίμακα για τη χρήση προϊόντων που την περιέχουν.

Θέτουν θέμα γιατί το υπουργείο χορήγησε στις 6/3/2018 άδεια διάθεσης στην αγορά ζιζανιοκτόνου, που περιέχει τη συγκεκριμένη ουσία. Υποστηρίζουν ότι πάνω από 1 εκατομμύριο Ευρωπαίοι πολίτες, μέσω της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών, έχουν ζητήσει απαγόρευση της χρήσης της.