Rabobank: Κάν’ το όπως οι Ολλανδοί – Πώς γίνονται οι πιο παραγωγικοί αγρότες του κόσμου αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες

Το 64% των Ολλανδών αγροτών έχει καταφέρει μέσω της ευφυούς γεωργίας να κάνει πιο αποτελεσματική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στο χωράφι και το 44% να δουλεύει με μεγαλύτερη ακρίβεια. Επίσης, το 42% χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά τα λιπάσματα στις καλλιέργειες.

Τα παραπάνω είναι στοιχεία της Rabobank, όπως αναφέρονται στην έκθεση που δημοσίευσε η πρωτοβουλία Top Sector Agri & Food της Ολλανδίας. Μία πρωτοβουλία που απαρτίζεται από κυβερνητικούς φορείς, τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, αλλά και την πανεπιστημιακή κοινότητα της Ολλανδίας, με στόχο να καταστήσουν τον αγροτικό τομέα της χώρας όσο πιο βιώσιμο γίνεται μέσω της τεχνολογίας.

Στην έκθεση παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι διαφορετικοί φορείς της χώρας συνεργάζονται μεταξύ τους για την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας και τη διατήρηση της Ολλανδίας ως μίας από τις χώρες πρωτοπόρους στην αγροτική τεχνολογία. Σύμφωνα με την έκθεση, σε κανέναν άλλον τομέα η σύνδεση μεταξύ ανθρώπου, φύσης και περιβάλλοντος δεν είναι τόσο ισχυρή όσο στη γεωργία.

Οι αγρότες φροντίζουν τη γη και τα ζώα τους και καθημερινά το αποτέλεσμα της δουλειάς τους είναι εμφανές στα πιάτα των καταναλωτών και στο περιβάλλον. Ωστόσο, για να μπορέσει να συνεχίσει να τροφοδοτεί τον κόσμο στο μέλλον και, ταυτόχρονα, να μειώσει το οικολογικό αποτύπωμα, ο τομέας πρέπει να κάνει μια σημαντική μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη και έξυπνη για το κλίμα προσέγγιση, χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες. Για την Ολλανδία, ο τρόπος να πετύχει το παραπάνω είναι η ευφυής γεωργία τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω της συνεργασίας.

Η συνεργασία των Ολλανδών

Η ολλανδική κυβέρνηση, λοιπόν, οι εταιρείες του κλάδου και τα κέντρα γνώσης ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις. Αυτή η συλλογική προσέγγιση είναι, επίσης, γνωστή ως «The Dutch Diamond».

Σύμφωνα με την έκθεση, ο χωρίς αποκλεισμούς διάλογος και η συνεργασία είναι απαραίτητα για την επίτευξη ενός βιώσιμου και οικονομικά αποδοτικού συστήματος τροφίμων. Οι συγγραφείς της έρευνας συμφωνούν ότι το συγκεκριμένο oλλανδικό μοντέλο αποτελεί μια σταθερή βάση για την επιτάχυνση της εισαγωγής και της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα μέσω της συνεργασίας και της ανταλλαγής απόψεων και ιδεών.

Τα εμπόδια για τους αγρότες και οι επιτυχημένες εφαρμογές

Η στάση των αγροτών απέναντι στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών είναι κρίσιμη και αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους εργάζεται η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στην Ολλανδία.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αγρότες πρέπει ακόμα να συνηθίσουν την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και εργαλείων, καθώς και τα οφέλη της ευφυούς γεωργίας και να πειστούν ότι η τεχνολογία πρόκειται πραγματικά να είναι το μέλλον του αγροτικού τομέα. Μια μελέτη της Rabobank μεταξύ Ολλανδών αγροτών αποκάλυψε τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σχετικά με την εφαρμογή της τεχνολογίας. Το 60% των αγροτών, για παράδειγμα, ανέφερε το υψηλό επενδυτικό κόστος ως το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Τα άλλα κύρια εμπόδια που αναφέρονται είναι η έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ των διαφορετικών τεχνολογιών των διάφορων κατασκευαστών, η έλλειψη σαφούς μοντέλου εσόδων-εξόδων και η έλλειψη γνώσης σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρουν. Υπάρχουν, ωστόσο, αγρότες που έχουν επωφεληθεί από τη χρήση της τεχνολογίας στην αγροτική τους εκμετάλλευση και μοιράζονται τα αποτελέσματά τους.

Πιο συγκεκριμένα, Ολλανδοί αγρότες εξηγούν πώς η επιχείρησή τους έχει αναπτυχθεί χάρη στις νέες τεχνολογίες. Λεπτομερή στοιχεία για κάθε αγελάδα από το κοπάδι του λαμβάνει ο Ad van Velde μέσω της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί. «Έχω τη δυνατότητα να βλέπω οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας την κατάσταση υγείας, αλλά και διατροφής κάθε αγελάδας μου, ακόμα και αν βρίσκομαι μακριά.

Επίσης, λαμβάνω συγκεκριμένα δεδομένα για τα χωράφια μου στα οποία καλλιεργώ τις ζωοτροφές μου. Έχω εικόνα για την ποιότητα του εδάφους και ξέρω πότε πρέπει να λιπάνω για να λάβω το μέγιστο αποτέλεσμα. Για τον σκοπό αυτόν, χρησιμοποιούμε λίπανση ακριβείας και μέτρηση απόδοσης με αισθητήρες, που αφορούν τη σωστή ποσότητα κοπριάς, στο σωστό σημείο, όπου η κοπριά βελτιστοποιείται με βάση τους χάρτες βιομάζας. Όλα τα παραπάνω με έχουν βοηθήσει να ασχοληθώ περισσότερο με την εκμετάλλευσή μου, γιατί τώρα έχω γνώσεις που δεν είχα πριν», εξηγεί ο ίδιος.

Παρομοίως, ο Jacob van den Borne, παραγωγός πατάτας και καλαμποκιού, άρχισε να χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες ευφυούς γεωργίας για να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις καλλιέργειές του σε διαφορετικά σημεία. Όπως εξηγεί, με τη χρήση της τεχνολογίας και τη συλλογή δεδομένων, προκύπτουν νέα ερωτήματα που ο αγρότης θα βρει τις απαντήσεις στο χωράφι, γεγονός που θα τον φέρει πιο κοντά στην καλλιέργειά του.

Λόγω των νέων τεχνολογιών, αισθάνομαι ότι έχω ξαναγίνει αγρότης, γιατί μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα τις καλλιέργειές μου και πιο αποτελεσματικά».