Ο Καναδάς φέρνει πιο μπροστά τη διόρθωση στο σκληρό σιτάρι

Ταρακούνησαν την αγορά οι χαμηλότερες τιμές για τη νέα σοδειά της βορειοαμερικανικής χώρας, στα 520 ευρώ η εξαγωγή από την Ελλάδα

Βαραίνουν το κλίμα στην αγορά του σκληρού οι νέες χαμηλότερες τιμές με τις οποίες προσφέρεται πλέον στην Ευρώπη καναδέζικο σιτάρι φετινής εσοδείας από τον αλωνισμό στη βορειοαμερικανική χώρα που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, οι Ιταλοί αγοραστές γίνονται τις τελευταίες μέρες αποδέκτες προσφορών για καναδέζικο σκληρό Νο3, δηλαδή της κατ’ εξοχήν εξαγωγικής ποιότητας (η οποία συνήθως τοποθετείται στα 78 kg/hl ειδικό βάρος και στο 50%-60% υαλώδη) έναντι 560 ευρώ/τόνο CIF για παράδοση σε ιταλικό λιμάνι τον ερχόμενο Οκτώβριο. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», στη γειτονική χώρα κλείνονται ήδη δουλειές σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Σημειωτέον ότι μέχρι πρόσφατα για τις ίδιες ποιότητες οι Καναδοί ζητούσαν από 580 ευρώ/τόνο CIF και πάνω.

Η πτώση αυτή αντανακλά την ολοένα και μεγαλύτερη σιγουριά που μοιάζει να «νιώθει» ο Καναδάς για την επερχόμενη παραγωγή του. Οι τελευταίες εκτιμήσεις από τις τοπικές αρχές κάνουν λόγο για αύξηση 13% φέτος στις εκτάσεις με σκληρό και μια σοδειά της τάξεως των 5,7 εκατ. τόνων, νούμερο που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα αντιστοιχεί σε αύξηση 114% σε σύγκριση με την περσινή παραγωγή, η οποία βέβαια ήταν ασυνήθιστα χαμηλή.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση που θα αγγίζει το 150%, ωστόσο, αυτές οι εκτιμήσεις προϋποθέτουν ότι θα επιβεβαιωθεί το καλύτερο σενάριο για τις αποδόσεις. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η αυξημένη προσφορά καναδέζικου σκληρού βαραίνει αυτήν τη στιγμή στην αγορά περισσότερο από τις απώλειες παραγωγής στη Βόρεια Αφρική και στη Νότια Ευρώπη, λόγω της ανοιξιάτικης ανομβρίας.

Ένα στοιχείο που, επίσης, αξίζει να ληφθεί υπόψη είναι τα ακριβά ναύλα, τα οποία, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, ειδικά για τα μικρά (κάτω των 10.000 τόνων) καράβια με τα οποία μεταφέρονται συχνά σιτάρια από τη χώρα μας προς την Ιταλία κυμαίνονται αυτήν τη στιγμή μεταξύ 35 και 50 ευρώ/τόνο, ανάλογα με το λιμάνι προορισμού.

Κλείνουν τιμές οι παραγωγοί

Σε κάθε περίπτωση, οι καινούργιες τιμές του Καναδά μοιάζουν να φέρνουν νωρίτερα τη διόρθωση, την οποία η εγχώρια αγορά ανέμενε μεν, αλλά αργότερα και, πιο συγκεκριμένα, προς τα τέλη Ιουλίου. Πρόσφατα, εκτελέσθηκε από τη χώρα μας εξαγωγή στα 530-535 ευρώ/τόνο FOB, ωστόσο αυτήν τη στιγμή οι συζητήσεις για νέες δουλειές περιστρέφονται γύρω από τα 520 ευρώ/τόνο FOB λιμάνι μας και, μάλιστα, τουλάχιστον μία συμφωνία φέρεται να έχει κλειστεί σε αυτή την τιμή.

Η μεταστροφή του κλίματος έχει «ταρακουνήσει» και τους παραγωγούς, πολλοί εκ των οποίων τις τελευταίες ημέρες επικοινωνούν με εμπόρους και σπεύδουν να κλείσουν τιμές τις οποίες είχαν αφήσει ανοιχτές, προκειμένου να μειώσουν το ρίσκο. Ρόλο σε αυτό έχει παίξει και η πτώση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις τιμές των περισσότερων αγροτικών εμπορευμάτων, λόγω των ανησυχιών για την επίπτωση που θα έχει στη ζήτηση και στην κατανάλωση ο πληθωρισμός.

Πάνω από τα 50 λεπτά τα άβρεχα

Για την ώρα, τα 48 ευρώ/κιλό στον παραγωγό παραμένουν ο γενικός κανόνας, σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό εμπόριο, σε ορισμένες περιοχές ωστόσο και ιδίως όπου τα σιτάρια «γλύτωσαν» ή δεν επηρεάστηκαν από τις βροχές καταγράφονται και υψηλότερες τιμές. Ενδεικτικά, στη Δυτική Μακεδονία και ειδικότερα στην Πτολεμαΐδα, όπου ο αλωνισμός μπήκε σε φουλ ρυθμούς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά φαίνονται, μέχρι στιγμής, εξαιρετικά (ειδικά βάρη που αγγίζουν τα 80 kg/hl, υαλώδη στο 80% και πρωτεΐνες 14%) αυτή την εβδομάδα τοπικός έμπορος αγοράζει, σύμφωνα με πληροφορίες, με 51 λεπτά/κιλό.

Τονίζεται ότι σε τιμές άνω των 50 λεπτών «παίζουν» σε γενικές γραμμές τα ποιοτικά σιτάρια, που κατευθύνονται στους μύλους, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα δεν διστάζουν να δώσουν το… κάτι παραπάνω, προκειμένου να προμηθευτούν «άβρεχο» προϊόν από όμορους νομούς, εξοικονομώντας ποσά από τα μεταφορικά. Αντίστροφα, βέβαια, σε περιοχές που τα σιτάρια υποβαθμίστηκαν από την κακοκαιρία, έχουν γίνει πράξεις και κάτω από τα 48 λεπτά. Σε πανελλαδικό επίπεδο, πάντως, και καθώς πλησιάζουμε σιγά σιγά προς το τέλος του αλωνισμού, αρχίζει να γίνεται αντιληπτό ότι η αύξηση περίπου 10% στα καλλιεργούμενα με σκληρό σιτάρι στρέμματα φέτος θα «ισοσκελιστεί» από τη μείωση των αποδόσεων που, σε κάποια χωράφια και σε κάποιους νομούς, αγγίζει το 20%, λόγω του καύσωνα του Μαΐου.

Αν σε αυτό προστεθούν και κάποιες απώλειες σε τοπικό επίπεδο από το χαλάζι, φαίνεται ότι βαδίζουμε προς μια παραγωγή που, από άποψη όγκου, δεν θα απέχει πολύ από την περσινή, θα βρίσκεται δηλαδή κοντά στους 900.000 τόνους. Ποιοτικά, πάντως, η εικόνα συνολικά δεν είναι ιδιαίτερα καλή, με την πλειονότητα της σοδειάς να τοποθετείται στα 75-76 kg/hl υαλώδη, σε ό,τι αφορά τα ειδικά βάρη, ενώ αρκετά χαμηλά είναι και τα υαλώδη.

Αμετάβλητη η Φότζια

Παρόμοια προβλήματα διαπιστώνονται βέβαια και στην Ιταλία και δεν είναι τυχαίο ότι στη λίστα της Aλταμούρα προστέθηκε άλλη μία κατηγορία που αφορά τα μεταβροχικά σιτάρια, οι τιμές των οποίων απέχουν 30 ευρώ/τόνο από την ανώτερη. Την ίδια στιγμή, στη Φότζια, όπου, όπως έγραψε η «ΥΧ», οι ποιοτικές προδιαγραφές των τριών κατηγοριών στην πρώτη λίστα της νέας σοδειάς, αναπροσαρμόστηκαν προς τα κάτω, οι τιμές παρέμειναν αυτή την εβδομάδα αμετάβλητες. Αγοραστές και πωλητές φαίνεται ότι επιχειρούν να σταθμίσουν τα δεδομένα που δημιουργεί η «ψυχρολουσία» από τον Καναδά.

Έτσι, για την πρώτη ποιοτική κατηγορία (πρωτεΐνη από 12%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%), οι τιμές αποθήκης εμπόρου εξακολουθούν να κινούνται από 575 έως 580 ευρώ/τόνο. Η αμέσως επόμενη κατηγορία (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%), οι τιμές διαμορφώνονται σε 570-573 ευρώ/τόνο, ενώ για την τρίτη ποιοτική κατηγορία (πρωτεΐνη 11%, ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 50%) οι τιμές κινούνται μεταξύ 560 και 563 ευρώ/τόνο.

Mε ενδιαφέρον αναμένεται και η πρώτη λίστα της Μπολόνια για τη νέα σεζόν. Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, η βασική αγορά του ιταλικού Βορρά δεν ανακοίνωσε τιμές.

Tιμή σκληρού σιταριού στη Φότζια*

 

29/6/2022

 

Min

Max

Α’ ποιότητα (ειδικό βάρος 78 kg/hl,
υαλώδη 30%, πρωτεΐνη 12%)

575

580

Β’ ποιότητα (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%,
πρωτεΐνη 11,5%

570

573

Γ’ ποιότητα (ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 50%,
πρωτεΐνη 11%)

560

563

*Στην αποθήκη εμπόρου (ευρώ/τόνο)

 
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022