Κάνναβη: Στο Αξιοχώρι Κιλκίς η πρώτη μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης

Το πρώτο εργοστάσιο αποξήρανσης, επεξεργασίας και μεταποίησης φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης στη Βόρεια Ελλάδα θα δημιουργηθεί στο Αξιοχώρι Κιλκίς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Cannatec Greece, Διονύση Σαρμαζανίδη.

Τις προσεχείς ημέρες θα γίνει η περίφραξη των 65 στρεμμάτων που έχουν αγοραστεί έξω από την περιοχή και μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του κτηρίου. Η ελληνική εταιρεία έχει ξεκινήσει το 2018 την εγκατάσταση κάνναβης σε νομούς της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με ανεξάρτητους παραγωγούς, ενώ στα προσεχή επιχειρηματικά σχέδιά της εντάσσεται και η σπορά κάνναβης περίπου 40.000 στρεμμάτων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο θα παράγεται έλαιο από σπόρους κάνναβης, θα παρασκευάζονται διάφορα ροφήματα χαρτί, όπως και άλλα προϊόντα, στην τελική μορφή τους τα οποία θα διατίθενται αρχικά σε χώρες όπου έχουν συναφθεί σχετικά συμβόλαια, όπως Γερμανία, Ελβετία και Καναδά.

Όπως τονίζει ο κ. Σαρμαζανίδης, από την κατασκευή και λειτουργία του μεταποιητηρίου πρόκειται να ανοίξουν σε πρώτη φάση 80 νέες θέσεις εργασίας, με τελικό στόχο τις 200, ενώ σεμινάρια τεχνογνωσίας στο προσωπικό θα πραγματοποιήσουν Καναδοί ειδικοί.

Η ελληνική εταιρεία διαχειρίζεται την όλη δραστηριότητα στον χώρο της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης, με την αντίστοιχη καναδική που έχει ιδρυθεί.

Την ίδια ώρα, παρουσία αστυνομικής δύναμης και αγροτών της περιοχής, πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες η πρώτη συγκομιδή βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης στο Νεόκαστρο Μελίκης Ημαθίας. Πρόκειται για μια πειραματική καλλιέργεια 10 στρεμμάτων, έκταση που ανήκει στον πρόεδρο της Ομάδας Καπνοπαραγωγών νομών Πιερίας και Ημαθίας, Βασίλη Ιωάννου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φυτά της κάνναβης φυτεύτηκαν τον Μάιο και πριν από λίγες ημέρες ήρθε η περίοδος του θερισμού τους. Η στρεμματική απόδοση έφτασε περίπου στα 190 κιλά, ενώ, όπως υπογραμμίζει ο κ. Ιωάννου, εάν η κάνναβη φυτευτεί πρώιμα, τότε υπάρχει η δυνατότητα για δύο παραγωγές, αφού ο χρόνος απόδοσης είναι 70 με 80 ημέρες.

Ο κ. Ιωάννου έχει συνάψει συμβόλαιο με την Cannatec για τη διάθεση της παραγωγής του, η οποία τιμάται στα 220 ευρώ το στρέμμα.