Ο «κανόνας» της ελιάς στη Χαλκιδική

Για την… τιμή της πράσινης ελιάς και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, οι συνεταιριστικές οργανώσεις της Χαλκιδικής ανέλαβαν πρωτοβουλία ενημέρωσης αλλά και σύστασης προς τους ελαιοπαραγωγούς να μη διαθέσουν τη σοδειά τους στους εμπόρους εάν δεν αναγράφεται στο τιμολόγιο η τιμή του προϊόντος.
Με ήδη «χτυπημένη» την τιμή στα βερίκοκα, φτάνοντας η μέγιστη στα 30-35 λεπτά, οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων προτρέπουν τους παραγωγούς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να μη δώσουν τις ελιές σε ανοικτή τιμή, για να μην επηρεαστεί η διαμόρφωσή της στην πορεία. «Ήδη, η πρωτογενής παραγωγή στη Χαλκιδική είναι μείον από το βερίκοκο που, ενώ η παραγωγή ήταν αυξημένη, η γρήγορη ωρίμανση, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, προκάλεσε προβλήματα διάθεσης. Εάν η τιμή της ελιάς είναι χαμηλή όπως πέρσι, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, αφού οι αγρότες δεν θα μπορούν να ζήσουν από τις καλλιέργειές τους και θα τις εγκαταλείψουν», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ν. Φλογητών και πρόεδρος των Νέων Αγροτών Χαλκιδικής, Παύλος Γιαλαγκογλίδης.
Όπως είπε ο κ. Γιαλαγκογλίδης, παρότρυναν τους ελαιοκαλλιεργητές που θα αρχίσουν την πρώιμη συγκομιδή (στα μέσα Σεπτεμβρίου), εάν η τιμή είναι κάτω του ενός ευρώ, είτε να δώσουν την παραγωγή στους συνεταιρισμούς, που διαθέτουν μεταποιητήρια για να τη φτιάξουν για λογαριασμό τους, είτε να την αποθηκεύσουν, είτε να τη δώσουν για αγουρέλαιο. «Το αγουρέλαιο είναι μια καινούργια αγορά, που αυτήν τη στιγμή έχει έλλειψη και πιστεύουμε ότι θα ήταν μια καλή κίνηση να στραφούν εκεί οι παραγωγοί», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ Νέων Φλογητών, η φετινή παραγωγή ελιάς στη βόρεια και νότια Χαλκιδική είναι ιδιαίτερα μειωμένη, εξαιτίας τόσο της παγωνιάς του χειμώνα, όσο και των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας στις αρχές καλοκαιριού, που ευνόησαν την εμφάνιση της ασθένειας του κυκλοκόνιου.
Οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών οργανώσεων θα πραγματοποιούν κάθε εβδομάδα, σε διαφορετικές περιοχές του νομού, συσκέψεις με ελαιοκαλλιεργητές.