ΚΑΠ: Από Σεπτέµβριο η έγκριση των Στρατηγικών Σχεδίων

«Κόκκινη κάρτα» σε δέκα χώρες για το χαµηλό επίπεδο φιλοδοξιών

Τουλάχιστον έξι εβδομάδες θα απαιτηθούν από την ημέρα που η Κομισιόν κρίνει ότι ένα Στρατηγικό Σχέδιο είναι ορθό, για να το εγκρίνει και να το κοινοποιήσει επίσημα στο αντίστοιχο κράτος-μέλος. Αυτό αποκάλυψε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της DG AGRI, Mihaill Dumitru, μιλώντας στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου την περασμένη Τρίτη 12 Ιουλίου.

Με λίγα λόγια, κανένα εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο δεν πρόκειται να λάβει έγκριση έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Το αισιόδοξο σενάριο είναι ότι έως τα τέλη Ιουλίου θα αποσταλούν στην Κομισιόν περίπου 12 αναθεωρημένα Στρατηγικά Σχέδια –όπως εκτιμά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν- για τα οποία δεν θα χρειαστεί άλλη διόρθωση και, επομένως, θα λάβουν την τυπική έγκριση τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει και η Κομισιόν το γνωρίζει καλά, αν και εμφανίζεται αισιόδοξη ότι έως το τέλος του 2022 θα έχει κλείσει το θέμα για όλα τα κράτη-μέλη. «Χρειάζονται πάντα δύο για να χορέψεις τανγκό», σημείωσε ο Dumitru, ρίχνοντας και στα κράτη-μέλη μερίδιο ευθύνης αναφορικά με την πορεία των Σχεδίων. Μάλιστα, αποκάλυψε τις έντονες συζητήσεις που έγιναν, αφότου η Επιτροπή έστειλε στις εθνικές αντιπροσωπείες τις επιστολές με τις παρατηρήσεις της.

Αναδιανεμητική Ενίσχυση

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μάχη» δόθηκε για την Αναδιανεμητική Ενίσχυση, καθώς τουλάχιστον επτά κράτη-μέλη δεν είχαν συμπεριλάβει την υποχρέωση στα Στρατηγικά τους Σχέδια, αλλά δικαιολογούσαν με άλλους τρόπους την αναδιανομή. Ωστόσο, όπως είπε, οι συζητήσεις είχαν αίσιο τέλος και το θέμα έχει κλείσει για όλα τα κράτη-μέλη. Πάντως, μεγάλο ενδιαφέρον έχει η επιλογή της Τσεχίας, η οποία θα διαθέσει το 23% των άμεσων ενισχύσεων υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών της.

Ο Dumitru εξήγησε ότι αντιπαράθεση υπήρξε για τα GAEC, ιδιαίτερα τα πρότυπα 2, 5, 6 και 7 και ότι αυτήν τη στιγμή προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφορές, όσον αφορά τα πρότυπα 7 και 8. Παράλληλα, συζητούνται με κράτη-μέλη τα Οικολογικά Σχήματα (eco-schemes) και άλλες διαφορές, όπως π.χ. με την Ισπανία, που θέλει να εντάξει στο +2% στο πλαίσιο των Συνδεδεμένων τα ηλιοτρόπια.

Πράσινη Αρχιτεκτονική

Αντιπαράθεση μεταξύ Κομισιόν και κρατών-μελών υπήρξε και για την Πράσινη Αρχιτεκτονική. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, η ΜΚΟ ARC2020 δημοσίευσε δύο επιστολές από τις υπηρεσίες Περιβάλλοντος (DG ENVI) και Κλίματος (DG CLIMA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποκαλύπτουν ότι δέκα κράτη-μέλη απέτυχαν να αυξήσουν επαρκώς τις κλιματικές και περιβαλλοντικές φιλοδοξίες τους, αφού έλαβαν τις παρατηρήσεις της Κομισιόν.

Για παράδειγμα, η DG CLIMA προειδοποίησε ότι τα περισσότερα αναθεωρημένα σχέδια δεν προέβλεπαν αρκετές αυξήσεις στη χρηματοδότηση ή στους δείκτες για να δείξουν υψηλότερη φιλοδοξία για το κλίμα, σημειώνοντας ότι πολλά κράτη-μέλη χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι αυτό δεν είναι «νομικά δεσμευτικό».

Όμως και η DG ENVI ήταν εξίσου επικριτική, καθώς διαπίστωσε ότι «οι παρατηρήσεις της Επιτροπής είχαν ως αποτέλεσμα καθόλου ή πολύ μικρή αναθεώρηση των προϋπολογισμών και των δεικτών αποτελεσμάτων».

Οι υπηρεσίες παρέθεσαν μια σειρά ζητημάτων στα οποία τα κράτη-μέλη έκαναν ανεπαρκείς αλλαγές στο προσχέδιο των Στρατηγικών τους Σχεδίων και διαπίστωσαν ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι νέες προτάσεις δεν συνάδουν καν με τις βασικές πράσινες απαιτήσεις (ΚΓΠΚ) που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι αγρότες για να λάβουν επιδοτήσεις από το 2023. Για παράδειγμα, οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Δανία και η Ιρλανδία σχεδιάζουν να καταργήσουν τις απαιτήσεις αμειψισποράς στο πλαίσιο του GAEC 7, ενώ υπάρχουν επίσης ζητήματα με τα Οικολογικά τους Συστήματα.

Για τη Γαλλία, η DG ENVI εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με τις προτεινόμενες περικοπές στα Βιολογικά. Όπως, ωστόσο, αποκάλυψε ο Dumitru, η Γαλλία οπισθοχώρησε μετά τις συζητήσεις.

Τα δέκα κράτη-μέλη (Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Πολωνία) θα πρέπει να στείλουν την τελική έκδοση του δεύτερου σχεδίου Στρατηγικών Σχεδίων τους έως τις 18 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία συνεδριάζει το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, οπότε και προγραμματίζεται να συζητηθεί η πορεία των Στρατηγικών Σχεδίων και ο χρόνος έγκρισής τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, άλλες χώρες αναμένεται να υποβάλουν τα αναθεωρημένα σχέδιά τους μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.