ΚΑΠ: Πιέσεις Κομισιόν για πλήρη εναρμόνιση των Στρατηγικών Σχεδίων με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Αναζητείται νομική λύση για άμεση διάθεση 7,5 δισ. στην ευρωπαϊκή γεωργία το 2021

Σε ανοιχτή γραμμή με τα κράτη-μέλη βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρτιση των Στρατηγικών τους Σχεδίων ενόψει της νέας ΚΑΠ. Η Κομισιόν έχει θέσει αυστηρές συστάσεις προς τα υπουργεία Γεωργίας, προκειμένου να ενσωματώσουν στα Σχέδιά τους τις αρχές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στο πλαίσιο του νέου μοντέλου λειτουργίας της ευρωπαϊκής γεωργικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, καθώς από τον περασμένο Μάρτιο, λόγω της πανδημίας, ματαιώθηκαν οι ημερίδες ενημέρωσης και διαβούλευσης, αν και το ΥΠΑΑΤ είχε προλάβει να συστήσει τις τρεις Ομάδες Στρατηγικού Σχεδιασμού Εταιρικής Σχέσης της ΚΑΠ 2021-2027 (ΟΣΣΕΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά θέματα έχουν προχωρήσει, ενώ δεν είναι λίγες οι προτάσεις που αναθεωρούνται ή επαναδιατυπώνονται. Άλλωστε, η Πράσινη Συμφωνία, μέσω των δύο ειδικών στρατηγικών της –όπως ανακοινώθηκαν στο μεσοδιάστημα– έφερε νέα δεδομένα, τα οποία τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να ενσωματώσουν ως νέες προτεραιότητες στα Στρατηγικά τους Σχέδια. Όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, μιλώντας στο σώμα των ευρωβουλευτών της επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, η Κομισιόν συνεργάζεται ήδη με τα κράτη-μέλη για την κατάρτιση των Σχεδίων, τα οποία πρέπει «να εναρμονίζονται με τις ειδικές στρατηγικές “Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο” και “Βιοποικιλότητας”». Όπως σημείωσε, οι Ευρωπαίοι αγρότες θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να πετύχουν τους στόχους, σημειώνοντας ότι θα είναι προς όφελός τους.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας, στις 21-22 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, έχει γίνει γνωστό πως θα συζητηθεί η κατάρτιση των Στρατηγικών τους Σχεδίων και θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για τη νέα ΚΑΠ.

Πόροι

Όσο για τους πόρους, ο Πολωνός επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που ελήφθησαν τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και δη την ΚΑΠ, καθώς ο προϋπολογισμός της είναι αυξημένος σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής. Όμως, υπάρχει μία εκκρεμότητα, το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ, που προβλέπεται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την αγροτική ανάπτυξη. Στόχος είναι τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν άμεσα, δηλαδή το έτος 2021-2022. Πρόκειται για πρόταση την οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα η γερμανική προεδρία.

Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή, αναζητείται από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους μία νομική φόρμουλα, που θα επιτρέψει την άμεση διάθεση των πόρων. Βέβαια, αυτό θα εξαρτηθεί και από τις προτάσεις που θα καταθέσουν και οι αρμόδιοι υπουργοί Γεωργίας. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να ανακάμψουμε τώρα, όχι σε δύο ή τρία χρόνια. Οι αγρότες περιμένουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βοϊτσεχόφσκι.

Μάλιστα, καθώς οι πόροι αυτοί αφορούν τον δεύτερο Πυλώνα, ανέφερε πως θα δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς των πόρων ανάμεσα στους δύο Πυλώνας, εφόσον κάποιο κράτος-μέλος το αιτηθεί.

Εξάλλου, όπως άφησε να εννοηθεί, οι πόροι αυτοί θα συμβάλουν θετικά και κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ, για την οποία η Κομισιόν επιμένει να διαρκέσει μόνο ένα έτος. Βέβαια, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το «χάσμα» που δημιουργήθηκε πριν από το καλοκαίρι με τους ευρωβουλευτές, εξήγησε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τον διάλογο, αλλά περιμένει να κατατεθούν ισχυρά επιχειρήματα σχετικά με τη δυνατότητα μεταβατικής περιόδου, διάρκειας δύο ετών.

Να θυμίσουμε πως η Γερμανία από την πλευρά της θέλει να «κλείσει» την εκκρεμότητα αυτή μέσα στον Οκτώβριο, επιτυγχάνοντας επιπλέον και συμφωνία από τις διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ.

Πάντως, ο επίτροπος Γεωργίας εξήγησε ότι οι πόροι από το Ταμείο είναι στην πραγματικότητα περισσότεροι, καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία ανάκαμψης σε τομείς που σχετίζονται τόσο με τον πρωτογενή τομέα, όσο και με την αγροτική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στήριξης του κλάδου μεταποίησης.

Τα μέτωπα, πάντως, για τον αγροδιατροφικό τομέα δεν είναι λίγα, καθώς, μεταξύ των άλλων προκλήσεων, ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit στην περίπτωση που δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία των δύο μερών. Όπως παραδέχτηκε ο Βοϊτσεχόφσκι, ο αγροδιατροφικός τομέας της Ένωσης αναμένεται να υποστεί μεγάλο πλήγμα, αλλά δεσμεύτηκε εκ μέρους της Κομισιόν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα υπάρξει και η ανάλογη στήριξη.