Καπνά Βιρτζίνια: Καλή η ποιότητα, οριακές οι τιµές παραγωγού

Ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες η συλλογή των καπνών ποικιλίας Βιρτζίνια στα εναπομείναντα καπνοχώραφα κυρίως της Νότιας Ελλάδας. Οι καιρικές συνθήκες, που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, βοήθησαν στην ανάπτυξη των φυτών, καθώς και στην ποιότητα των φύλλων του καπνού που συλλέχθηκαν από τους παραγωγούς.

Σύμφωνα με τον Νίκο Γκιώνη, γεωπόνο από την Αμφίκλεια Φθιώτιδας, η καλλιέργεια βρίσκεται προς το τέλος της συλλεκτικής περιόδου. «Οι στρεμματικές αποδόσεις τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η διαδικασία της δεματοποίησης και της εμπορίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Χρήστου Γιαλούρη, καπνοπαραγωγού από την Τιθορέα Λοκρίδας, ο οποίος ανέφερε ότι «η ποιοτική υπεροχή των καπνών είναι αδιαμφισβήτητα σε ικανοποιητικά επίπεδα και για τον λόγο αυτόν αναμένουμε και καλύτερες τιμές». Όπως είναι γνωστό, η διαβάθμιση των τιμών στα καπνά γίνεται με βάση την ποιότητα. Σύμφωνα με τα συμβόλαια, που υπέγραψαν οι παραγωγοί, η τιμή του καπνού ποικιλίας Βιρτζίνια κυμαίνεται από 1,90 έως 2,65 ευρώ το κιλό για την καλύτερη ποιότητα. «Αν το συγκρίνουμε με την περσινή χρονιά, έχουμε μια διαφορά περίπου στα 10 λεπτά το κιλό». Σε ό,τι αφορά το θέμα της στρεμματικής απόδοσης, ο κ. Γιαλούρης σημείωσε ότι κυμάνθηκε από 300 έως 400 κιλά το στρέμμα χωρίς προσβολές από εχθρούς και ασθένειες.

Φλερτάρουν με τη μηδική αντί του καπνού στην Ελασσόνα

Στο τελικό στάδιο της συλλογής βρίσκονται και οι παραγωγοί της Ελασσόνας. Με την παρέμβαση του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Ελασσόνας λύθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό το πρόβλημα της εξεύρεσης εργατικών χεριών και η συλλογή ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατσαρό, γραμματέα του συνεταιρισμού, «βρέθηκε λύση για τη συλλογή του καπνού με τους εργάτες γης και η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς τα προβλήματα των προηγούμενων χρόνων, που δεν μπορούσαμε να καταγράψουμε λογιστικά την απασχόληση των εργατών τους οποίους χρησιμοποιήσαμε στα χωράφια μας».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών του καπνού, ο κ. Κατσαρός κάνει λόγο για οριακές τιμές, καθώς «μπορεί για την τρέχουσα εμπορική περίοδο φαινομενικά να έχουμε μία μικρή αύξηση της τάξης των 15 λεπτών το κιλό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε μία πολυδάπανη καλλιέργεια θα έχουμε ένα καλύτερο εισόδημα».

Οι τιμές που πούλησαν την περσινή περίοδο κυμαίνονταν από 1,95 έως 2,05 ευρώ το κιλό. Όπως προκύπτουν από τα οικονομικά αποτελέσματα, τα κέρδη είναι οριακά, αν τα συγκρίνουμε με μία άλλη καλλιέργεια, όπως είναι η μηδική στην παρούσα φάση, η οποία δείχνει να έχει πολύ καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τον καπνό.

«Λόγω της τιμής του γάλακτος, αλλά και τα προβλήματα που προέκυψαν σε άλλες περιοχές, η ζήτηση της μηδικής και άλλων ψυχανθών έχει ανέβει σημαντικά. Αυτό μας προβληματίζει για τη χρονιά που έρχεται, σχετικά με το αν θα καλλιεργήσουμε ξανά καπνά ή αν θα στραφούμε προς τα ψυχανθή», καταλήγει ο κ. Κατσαρός.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου