Καπνά Ελασσόνας: Η ποιότητα και η αύξηση των τιμών φέρνουν χαμόγελα

Σε εξέλιξη η συγκομιδή του προϊόντος

Καπνα Ελασσόνας: Η καλή ποιότητα και η αύξηση των τιμών φέρνουν χαμόγελα

Η επαρχία Ελασσόνας είναι παραδοσιακά μια περιοχή στην οποία η καλλιέργεια καπνού μονοπωλεί το ενδιαφέρον των παραγωγών και η πορεία της επηρεάζει άμεσα την τοπική οικονομία.

Μπορεί ο αριθμός των απασχολούμενων παραγωγών να έχει μειωθεί από το 2005 και μετά (οπότε αποδεσμεύθηκε η επιδότηση από την παραγωγή), αφού από τους 2.500 οι καπνοκαλλιεργητές έπεσαν στους 450 ενεργούς, ωστόσο τα μηνύματα που εκπέμπει η αγορά, κόντρα στην αντικαπνιστική εκστρατεία που κορυφώνεται τα τελευταία δύο χρόνια, είναι θετικά.

Καπνα Ελασσόνας: Η καλή ποιότητα και η αύξηση των τιμών φέρνουν χαμόγελαΣύμφωνα με τον πρόεδρο του Καπνικού Συνεταιρισμού επαρχίας Ελασσόνας, Γιώργο Γκουτζέλα (ένθετη φωτό), «φέτος καλλιεργήσαμε πάνω από 5.000 στρέμματα, ήτοι περίπου 3.000 στρ. με ποικιλία Κατερίνης, 1.200 στρ. ποικιλία Μπασμά και 1.000 περίπου στρ. ποικιλία Βιρτζίνια.
Η συγκομιδή είναι σε εξέλιξη (ξεκίνησε στις 20 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί τέλος Αυγούστου). Η ποιότητα του προϊόντος φέτος είναι καλή και σε αυτό βοήθησε ο καιρός (θερμή άνοιξη, επάρκεια νερών) και φυσικά η τεχνογνωσία των Ελασσονιτών». Όσον αφορά στις τιμές, φέτος αναμένεται νέα αύξηση, εκ μέρους των εμπόρων, κατά 20%. Οι έμποροι αγοράζουν με 5 κλίμακες, ανάλογα την ποιότητα. Να σημειωθεί ότι και πέρυσι οι τιμές που δόθηκαν στους παραγωγούς ήταν ικανοποιητικές.

Το 2015, οι δύο εταιρείες που προμηθεύθηκαν την ποικιλία «Κατερίνης» πλήρωσαν 3,70 ευρώ\κιλό, για την ποικιλία «Μπασμά» κατέβαλαν 4,15 ευρώ\κιλό και για την «Βιρτζίνια» περίπου 2 ευρώ\κιλό. Να σημειωθεί ότι κάποια εταιρεία δεν έχει εξοφλήσει (για την περσινή χρονιά) μέρος της παραγωγής. Αναμένεται να το πράξει μέχρι αρχές Αυγούστου και σίγουρα πριν την υπογραφή των νέων συμβολαίων. Ακόμη εκκρεμεί –από το ΥΠΑΑΤ– η αποπληρωμή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, που ξεκίνησε το 2012 για 1.200 περίπου παραγωγούς.

Ωστόσο, αυτό που κάνει τους καπνοκαλλιεργητές της Ελασσόνας να αισιοδοξούν είναι ότι οι εταιρείες που ασχολούνται με την προμήθεια και προώθηση στην αγορά του καπνού είναι σοβαρές, ενώ θετικές προοπτικές για τη ζήτηση του καπνού στις διεθνείς αγορές δίνει η κυκλοφορία και στην ελληνική αγορά (κυκλοφορεί ήδη σε Ιταλία, Καναδά, Ιαπωνία) ενός νέου τύπου τσιγάρου (εν είδη ηλεκτρονικού) που θα περιλαμβάνει καπνό, λιγότερο επικίνδυνου από τα συμβατικά. Σύμφωνα με τον κ. Γκουτζέλα, «φαίνεται πως οι βιομηχανίες του χώρου σε μια προσπάθεια να στηρίξουν το προϊόν και τους παραγωγούς που πλήττονται και τα νέα ασφαλιστικο-φορολογικά μέτρα, έχουν αποφασίσει να στηρίξουν το προϊόν, εξαντλώντας τα περιθώρια των προσφορών τους. Οψόμεθα…».

  • Γιώργος Ρούστας