Καπνοκαλλιέργεια: Φεύγουν οι αγοραστές, εγκαταλείπουν οι παραγωγοί

Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν φέτος οι Θρακιώτες καπνοπαραγωγοί στο φύτεμα, λόγω παρατεταμένων βροχοπτώσεων, η καλλιέργεια του καπνού εξελίσσεται πολύ καλά.

«Ακολούθησαν υψηλές θερμοκρασίες, φοβηθήκαμε να μην προκαλέσουν ασθένειες, αλλά μόλις άλλαξε ο καιρός κι έπεσαν βροχές έγιναν πολύ καλά τα καπνά. Τα δυο χέρια που έμειναν στα χωράφια είναι εξαιρετικά», περιγράφει ο πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν.

Ο πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν

Φθηνότερος ο καπνός των γειτόνων

Ο ίδιος αναμένει καλές στρεμματικές αποδόσεις και καλύτερες τιμές από τις περσινές, κατόπιν επικοινωνίας με τις εταιρείες Μισσιριάν, ΣΕΚΕ, Socotab, Γκλαούδη και Ναξιάδη. Οι συζητήσεις είναι ευνοϊκές, αλλά η αλήθεια φαίνεται στο ζύγισμα. Ο μέσος όρος τιμής θα κριθεί από την ποιότητα και η αγορά θα γίνεται ανά χέρι. Ο ίδιος προβληματίζεται, γιατί την τελευταία διετία η Philip Morris δεν υπογράφει.

«Οι μεταποιητές αγοράζουν φθηνότερα καπνά από την Αλβανία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία. Η Philip Morris αγοράζει από τη Βόρεια Μακεδονία με μέση τιμή 2,80 ευρώ το κιλό, εμείς πουλάμε 5,20, οπότε σταδιακά φεύγουν. Το κράτος στη Βουλγαρία στηρίζει από το 2015 τον παραγωγό με ευρωπαϊκά χρήματα», αναφέρει.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού σημειώνει ότι στις γειτονικές μας χώρες το κόστος ζωής είναι πολύ φθηνότερο, για αυτό οι Έλληνες καπνοπαραγωγοί εγκαταλείπουν την καλλιέργεια. Στη Θράκη απέμειναν 40.000 στρέμματα από τα 65.000 και πανελλαδικά σπέρνονται μόλις 109.000. Με δυσαρέσκεια αναφέρει ότι παρότι ο πρόεδρος της Καπνικής είναι εκπρόσωπος των καπνοπαραγωγών στη UNITAB, τα ελληνικά κόμματα δεν υπερασπίστηκαν τη στήριξη της καλλιέργειας με κοινοτικούς πόρους.

«Να δώσουν 3 ευρώ το κιλό στον Μπασμά, 2 στα Κατερίνης και 50 λεπτά στα Βιρτζίνια για να μείνουν στον τόπο τους οι παραγωγοί. Όταν φεύγουν οι αγοραστές, εγκαταλείπουν οι παραγωγοί».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι οι παραγωγοί δεν έλαβαν αποζημιώσεις από την πανδημία ούτε το ελάχιστο ποσοστό από τον φόρο καπνού, σύμφωνα με το ελβετικό μοντέλο που ζητούν εδώ και χρόνια.