Καπνός: Με δυσκολία οι φυτεύσεις λόγω των βροχοπτώσεων

Μειώθηκαν για ακόμα μία χρονιά οι εκτάσεις

Με αντίπαλο τον καιρό και τις έντονες βροχοπτώσεις, έτσι όπως εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα, ξεκίνησε η φύτευση από τις πρωιμότερες περιοχές της χώρας. Οι χαμηλές τιμές, σε σύγκριση με το υψηλότερο κόστος παραγωγής, δεν δίνουν τη δυνατότητα στους καπνοπαραγωγούς να αυξήσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός της έλλειψης εργατών γης, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, κάτι που επηρεάζει αρνητικά και τις τελικές αποφάσεις των καπνοπαραγωγών. Σε ό,τι αφορά τις ποικιλίες καπνού, ο Μπασμάς δείχνει να έχει τη μεγαλύτερη μείωση σε σύγκριση με την ποικιλία Κατερίνης, που παρουσιάζει μία ελαφριά πτώση. Στο ίδιο κάδρο μπαίνει και η ποικιλία Βιρτζίνια η οποία, αν δεν προχωρήσει σε εκμηχάνιση, θα έχει προβλήματα στο μέλλον.

Στην Ολυμπιάδα Ελασσόνας, ο Νίκος Μακρίδης ξεκίνησε τη φύτευση του καπνού πριν από λίγες ημέρες. Δυσκολεύεται στον προγραμματισμό του, λόγω των βροχοπτώσεων και της έλλειψης των εργατών γης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα καλυφθούν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έτσι όπως έχουν μπει στον σχεδιασμό, ακόμη κι αν πάμε πιο πίσω τις φυτεύσεις».

Επίσης, υποστηρίζει ότι η πενιχρή αύξηση των τιμών δεν αρκεί για να ενισχυθεί η καλλιέργεια. «Από τα 4,5 ευρώ που πουλήσαμε την προηγούμενη χρονιά, φέτος κλείσαμε στα 4,8. Οι τιμές αυτές δεν ανεβάζουν το ενδιαφέρον των αγροτών της περιοχής και, όπως φαίνεται, θα κρατήσουν ή ακόμη και θα μειώσουν τις εκτάσεις του καπνού», καταλήγει.

Κομοτηνή: Δεν έλαβαν ακόμη το de minimis που τους υποσχέθηκαν

Για όψιμες φυτεύσεις κάνει λόγο και ο Ραμαδάν Ραμαδάν, καπνοπαραγωγός από το Μέγα Πιστό Ροδόπης. Εκτιμά ότι θα ξεκινήσουν μετά τις 20 Μαΐου, διότι τα φυτά δεν έχουν αναπτυχθεί στον βαθμό που θα ήθελαν. Υποστηρίζει ότι τελικά δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση του ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση των 80 ευρώ το στρέμμα, «κάτι που θα μας βοηθούσε σημαντικά στην αγορά των εφοδίων, που χρειαζόμαστε για τη νέα καλλιεργητική περίοδο», επιμένει ο κ. Ραμαδάν.

Εκτιμά ότι τα στρέμματα σε σύγκριση με την περσινή περίοδο θα μειωθούν κι άλλο, «λόγω της εγκατάλειψης από τους γηραιότερους που φεύγουν από το επάγγελμά τους και τους νέους που δεν θέλουν να ασχοληθούν».

Και στη Δεσκάτη καθυστερούν λόγω βροχών

Αγώνα δρόμου κάνουν οι καπνοπαραγωγοί της Δεσκάτης Γρεβενών για να προλάβουν τις φυτεύσεις, έτσι όπως έχουν προγραμματίσει. Ο Δημήτρης Παπαευθυμίου, καπνοπαραγωγός από το Δασοχώρι, εκτιμά ότι η ποικιλία Κατερίνης που καλλιεργεί «θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα».

Για τον ίδιο, η καπνοπαραγωγή στην περιοχή του βρίσκεται σε μία φθίνουσα πορεία και το σύνολο των παραγωγών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν είναι μεγάλοι σε ηλικία και δεν θέλουν να ασχοληθούν άλλο. Υποστηρίζει την οικογενειακής μορφής εκμετάλλευση, «διότι μόνο με τη συμμετοχή της οικογένειας μένουν κάποια χρήματα».

Λοκρίδα: Μένουν στις υποσχέσεις για την αγορά μηχανημάτων οι εταιρείες

Δυστοκίες στις τελικές αποφάσεις δείχνουν να έχουν οι εταιρείες εμπορίας και μεταποίησης καπνού και ειδικότερα της ποικιλίας Βιρτζίνια. Βλέποντας το μειωμένο ενδιαφέρον των καπνοπαραγωγών να καλλιεργήσουν, υποσχέθηκαν τη στήριξή τους, με την αγορά μηχανημάτων.

«Οι παραγωγοί, για να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, θέλουν να διασφαλιστεί η τιμή αγοράς του καπνού για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να εξοφλήσουν τα μηχανήματά τους», ξεκαθαρίζει η Παναγιώτα Πουρνάρα, καπνοπαραγωγός από την Αγία Μαρίνα Λοκρίδας και συνεχίζει: «Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή μας θα είναι σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, λόγω της έλλειψης εργατών και του μεγάλου κόστους παραγωγής», καταλήγει.