Καπνός: Έκλεισε η Κατερίνης, μένουν μόνο τα Βιρτζίνια

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, ολοκληρώνεται με θετικό πρόσημο η διαδικασία της συλλογής των καπνών στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι σχετικές εργασίες της ποικιλίας Κατερίνη και απομένουν μόνο αυτές για την ποικιλία Βιρτζίνια. Σύμφωνα με τον Νίκο Μαυρίδη, καπνοπαραγωγό από την Ολυμπιάδα Ελασσόνας, έχει σχεδόν κλείσει ο κύκλος της καλλιέργειας ποικιλίας Κατερίνη.

Ανεβασμένη η ποιότητα

«Φέτος δεν αντιμετωπίσαμε τα σοβαρά προβλήματα των προηγούμενων χρόνων, όπως η χαλαζόπτωση ή οι εντομολογικές και μυκητολογικές προσβολές και δεν δαπανήσαμε σημαντικά ποσά σε φυτοφάρμακα για την προστασία των φυτών μας. Όλα δείχνουν ότι τα καπνά θα είναι ποιοτικά ανεβασμένα μετά την ξήρανση και τη δεματοποίησή τους».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, ο κ. Μαυρίδης δήλωσε ότι δεν θα υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από την περσινή περίοδο και για την ποικιλία Κατερίνη είπε ότι θα κυμανθούν στα 4,5 ευρώ μεσοσταθμικά. Μικρά προβλήματα προέκυψαν στο θέμα των εργατικών χεριών από τους καπνοπαραγωγούς της Ελασσόνας, οι οποίοι δεν είχαν κάνει έγκαιρα τις αιτήσεις τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, κατά τη διάρκεια της συλλογής του καπνού: «Βλέπαμε, ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τα εργατικά χέρια λόγω της πανδημίας από τον κορωνοϊό. Για τον λόγο αυτόν, κινηθήκαμε έγκαιρα, ώστε να γνωστοποιήσουμε το πρόβλημά μας και, παράλληλα, να προετοιμαστούμε για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Αυτοί που δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στην κατάσταση αυτή, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα κατά τη συλλεκτική περίοδο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και η δήλωση της Γιούλας Πουρνάρα, καπνοπαραγωγoύ από την Αγία Μαρίνα Λοκρίδας. Σύμφωνα με την ίδια, στο τέλος Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της συλλογής του καπνού ποικιλίας Βιρτζίνια: «Η καλλιεργητική περίοδος κύλησε ομαλά χωρίς να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, όπως αυτά που ζήσαμε τις προηγούμενες χρονιές. Βλέποντας την εικόνα των φυτών του καπνού πιστεύω ότι η ποιότητα θα είναι και αυτή ανεβασμένη, όπως και η απόδοση, κάτι που θα μεταφραστεί σε ένα θετικό οικονομικό αποτέλεσμα».

Αναφερόμενη στο θέμα των τιμών και στις στρεμματικές αποδόσεις είπε ότι οι περσινές τιμές κυμάνθηκαν από 1,65 έως 2,65 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα. Το ίδιο αναμένει να συμβεί και φέτος. Σε ό,τι αφορά το θέμα των στρεμματικών αποδόσεων, αυτές κυμαίνονται πάνω από 300 κιλά ανά στρέμμα σε ξερό βάρος φύλλων καπνού.