Καπνός:Τα εργατικά χέρια φρενάρουν τον προγραμματισμό των φυτεύσεων

Με οργώματα ξεκίνησαν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο του καπνού οι παραγωγοί σε διάφορες περιοχές της χώρας, για να την ολοκληρώσουν με τη διαδικασία της φύτευσης τον Μάιο. Φυσικά, μεταξύ αυτών των δραστηριοτήτων μεσολαβούν και πολλές άλλες εργασίες, ώστε τα φυτά που θα προκύψουν από τη διαδικασία της σποράς να καλύπτουν τις προδιαγραφές που θέτουν οι καπνοπαραγωγοί.

Ανάλογα με τον τύπο και την ποικιλία του καπνού, έχουμε και διαφορετική διαχείριση, είτε αυτή αφορά τη σπορά του καπνού σε παραδοσιακά αναχώματα ή σαμάρια, είτε την ανάπτυξή του σε θερμοκήπια τύπου float system. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των τιμών, η χρονιά που έκλεισε δεν άφησε και τα καλύτερα συναισθήματα στους καπνοπαραγωγούς, ώστε να προχωρήσουν με άλλη ψυχολογική διάθεση ενόψει της νέας περιόδου.

Αυξητικές τάσεις στις τιμές εμπορίας των καπνών Βιρτζίνια στην Καρδίτσα

Ο Παναγιώτης Κεφαλάς, πρόεδρος της Ομάδας Καπνοπαραγωγών Νομού Καρδίτσας, δείχνει συγκρατημένα αισιόδοξος όσον αφορά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται. Επίσης, επιβεβαιώνει ότι δόθηκε η προκαταβολή των 350 ευρώ το στρέμμα από τις περσινές πλημμύρες, οι οποίες κατέστρεψαν το σύνολο της καπνοπαραγωγής στην Καρδίτσα. «Τα υπόλοιπα θα δοθούν με την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής ανά παραγωγό, ώστε να ξεκινήσουμε χωρίς δυσκολίες στη νέα καλλιεργητική περίοδο», διευκρινίζει.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της εμπορίας του προϊόντος, ο κ. Κεφαλάς υποστηρίζει ότι οι τιμές έχουν δοθεί στα συμβολαιακά καπνά για την ποικιλία Βιρτζίνια και έχουν ως εξής: Για την Α ποιότητα στα 5 ευρώ το κιλό, τη Β στα 4,30, τη Γ στα 3,80, τη Δ στα 3,20, την Ε στα 2,70 και τη ΣΤ στα 2,20. Συγκριτικά, την περσινή περίοδο η Α ποιότητα κυμαινόνταν στα 4 ευρώ, η Β στα 3,60, η Γ στα 3,40, η Δ στα 2,70, η Ε στα 2,30 και η ΣΤ στο 1,80.

Σε ερώτημά μας σχετικά την ποιοτική κατάταξη και ποιος την ορίζει, ο κ. Κεφαλάς είναι σαφέστατος: «Η ποιοτική κατάταξη γίνεται από την εταιρεία που εμπορεύεται τον καπνό. Σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία, τη διαιτησία αναλαμβάνει υπάλληλος της ΔΑΟΚ, που με απόφασή του οριστικοποιείται και η τελική ποιοτική κατάταξη».

Οι μηχανές θα κρατήσουν όρθια την καλλιέργεια της ποικιλίας

Αναφερόμενος στο ζήτημα των εργατών γης, ο ίδιος δείχνει ιδιαίτερα προβληματισμένος σχετικά με την τρέχουσα περίοδο. «Έχουμε προβεί σε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να καλυφθούμε σε εργατικά χέρια, όμως ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Βλέποντας αυτή την κατάσταση, έχουμε στραφεί στη μηχανοσυλλογή του προϊόντος, διότι μέσα από αυτή μειώνουμε το κόστος παραγωγής και παράλληλα προγραμματίζουμε καλύτερα τις καλλιέργειες μας», υποστηρίζει.

Αναφερόμενος στην Ομάδα Καπνοπαραγωγών Νομού Καρδίτσας, ο κ. Κεφαλάς επισημαίνει ότι ενεργά μέλη είναι περίπου 80 παραγωγοί, οι οποίοι καλύπτουν συνολικά 8.000 στρέμματα καπνού αποκλειστικά της ποικιλίας Βιρτζίνια.

Προβληματισμό για τα εργατικά χέρια στον καπνό εκφράζει και ο Βασίλης Ιωάννου, μέλος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Κολινδρού Πιερίας. Όπως υποστηρίζει, οι ελλείψεις που παρουσιάζονται σε εργατικά χέρια ανησυχούν τους καπνοπαραγωγούς της περιοχής του, όσον αφορά τον προγραμματισμό τους για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Ο ίδιος εκτιμά ότι τη λύση μπορούν να δώσουν οι μηχανές συλλογής του καπνού, μειώνοντας σημαντικά το εργατικό κόστος. «Στοιχίζουν περίπου 150.000 ευρώ και έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν 50 στρέμματα ανά ημέρα. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν εντάσσονται σε προγράμματα χρηματοδότησης και για τον λόγο αυτόν τα έξοδα θα πρέπει να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από εμάς», τονίζει.

Τέλος, ο κ. Ιωάννου δεν παραλείπει να αναφερθεί και στη βιολογική καλλιέργεια του καπνού, με την οποία ασχολείται και ο ίδιος, λέγοντας ότι δίνει προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν, σε σύγκριση με τα συμβατικά καπνά.

Στάσιμες οι τιμές παραγωγού για την ποικιλία Κατερίνη στην Ελασσόνα

Η τιμή των 10 λεπτών, που δόθηκε στα καπνά της χρονιάς που πέρασε, δεν κάλυψε το κόστος παραγωγής και ιδιαίτερα το εργατικό, έτσι όπως αυτό διαμορφώθηκε την περσινή περίοδο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο Νίκος Μαυρίδης, καπνοπαραγωγός ποικιλίας Κατερίνη από την Ολυμπιάδα Ελασσόνας.

Όπως σημειώνει, το εμπόριο κράτησε τα χαρτιά του κλειστά μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς του καπνού. Προσθέτει, δε, ότι «για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, το ενδιαφέρον των καπνοπαραγωγών δείχνει να είναι υποτονικό στην περιοχή και εφόσον κρατηθούν τα ίδια στρέμματα, θα είναι το ιδανικό για την καπνοκαλλιέργεια».

Αναφερόμενος στο θέμα των εργατών γης, που για τον ίδιο αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα, τονίζει ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη εικόνα, κάτι που τον εμποδίζει από το να καλύψει τις ανάγκες του προγραμματισμού της παραγωγής του. «Έχουμε την προφορική διαβεβαίωση από την πολιτεία για εργάτες γης από τρίτες χώρες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποια επίσημα στοιχεία, ώστε να γνωρίζουμε την προέλευση, αλλά και τον αριθμό που θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε».

Δεσκάτη Γρεβενών

Ερωτήματα για το μέλλον της παραγωγής θέτουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Δημήτρης Παπαευθυμίου, καπνοπαραγωγός από το Δασοχώρι Δεσκάτης. Ωστόσο, αν και στέκεται στο γεγονός της μείωσης των εργατικών χεριών, εστιάζει περισσότερο στο θέμα των τιμών, στις οποίες δεν καταγράφηκε καμία αύξηση. «Το κόστος παραγωγής παρουσιάζει τάσεις ανόδου, αλλά το εμπόριο κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις τιμές στον καπνό. Είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει πολλούς καπνοπαραγωγούς σχετικά με το μέλλον της καλλιέργειας. Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τις καταστροφές από θεομηνίες, έτσι όπως καταγράφηκαν την προηγούμενη περίοδο, το μέλλον του καπνού και ειδικότερα για την ποικιλία Κατερίνη διαγράφεται αβέβαιο», τονίζει με νόημα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των τιμών, η χρονιά που έκλεισε δεν άφησε και τα καλύτερα συναισθήματα στους καπνοπαραγωγούς, ώστε να προχωρήσουν με άλλη ψυχολογική διάθεση ενόψει της νέας περιόδου.