Καπνός: Η κολλημένη τιμή δεν αφήνει περιθώρια στους παραγωγούς

Απαισιοδοξία στον κλάδο παρά την εξαιρετική φετινή ποιότητα

Οι μέχρι τώρα εξελίξεις της καλλιέργειας του καπνού δείχνουν μία εξαιρετική χρονιά, ποσοτικά και ποιοτικά. Όμως, η έλλειψη εργατικών χεριών και οι… εκνευριστικά σταθερές τιμές του προϊόντος, μαζί με την εκτίναξη του κόστους ενέργειας που συμπαρέσυρε το κόστος παραγωγής συνολικά, δεν αφήνουν περιθώρια στους παραγωγούς για αισιόδοξες προβλέψεις.

Τα σύννεφα σχετικά με την επόμενη καλλιεργητική σεζόν είναι ήδη ορατά και το σκεπτικό τους εστιάζεται στο αν θα συνεχίσουν να καλλιεργούν καπνό ή θα στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι, που φαίνεται να παίρνει τα πάνω του.

Ο νέος πρόεδρος της ΚΑΠΝΙΚΗΣ, Εσάτ Χουσεΐν, τονίζει πως «παραγωγοί που έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής των χωραφιών τους και είναι ποτιστικά, θα στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, οι οποίες παρουσιάζουν καλύτερα αποτελέσματα, όπως είναι το βαμβάκι. Και αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι η χρονιά σε θέματα ποιότητας και στρεμματικών αποδόσεων κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, η τιμή αρνείται να σκαρφαλώσει».

Ο καιρός φέτος ήταν ευνοϊκός για όλες τις ποικιλίες, όμως μόνο η Κατερίνης βλέπει μία μικρή αύξηση στην τιμή. «Οι μέχρι τώρα εμπορικές πράξεις εστιάζονται σε καπνά Κατερίνης και Μπασμάδες», τονίζει ο κ. Χουσεΐν. «Η αγορά δείχνει μία μικρή άνοδο της τιμής στην Κατερίνης, όπου κυμαίνεται στα 4,70 με 4,75 ευρώ το κιλό, είναι δηλαδή αυξημένη κατά 10 με 15 λεπτά σε σύγκριση με πέρσι».

Κλείνοντας, ο κ. Χουσεΐν είπε ότι η ενίσχυση των καπνοπαραγωγών, ύψους 11.300.000 ευρώ, δηλαδή 90 ευρώ το στρέμμα, θα δοθεί κατά πάσα πιθανότητα πριν από τα Χριστούγεννα, χωρίς όμως να έχει οριστεί ο χρόνος.

Στα χωράφια της Τιθορέας ξέμεινε το 20% των Βιρτζίνια

Οι συνέπειες από την έλλειψη εργατικών χεριών και την αύξηση του κόστους ξήρανσης κάνουν εμφανή τα σημάδια τους στα καπνοχώραφα της Φθιώτιδας, καθώς ένα 20% περίπου των εκτάσεων δεν θα μαζευτεί καθόλου. Η Παναγιώτα Κοντογιάννη, καπνοπαραγωγός από την Αγία Μαρίνα Φθιώτιδας, αναφέρει πως «χρησιμοποιούμε πέλλετ για να ξεράνουμε 800 κιλά καπνού στο ξηραντήριο. Από τα 240 ευρώ που είχε ο τόνος έφτασε στα 360 ευρώ και από τα 90 ευρώ που πληρώναμε ηλεκτρικό ρεύμα, τώρα φτάσαμε στα 140. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε και το ότι δεν υπάρχουν εργάτες, η επόμενη σεζόν για εμάς θα είναι δύσκολη και ήδη υπάρχουν σχέδια για σπορά βαμβακιού του χρόνου».

Τέλος, για το θέμα των τιμών, η κα Κοντογιάννη είπε ότι «από τα πρώτα χέρια που έχουν πουληθεί και σε σύγκριση με την περσινή περίοδο βλέπουμε μία αύξηση κατά 10 λεπτά στην τιμή του προϊόντος, δηλαδή από τα 2,30 πέρυσι πουλάμε στα 2,40 για την πρώτη ποιότητα».