Η καραντίνα στράγγιξε τους αποσταγματοποιούς
Μεγάλο πλήγμα στον κλάδο των αποσταγμάτων κατάφερε η πανδημία, αφού ούζο και τσίπουρο καταναλώνονται, κατά κύριο λόγο, στην εστίαση, ενώ σε μεγάλο βαθμό συνδέονται με τις τουριστικές ροές, οι οποίες, μέχρι πρόσφατα, ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες.
Το προηγούμενο διάστημα, η επιτόπια κατανάλωση, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% της κατανάλωσης των προϊόντων του κλάδου, είχε πρακτικά μηδενιστεί, καθώς το κανάλι του HoReCa (εστιατόρια, bar, ξενοδοχεία κ.λπ.) ήταν από τα πρώτα που τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω των έκτακτων μέτρων. Το ίδιο, βέβαια, συνέβη και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά και οι εξαγωγές, οι οποίες μέχρι και το 2019 ακολουθούσαν ανοδική πορεία.
Πέρα από τη μεγάλη πτώση στη ζήτηση, ο κλάδος αντιμετώπισε και την «εξαφάνιση» της αιθυλικής αλκοόλης από την αγορά, εφόσον όλες οι ποσότητες κατευθύνονταν στα νοσοκομεία. «Τουλάχιστον, πλέον, μπορούμε να βρούμε αιθυλική αλκοόλη, αν και σε τιμές αυξημένες», σχολιάζει στην «ΥΧ» η Αναστασία Γεωργαντά, διευθύντρια του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ). Η ίδια προσθέτει ότι το άνοιγμα της εστίασης είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη, ωστόσο, «ουσιαστικά ακόμα δεν έχει λειτουργήσει» εξαιτίας των ειδικών μέτρων προστασίας του προσωπικού και του κοινού, του καιρού, αλλά και της διστακτικότητας του κοινού.
Ο αντίκτυπος της κρίσης στις επιχειρήσεις του κλάδου αποτυπώνεται, έως έναν βαθμό, σε έρευνα που πραγματοποίησε τον Απρίλιο ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) ανάμεσα σε παραγωγούς/αποσταγματοποιούς, από όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το αν αποτελούν μέλη του συνδέσμου.
Όπως προέκυψε από την έρευνα:
✱ Το 54% των επιχειρήσεων προχώρησε σε αναστολή συμβάσεων εργασίας.
✱ To 27% σε αναστολή λειτουργίας.
✱ Το 71% παρουσίασε σημαντική πτώση τζίρου το δεύτερο 15νθήμερο Μαρτίου λόγω των αναγκαστικών μέτρων που πάρθηκαν, ενώ το 90% πίστευε ότι το ίδιο θα συμβεί και τον Απρίλιο, αλλά και το 64% στο σύνολο του έτους.
✱ Στο 69% των επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί η παραγωγή τους λόγω δυσκολιών στην προμήθεια αιθυλικής αλκοόλης.
✱ Το 73% επισημαίνει ότι έχει ανατιμηθεί ή προβλέπει ανατίμησή της. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένεται να επηρεαστεί και η τελική τιμή πώλησης των προϊόντων.
✱ Το 57% των επιχειρήσεων αντιμετώπισε, επίσης, δυσκολίες στην προμήθεια υλικών συσκευασίας.
✱ Το 49% επισημαίνει ότι παρουσιάζεται πτώση στις παραγγελίες από το εξωτερικό.
✱ Το 34% των επιχειρήσεων έδειξε προσαρμοστικότητα και χρησιμοποίησε την τηλεργασία ή/και την εργασία εκ περιτροπής.
✱ Το 63% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι θα οδηγηθούν σε μείωση των μόνιμων θέσεων εργασίας εξαιτίας της κατάστασης.
Ένταξη στο ΕΤΕΑΝ ζητούν οι επιχειρήσεις Η κα Γεωργαντά επισημαίνει στην «ΥΧ» ότι εκπρόσωποι του κλάδου βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο, ακόμα εκκρεμούν πολλά μέτρα στήριξης που έχουν ζητηθεί. Συγκεκριμένα, ζητείται η στήριξη της ανταγωνιστικότητας με τη μείωση του ΕΦΚ αλκοολούχων για τα επόμενα δύο έτη κατά 30%, μείωση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος κατά 40%, μείωση του φόρου εισοδήματος από το 2020 και ένταξη των αλκοολούχων ποτών στον χαμηλό ΦΠΑ για το χρονικό διάστημα ισχύος των μέτρων. Επίσης, οι αποσταγματοποιοί ζητούν διευκόλυνση της χρηματοδότησης με την παροχή χαμηλότοκων δανείων, δυνατότητα χρήσης του ΕΤΕΑΝ, καθώς και μείωση των εγγυητικών επιστολών φορολογικών αποθηκών. Στα μέτρα στήριξης, ο κλάδος αναφέρεται στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη διασφάλιση της ομαλής διακίνησης πρώτων υλών, καθώς και μέτρα που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια του κλάδου με προγράμματα προβολή στο εξωτερικό, αλλά και στην εσωτερική αγορά. «Έγινε η αναστολή της καταβολής του ΕΦΚ, ενώ διευθετήθηκε και το θέμα της ογκομέτρησης των δεξαμενών», τονίζει η κα Γεωργαντά. Προσθέτει, όμως, ότι οι αποσταγματοποιοί ζητούν να ισχύσει και για αυτούς το μέτρο της έκπτωσης κατά 25% για την έγκαιρη καταβολή του ΦΠΑ που έχει εφαρμοστεί σε άλλους κλάδους. |