Καρδίτσα: Στις πληγείσες, από τη χαλαζόπτωση περιοχές, κλιμάκια του ΕΛΓΑ

Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στις πληγείσες από την χαλαζόπτωση, την ανεμοθύελλα και την βροχόπτωση περιοχές του Δήμου Παλαμά Συγκεκριμένα τους αγρούς που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις τοπικές κοινότητες Παλαμά, Καλυβακίων και Μάρκου, επισκέφθηκε ο προϊστάμενος της Λάρισας Μιχάλης Λιόντος, ο υπεύθυνος επόπτης για τον Νομό Καρδίτσας Στέφανος Παπαναστασίου και το στέλεχος του οργανισμού Θεοχάρης Κουμπούρας, μετά από πρόσκληση του Δήμου Παλαμά.

Στη συνάντηση αυτή εκτός από το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου, ο Αντιδήμαρχος αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Μπανάσος και εκπρόσωπος του Υπουργού δικαιοσύνης κου Κωσταντίνου Τσιάρα, Χρήστος Ζιώγας.


Ο κ. Λιόντος διαπίστωσε την μεγάλη καταστροφή των καλλιεργειών και είχε εκτεταμένη συζήτηση με καλλιεργητές της περιοχής απαντώντας σε όλες τους τις απορίες. Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αυτή δεν είχε σαν σκοπό τον εκτενή έλεγχο του κάθε αγρού αλλά γενικότερα την εξέταση μίας έκτασης που στη ουσία ξεπερνά τα 12.000 στρέμματα. Πέρα από τις καλλιέργειες, στην υπό εξέταση περιοχή υπήρξαν σποραδικά και καταστροφές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, σε δίκτυα στάγδην άρδευσης αλλά και ποιμνιοστάσια. Για τα πιο πάνω ο κ. Λιόντος εξήγησε στους παρευρισκόμενους αγρότες ότι θα γίνει δήλωση για αποζημίωση μέσω των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ). “Με τον Δήμο Παλαμά για μία ακόμα φορά στο μάτι του κυκλώνα είναι επιτακτική η άμεση εκτίμηση και αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν μιας και σε πολλές περιπτώσεις αγρότες για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μετά τον Ιανό, δεν θα μπορέσουν να πάρουν εισόδημα από τις παραγωγές τους”, τονίζεται σε δελτίο τύπου του Δήμου Παλαμά

Δήμος Σοφάδων
Τις περιοχές Νέου Ικονίου και Γραμματικού που επλήγησαν το απόγευμα της Κυριακής από έντονη χαλαζόπτωση επισκέφθηκε χθες κλιμάκιο του ΕΛΓΑ.
Στους επιτόπιους ελέγχους συμμετείχαν ο Διευθυντής του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχάλης Λιόντος και ο προϊστάμενος για τη ΠΕ Καρδίτσας κ. Στέφανος Παπαναστασίου, παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Παν. Κεφαλά, του προέδρου της κοινότητας κ. Χρ. Καραμουλάεκπροσώπου του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα και παραγωγών.

Από την πρώτη αυτοψία διαπιστώθηκαν σημαντικές ζημιές, το μέγεθος των οποίων θα φανεί στο επόμενο διάστημα. Εκτιμάται ότι έχουν πληγεί περισσότερα από 1000 στρέμματα βαμβακιού.
Οι παραγωγοί ενημερώθηκαν ότι από την πρώτη στιγμή κινήθηκε η διαδικασία ενώ ήδη έγινε η σχετική αναγγελία προκειμένου οι πληγέντες να υποβάλουν δηλώσεις.
Επιτακτικό αίτημα των παραγωγών είναι οι εκτιμήσεις να γίνουν άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και η διαδικασία των αποζημιώσεων.
Σε σχετική του δήλωση ο Αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Παν. Κεφαλάς σημειώνει:
«Είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης εκτίμησης των ζημιών και γρήγορης καταβολής των αποζημιώσεων δεδομένου ότι οι επιπτώσεις σε κάποιες περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμες, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να καλύψουν στοιχειωδώς οι παραγωγοί ακόμη και τις οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

Επιπλέον, η πολιτεία γνωρίζει πως η τοπική οικονομία έχει ως βάση το αγροτικό εισόδημα. Ως εκ τούτου η όποια ζημιά συμβαίνει σ’ αυτό φτάνει πολλαπλασιασμένη και στην υπόλοιπη κοινωνία».

Πηγή: ertnews.gr