Καρπούζι: Καμπανάκι για την εμφάνιση τετράνυχου

Παρουσία τετράνυχου διαπιστώθηκε σε πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες καρπουζιών, σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.

Η ανάπτυξη τετράνυχου ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή και παρατηρείται σε Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία και Φθιώτιδα, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να παρουσιαστεί και σε όψιμες καλλιέργειες. Επειδή η προσβολή εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στο χωράφι, χρειάζονται συνεχείς έλεγχοι από τους παραγωγούς, οι οποίοι πρέπει να προχωρούν σε ψεκασμούς μόνο σε περίπτωση προσβολής, με τα κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Θρίπας

Την ίδια περίοδο, και κάτω από τις ίδιες καιρικές συνθήκες με του τετράνυχου, ευνοείται και η ανάπτυξη του εντόμου θρίπα. Πρόκειται για επιβλαβές για τα φυτά έντομο που είναι φορέας ιώσεων, ενώ διαρρηγνύει και απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων. Καταπολεμάται με ψεκασμό με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Ωίδιο

Εμφάνιση ωιδίου διαπιστώθηκε σε καρπουζιές των Νομών Καρδίτσας, Μαγνησίας, Τρικάλων, ενώ αναμένεται να εμφανιστεί και σε όψιμες καλλιέργειες.

Γενικά η προσβολή ξεκινά από τα φύλλα της βάσης και ένδειξης της αποτελεί η παρουσία μικρών κηλίδων με λευκή εξάνθηση στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και τους βλαστούς. Οι πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη μόλυνση από ωίδιο είναι οι θερμοκρασίες 10-30οC (με άριστες 25-26οC), ενώ τα κονίδια μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις, μέσω ανέμου. Ο παθογόνος μύκητας αντιμετωπίζεται με ψεκασμό, που γίνεται μόνο μετά τη διαπίστωση προσβολής και με τα επιτρεπόμενα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Αλτερνάρια

Επίσης, σε καρπουζιές της περιοχής εμφανίζεται η αλτερνάρια, η οποία γίνεται αντιληπτή στην αρχή, από κυκλικές μαύρες ή καστανές κηλίδες στα φύλλα της βάσης. Έπειτα προχωρούν στους μίσχους και στους καρπούς. Υψηλή θερμοκρασία μετά από βροχή και θερμοκρασίες 23-28οC ευνοούν την προσβολή, η οποία καταπολεμάται μέσω ψεκασμού με φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και συνδυαστικά με την καταπολέμηση ωιδίου.

Κλαδοσπορίωση

Πρόκειται για μύκητα που προσβάλλει τα φυτά σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους και προκαλεί συμπτώματα στα φύλλα και τα στελέχη. Χαρακτηριστικά εμφανίζονται κηλίδες ανοικτού πράσινου χρώματος που στη συνέχεια γίνονται σκούρο γκριζόλευκο και αποκτούν γωνιώδες σχήμα. Τέλος, ευνοϊκές θεωρούνται οι θερμοκρασίες 2-35οC, ενώ αναφορικά με τον ψεκασμό προτείνεται η ίδια πρακτική με την αλτερνάρια: Χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του ωιδίου.