Καρύδι: Όψιμη η συλλογή, στα ίδια επίπεδα οι τιμές παραγωγού

Στην τελική ευθεία και λίγο πριν από τη συγκομιδή βρίσκεται η συλλογή των καρυδιών στη χώρα μας. Οι καιρικές συνθήκες δείχνουν οψίμιση της παραγωγής και, όπως φαίνεται, η συλλογή θα ξεκινήσει ίσως αρχές Οκτωβρίου.

του Γιάννη Σάρρου

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου ανάγκασαν τον πολλαπλασιασμό των ψεκασμών, με ανάλογες συνέπειες στο κόστος παραγωγής. Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, η κινητικότητα της εμπορίας του προϊόντος παρουσιάζει μειωμένα αντανακλαστικά και όλα θα εξαρτηθούν από τις εισαγωγές που θα γίνουν.

Ο Στάθης Καστρινόπουλος, παραγωγός καρυδιού από την Ιστιαία, ξεκινά σε μία εβδομάδα τη συλλογή, από τις υπερπρώιμες ποικιλίες Vina και Lara. Υποστηρίζει ότι υπάρχουν απώλειες από ασθένειες και θα επηρεάσουν σε σημαντικό ποσοστό τις τελικές αποδόσεις, όπως επίσης και την ποιότητα. «Οι ψεκασμοί φέτος ήταν σχεδόν στο διπλάσιο, σε σύγκριση με μία μέση χρονιά».

Εκτιμά ότι η ποικιλία Τσάντλερ δείχνει να έχει καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με άλλες. Κλείνοντας, ανέφερε πως «η μέχρι τώρα κινητικότητα των εμπόρων παρουσιάζεται υποτονική και οι τιμές θα κυμανθούν από 3,80 έως 4 ευρώ, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με πέρυσι».

Νερό και αγριόχοιροι φρενάρουν τις νέες φυτεύσεις στη Λακωνία

Πάνω από 200 στρέμματα με δέντρα καρυδιάς καλλιεργεί ο Μιχάλης Αρδάμης από τις Καρυές Λακωνίας. Κάνει λόγο για μια δύσκολη χρονιά, λόγω των βροχοπτώσεων και των ασθενειών που παρουσιάστηκαν, με επακόλουθο τη μειωμένη παραγωγή. Εκτίμησε και ο ίδιος ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές στο θέμα των τιμών.

Υποστηρίζει επίσης ότι ενδημούν πάγια προβλήματα, στο θέμα της άρδευσης, όπως επίσης καταστροφές από τις επιδρομές των αγριόχοιρων. «Αποτελούν δύο σοβαρά ζητήματα, τα οποία μέχρι και τώρα δεν έχουν λυθεί, ειδικά οι ζημιές των αγριόχοιρων, εξαιτίας των οποίων εγώ προσωπικά χάνω πάνω από 2 τόνους καρυδιών τον χρόνο».

Υπάρχουν αποθέματα στις αποθήκες της Ελασσόνας

Μειωμένες αποδόσεις βλέπει και ο Θανάσης Γκουγκούλης, παραγωγός καρυδιών από την Τσαπουρνιά Ελασσόνας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «στη χρονιά που πέρασε, είχαμε μειωμένες ώρες ψύχους, με αποτέλεσμα να μην είναι σωστή η καρπόδεση». Αναφέρει επίσης ότι η εμπορική κίνηση είναι υποτονική, λόγω των αποθεμάτων στις αποθήκες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση της Κυριακής Κελεκτσόγλου, παραγωγού από το Πολύστυλο Καβάλας. Όπως λέει, «η συλλογή θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά θα είναι σημαντικά μειωμένη, λόγω των καιρικών συνθηκών», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι τιμές του προϊόντος θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.

«Η Βουλγαρία είναι δίπλα μας και τα καρύδια τους τα βλέπουμε στις δικές μας αγορές, με σημαντικά χαμηλότερες τιμές», καταλήγει.

 

Στροφή στους «ελίτ» ξηρούς καρπούς κάνουν οι παραγωγοί

της Μαρίας Αντωνίου

Σε μία χρονιά αυξημένης παραγωγής εισέρχεται το καλιφορνέζικο καρύδι. Η Γαλλία, από την άλλη, βγαίνει από μία χρονιά με ρεκόρ όγκων, τραυματισμένη όμως από την κρίση στην αγορά. Για τους Ουκρανούς, η καλλιέργεια συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Αυτό που φαίνεται να κυριαρχεί ως τάση διεθνώς είναι μία στροφή των παραγωγών στα καρύδια πεκάν, βρίσκοντας μία εναλλακτική λύση σε μία καλλιέργεια ενός πιο «ελίτ» προϊόντος, με ζήτηση στις αγορές.

Αναμένοντας και τα επίσημα στοιχεία, τα έως τώρα διαθέσιμα δείχνουν ότι η σοδειά του περασμένου έτους έχει σχεδόν εξαντληθεί, με την Καλιφόρνια να μπαίνει σε μία περίοδο αυξημένης παραγωγής κατά 5% (790.000 τόνους) από αυτήν του 2022, με αντίστροφα μικρότερες εκτάσεις κατά 4%. Τα δεδομένα αυτά επιτρέπουν αυξημένες προσδοκίες από τη νέα σεζόν, που ξεκινά με τη συγκομιδή εντός του Σεπτεμβρίου και τις πρώτες διεθνείς αποστολές τον Οκτώβριο. Ο τομέας αισιοδοξεί πως απομακρύνεται από τα περσινά δεδομένα των αυξημένων αποθεμάτων, των ληθαργικών πωλήσεων και της χαμηλής παραγωγής, όπως υπενθυμίζουν εκπρόσωποι του κλάδου στον διεθνή αγροτικό Τύπο.

Υπό τον έντονο προβληματισμό που άφησε εμπορικά το 2022, η γαλλική Γκρενόμπλ με το ΠΟΠ προϊόν της, που φιλοξένησε φέτος το καλοκαίρι και το Διεθνές Συμπόσιο του τομέα, ευελπιστεί να αντισταθμίσει την εικόνα. Ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας σε εκθέσεις, αλλά και συσπείρωση δυνάμεων σε εθνικό επίπεδο επιδιώκουν οι Γάλλοι παραγωγοί, μετά από μία χρονιά υπερπαραγωγής και χαμηλής κατανάλωσης. Η νέα παραγωγή προβλέπεται πιο κοντά στους κανονικούς όγκους, με καλή ποιότητα και μεγέθη, κι ο κλάδος ευελπιστεί η κατανάλωση «συνέλθει» από την κρίση στην αγοραστική δύναμη.

Οι Γάλλοι καλλιεργητές καρυδιών δείχνουν, παράλληλα, ενδιαφέρον να μεταπηδήσουν στην καλλιέργεια πεκάν, τάση που αποτυπώθηκε και στο Συμπόσιο. Πρόκειται για μία καλλιέργεια που δεν απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, αφού πλησιάζει αυτήν του καρυδιού, είναι πιο ανθεκτική στη ζέστη, αλλά και πιο ελκυστική για τις αγορές, δεδομένης της μικρής εγχώριας παραγωγής.

Τάση προς καλλιέργειες πιο «ελίτ» ξηρών καρπών όπως τα πεκάν ή τα υβριδικά μαύρα καρύδια σε σχήμα καρδιάς, αναφέρονται και από την πλευρά της Ουκρανίας.

Η χώρα εξακολουθεί εντατικά στην καλλιέργεια καρυδιού, που πλέον διεξάγεται σε βιομηχανική κλίμακα, παράγοντας σταθερά ετησίως 60.000 τόνους. Το προϊόν χρησιμοποιείται για την παρασκευή ζαχαρωτών, ελαίου ακόμη και κρασιού από ξηρούς καρπούς και βρίσκει αγορές κυρίως στις χώρες της Κεντρικής Ασίας και σε ορισμένες της ΕΕ.