Γ. Κασαπίδης: Τι κάνατε για τους ελέγχους για ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων σε αγορά – τελωνεία – σφαγεία;

Γ. Κασαπίδης: Τι κάνατε για τους ελέγχους για ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων σε αγορά – τελωνεία – σφαγεία;

Την ανάγκη διενέργειας από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης μαζικών και πιο αποτελεσματικών ελέγχων, στην αγορά, στα τελωνεία και στα σφαγεία, ώστε να αποτραπούν κατά την περίοδο του Πάσχα, πιθανές ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων και γεωργικών προϊόντων, επισημαίνει με επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης και αιτείται κατάθεσης εγγράφων.

Ο κ.Κασαπίδης επισημαίνει πως κάθε εορταστική περίοδο του Πάσχα ανοίγει η όρεξη ορισμένων επιτηδείων για ελληνοποιήσεις εισαγόμενων αμνοεριφίων, λόγω αυξημένης ζήτησης στην αγορά.

Φέτος, τονίζει, αυτό το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί, καθώς συμπίπτουν χρονικά το  Πάσχα των ορθοδόξων  με το Πάσχα των Καθολικών, με συνέπεια «την προώθηση εγχώριων αμνοεριφίων κυρίως σε ευρωπαϊκές  αγορές, αφετέρου τα διαθέσιμα αμνοερίφια στη χώρα είναι περιορισμένα την περίοδο αυτή». 

Οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές την περίοδο που μεσολάβησε στο αιγοπρόβειο κρέας, σε συνδυασμό με την αποδοτικότερη τιμή του γάλακτος, όπως λέει, έχουν οδηγήσει  τους κτηνοτρόφους στην πρόωρη σφαγή των αμνοεριφίων, μήπως και μπορέσουν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στα αυξημένα έξοδα που καλούνται να καλύψουν.

Ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ εξηγεί πως η περιορισμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και οι ανεπαρκείς έλεγχοι στην αγορά, δημιουργούν πρόσφορο περιβάλλον για τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενων αμνοεριφίων.  

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως σημειώνει,  καταναλωτές, που νομίζουν πως επιλέγουν ελληνικά προϊόντα να υπάρξει παραπλάνηση ενώ οι παραγωγοί να ζημιώνονται από τις αθρόες εισαγωγές. Ζητά δε να πληροφορηθεί τι προβλέπεται για την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών από τη νοθεία και τις παραπλανητικές ετικέτες  και τους παραγωγούς από τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων. Επιπλέον, τι έδειξαν οι έλεγχοι και τι είδους ποινές και πρόστιμα επιβλήθηκαν.

Υπενθυμίζουμε πως για το ίδιο θέμα έχει εκδώσει πριν 2 ημέρες σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας για την εφαρμογή των ελέγχων στην αγορά, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, προερχόμενες από βαλκανικές χώρες.