Kάστανο: Η καλή ποιότητα αµείβεται – o καιρός δυσκόλεψε τη συλλογή

Κόντρα στις καιρικές αντιξοότητες και στις αρνητικές εκτιμήσεις για το μέλλον από τους ειδικούς, οι παραγωγοί κάστανου της χώρας συνεχίζουν να καλλιεργούν και να εξελίσσουν την καλλιέργεια. Η προσπάθεια και η υπομονή ανταμείβει τους τολμηρούς και όσους επιμένουν να παράγουν ένα προϊόν που κερδίζει έδαφος στις αγορές όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

Η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της με ένα αρνητικό πρόσημο ως προς τις αποδόσεις, αλλά οι τιμές παραγωγού παραμένουν σταθερές και η καλή ποιότητα αμείβεται.

Μεγαλώνει η ζήτηση

Μπορεί να υστερούμε σε τεχνολογίες και τεχνικές σε σύγκριση με άλλες χώρες, όμως υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες από τους παραγωγούς της χώρας μας, οι οποίες δεν έχουν αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε. Μέσα από αυτήν τη σκέψη, ο Ευθύμιος Καζαντζής, πρόεδρος του συνεταιρισμού Αμπελακίων, τροχοδρομεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού κάστανου.

Όπως ο ίδιος μας εξηγεί, «το προϊόν έχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό, όμως εμείς έχουμε μείνει πίσω και σε θέματα σχεδιασμού, και σε θέματα τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Από το προϊόν που παράγουμε, το 90% πάει στις αγορές του εξωτερικού και αυτό κάτι δείχνει. Η ζήτηση δίνει μία προοπτική και μας προκαλεί να την ακολουθήσουμε. Εμείς όμως σε απλά πράγματα δεν έχουμε βρει τον σωστό βηματισμό, ώστε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί».

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος δηλώνει την πικρία του για την υποστήριξη της πολιτείας σε υποδομές και σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας. «Δεν έχουν λυθεί απλά ζητήματα, όπως το οδικό δίκτυο για να πάμε στα χωράφια μας και περιμένουμε από τον κάθε δήμαρχο να μας λύσει το πρόβλημα. Ακόμη, ψάχνουμε να βρούμε φιλότιμους επιστήμονες για να μας παρέχουν βοήθεια σε προβλήματα όπως είναι η σφήκα της καστανιάς».

Περιγράφοντας την εικόνα της τρέχουσας κατάστασης μετά την ολοκλήρωση της συλλογής, μας αναφέρει ότι «ο αέρας, η βροχή και οι αγριόχοιροι μείωσαν σημαντικά τις αποδόσεις. Από τους 700 τόνους που παράγουμε πέσαμε στους 400 και ίσως αυτό να λέει πολλά, για έναν τόπο όπου για ορισμένους συναδέλφους αποτελεί και το κύριο εισόδημα τους».

Μπορεί η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της με ένα αρνητικό πρόσημο ως προς τις αποδόσεις, αλλά οι τιμές παραγωγού παραμένουν σταθερές και η καλή ποιότητα αμείβεται

Κρατήθηκε η τιμή για τα ποιοτικά

Για μία δυναμική πορεία από το 2002 μέχρι και το 2017 κάνει λόγο ο Ηλίας Τσαπάρας, παραγωγός κάστανου από τις Μηλιές Ηλείας. Ο ίδιος παράγει κάθε χρόνο πάνω από έξι τόνους, αλλά το τελευταίο διάστημα, όπως ο ίδιος μας εξηγεί αυξάνεται το πρόβλημα της μικροκαρπίας, λόγω των θερμοκρασιών.

«Το γεγονός όμως ότι δεν έχουμε νερό για να ποτίσουμε τα δέντρα μας την κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που προκαλεί μικροκαρπία στις καλλιέργειές μας», τονίζει.

Στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της συλλογής αποδίδει τη μειωμένη παραγωγή και η Βάγια Κωτσίου, γεωπόνος του συνεταιρισμού Αριδαίας. Παράλληλα, όμως, επιμένει για τις καλές τιμές παραγωγού στα ποιοτικά κάστανα, οι οποίες κινήθηκαν στα 3,20 με 3,30 ευρώ το κιλό. Μία δύσκολη εβδομάδα πάνω στη συλλογή του καρπού επηρέασε σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα των καστανοπαραγωγών της Μελιβοίας. Όπως μας εξηγεί ο Βαγγέλης Κρανιώτης, πρόεδρος του συνεταιρισμού Μελιβοίας, το 70% της παραγωγής παρασύρθηκε από τις βροχοπτώσεις.

Επιμένει όμως ότι το κάστανο αποτελεί ένα από τα βασικά προϊόντα της περιοχής, έχει ποιοτική υπέροχη και μπορεί να έχει και μέλλον σαν καλλιέργεια. «Αυτό εξάλλου το αποδεικνύουμε στις αγορές, όπου για την τρέχουσα περίοδο η τιμή της πρώτης κατηγορίας κυμάνθηκε στα 3,5 ευρώ το κιλό», κατέληξε ο ίδιος.

Στις μειωμένες αποδόσεις των καλλιεργειών της περιοχής της Έδεσσας εστιάζει ο Χρήστος Πέτκος, πρόεδρος του συνεταιρισμού Άγρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπερβολικές ζεστές δημιούργησαν προβλήματα, με αποτέλεσμα από τους 250 τόνους που συνέλεξε πέρυσι ο συνεταιρισμός, φέτος να φτάσει μόνο στους 70. Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, είπε ότι κινήθηκε σε καλά επίπεδα και έφτασε για την extra κατηγορία στα 3,30 ευρώ το κιλό.