Καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά σε βιολογικά προϊόντα από Γ. Αμυρά

Γ. Αμυράς: Λαθρεμπόριο βοτάνων απειλεί τη χλωρίδα στην Ήπειρο

 Άμεση ενημέρωση για το σκάνδαλο με τα μαϊμού βιολογικά προϊόντα, που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά, αλλά και τα πλαστά πιστοποιητικά που παρείχε μία εταιρία πιστοποίησης σε 2.500 αγρότες, ώστε να λαμβάνουν επιδοτήσεις ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου.

Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή, σημείωσε πως πρόκειται για ένα αγροδιατροφικό σκάνδαλο, που έφεραν στην επιφάνεια ο «Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός Δήμητρα», το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) ως αρμόδιοι φορείς εποπτείας με έγγραφο πόρισμά τους στις 28.11.2014 σχετικά με μαϊμού βιολογικά προϊόντα που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά τουλάχιστον από το 2012 και μετά.

Ο κ. Αμυράς ζήτησε από τον υπουργό, διευκρινίσεις για την αποτελεσματικότητα του συστήματος εποπτείας των ελληνικών φορέων πιστοποίησης και κατήγγειλε ότι η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Πιστοποιήσεων αναβάλλει διαρκώς την επιβολή κυρώσεων στην εταιρία, που βαρύνεται για την ευθύνη έκδοσης μαϊμού πιστοποιητικών σε καλλιεργητές.

Το θέμα των πιστοποιήσεων – μαϊμού σε βιολογικά προϊόντα το είχε ξαναθέσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του «Ποταμιού» στη βουλή, χωρίς όμως να κατονομάσει ακριβώς τι συμβαίνει. Αυτή τη φορά ο υπουργός επιφυλάχθηκε να απαντήσει.