Καταιγίδες και υπερβολική υγρασία δυσχεραίνουν την καπνοκαλλιέργεια

των Μαρίας Αμπατζή, Γιάννη Σάρρου

Οι βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της μεταφυτευτικής περιόδου του καπνού επηρέασαν αρνητικά τις εργασίες στα καπνοχώραφα, ενώ οι εναλλαγές της θερμοκρασίας με την έντονη ατμοσφαιρική υγρασία δημιούργησαν προβλήματα με την παρουσία ασθενειών.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Κατσαρός, καπνοπαραγωγός από την Ελασσόνα, στις αρχές Ιουλίου σχεδόν όλοι οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας μπαίνουν στη συλλεκτική περίοδο: «Ολοκληρώνουμε αυτές τις ημέρες τα σκαλίσματα και στις αρχές Ιουλίου μπαίνουμε στη συλλογή του πρώτου χεριού. Ήδη, στην περιοχή της Ποταμιάς Ελασσόνας, έχουν ξεκινήσει να μαζεύουν το πρώτο χέρι καπνού. Αυτό που μας προβληματίζει είναι η υπερβολική υγρασία, η οποία δημιουργεί προβλήματα στη φυτοπροστασία».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εργατικών χεριών, που πέρυσι απασχόλησε έντονα τους καπνοπαραγωγούς της περιοχής, φαίνεται ότι έχει εξομαλυνθεί το πρόβλημα σε μεγάλο ποσοστό, καθώς, όπως δηλώνει ο κ. Κατσαρός, «από τα 3.000 άτομα που δηλώθηκαν στην περιφέρεια για μετακλητούς εργάτες γης, ένα σημαντικό ποσοστό καλύπτει τις δικές μας ανάγκες. Όπως δείχνει η μέχρι τώρα πορεία, δεν πιστεύω να συναντήσουμε προβλήματα στην ολοκλήρωση της συλλογής».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, ο κ. Κατσαρός μίλησε για μια στασιμότητα, ελπίζοντας όμως για τη νέα χρονιά σε μια καλύτερη τιμή. «Από τα 4,5 ευρώ που πήραμε την περσινή περίοδο, πιστεύω ότι για την τρέχουσα θα έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

Οι βροχές καθυστέρησαν τη μεταφύτευση στη Ροδόπη

Σε δυο χρόνους προχωράει η καλλιέργεια στη Ροδόπη, καθώς σε μερικές περιοχές το επόμενο δεκαήμερο ολοκληρώνεται η μεταφύτευση, ενώ σε άλλες ετοιμάζονται για τη συλλογή. Όπως μεταφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν, «ο καιρός ταλαιπώρησε ιδιαίτερα τους καπνοπαραγωγούς σε συγκεκριμένες περιοχές του νομού λόγω των πολλών βροχοπτώσεων που έκαναν λάσπη το χώμα, δυσκολεύοντας τις εργασίες».

Ο καπνοπαραγωγός από το Μέγα Πιστό, Ραμαδάν Ραμαδάν, αναφέρει, από την πλευρά του, ότι «σιγά-σιγά θα προχωρήσουμε στη συγκομιδή στις επόμενες δέκα μέρες».

Οι παραγωγοί ραντίζουν για δεύτερη φορά, ενώ άλλοι προχώρησαν και σε τρίτο ράντισμα λόγω των βροχοπτώσεων, ακολουθώντας τις οδηγίες των μεταποιητών για να μην προσβληθούν τα καπνά από ασθένειες και έντομα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν έχουμε ζιζάνια γιατί κάναμε τα σκαλίσματα, αλλά ελπίζουμε να μην παρουσιαστεί ο θρίπας του καπνού, ο οποίος είναι φορέας της νεκρωτικής ίωσης και διάφορων ασθενειών, που υποβαθμίζουν την παραγωγή».

Όψιμες οι φυτεύσεις για τα Βιρτζίνια στη Λοκρίδα

Για καιρικές συνθήκες οι οποίες επηρέασαν τον προγραμματισμό της καλλιέργειας των καπνών ποικιλίας Βιρτζίνια κάνει λόγο ο Χρήστος Γιαλούρης, παραγωγός από την Τιθορέα, ο οποίος αναφέρει ότι «το ξεκίνημα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο είχε σημαντικές δυσκολίες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα χρειαστούμε περισσότερα φυτοφάρμακα για την προστασία των καλλιεργειών μας».