Καταρροϊκός πυρετός: Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, ολιγωρία καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι

Την άμεση ενεργοποίηση του Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης για την καταπολέμηση της νόσου του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα, ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ την Πέμπτη (3/9), καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί ανησυχητικά και φτάνει πλέον τα 78. Από αυτά η πλειονότητα (70%) εντοπίζεται στη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, με αφορμή την ύπαρξη κρούσματος καταρροϊκού πυρετού, που εντοπίστηκε σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης και με γνώμονα τη διασφάλιση της προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, προχώρησε στην άμεση ενεργοποίηση του Σχεδίου Εκτάκτου Ανάγκης για την καταπολέμηση της νόσου, παράλληλα με την εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης και των μέτρων που προβλέπει η κείμενη κοινοτική νομοθεσία».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι, στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων, ορίστηκαν ζώνες ελέγχου, προστασίας και επιτήρησης, γύρω από την περιοχή που εντοπίστηκαν τα κρούσματα, ενώ, παράλληλα, για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου, διενεργήθηκαν και διενεργούνται συστηματικά κλινικές εξετάσεις στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, «επιπροσθέτως, γίνεται χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων/εντομοαπωθητικών στα ζώα, στις εγκαταστάσεις και στα μέσα μεταφοράς και εγκρίθηκε εθελοντικός εμβολιασμός κατά του οροτύπου 4 του ιού του καταρροϊκού πυρετού, με αδρανοποιημένο εμβόλιο, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου του νοσήματος».

Στα «κάγκελα» οι κτηνοτρόφοι

Στην ανωτέρω ανακοίνωση δεν παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τις υπό δρομολόγηση διαδικασίες για την αγορά εμβολίων, ώστε να δοθούν δωρεάν στους κτηνοτρόφους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», από τα τμήματα κτηνιατρικής των ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Καστοριάς προκύπτει ότι αιτήματα χρηματοδότησης για αγορά εμβολίων έγιναν μόλις πριν από λίγες μέρες, κάτι που σημαίνει ότι τα εμβόλια θα καθυστερήσουν να παραδοθούν.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, με την ιδιότητα και του υπευθύνου του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Καταγγέλλουμε την ολιγωρία των αρχών. Εμείς από τη στιγμή που εμφανίστηκαν κρούσματα σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου. Άρχισαν να προκύπτουν τα κρούσματα στην Καστοριά και σε άλλες περιοχές, ζητήσαμε άμεσους εμβολιασμούς από την περιφέρεια και το ΥΠΑΑΤ για να προστατευτούν οι κτηνοτρόφοι, ούτε τότε μας άκουσαν. Οι θάνατοι έχουν πολλαπλασιαστεί, έχουμε περιπτώσεις που τα ζώα δεν παράγουν γάλα και οι κτηνοτρόφοι καταστρέφονται».

Υπεγράφη η απόφαση για αποζημιώσεις καταρροϊκού 2014 στη Λάρισα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», ένα βήμα πριν από την πληρωμή τους βρίσκονται κτηνοτρόφοι της Λάρισας που είχαν υποστεί ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο λόγω της τότε έξαρσης της νόσου του καταρροϊκού πυρετού. Έκτοτε, το ζήτημα είχε τεθεί επανειλημμένα από τους παραγωγούς, οι οποίοι έφταναν στην πηγή και νερό δεν έπιναν. Σύμφωνα με την απόφαση, το ποσό που προβλέπεται να εισπράξουν οι κτηνοτρόφοι ανέρχεται σε 251.970 ευρώ. Πολύ σύντομα αναμένεται και η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ για το θέμα.