Ο καταρροϊκός πυρετός πέρασε την πόρτα της περιφέρειας

Πέντε κρούσματα καταρροϊκού πυρετού μετρά πλέον η ΠΑΜ-Θ και συγκεκριμένα το Κάτω Νευροκόπι της ΠΕ Δράμας, όπως μεταφέρει ο Νίκος Φωτεινιάς, προϊστάμενος Υγείας Ζώων της περιφέρειας και αναπληρωτής διευθυντής στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα Αυγούστου, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Δράμας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου στους κτηνοτρόφους-αιγοπροβατοτρόφους σχετικά με τον καταρροϊκό πυρετό, ζητώντας τους να βρίσκονται σε εγρήγορση και επιφυλακή.

«Γίνονται επιπλέον έλεγχοι στα ζώα, οι μετακινήσεις τους είναι πιο αυστηρές και απαιτούνται τα προβλεπόμενα εντομοαπωθητικά και οι κατάλληλες απολυμάνσεις στα οχήματα, ώστε να μη μεταφερθεί ο ιός», περιγράφει ο κ. Φωτεινιάς. Η ζώνη προστασίας έχει ακτίνα 100 χιλιομέτρων, επομένως περιλαμβάνει την ηπειρωτική Δράμα και την Καβάλα και φτάνει μέχρι την Ξάνθη, η δε ζώνη επιτήρησης είναι ακτίνας 150 χιλιομέτρων, περιλαμβάνοντας τη Θάσο και φτάνοντας μέχρι τη Ροδόπη. Στην ουσία, διαμορφώνεται μια ζώνη σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Εξάλλου, η Κεντρική Μακεδονία, όπου προηγήθηκε η εμφάνιση κρουσμάτων, παραμένει σε επαγρύπνηση.

Συμπτώματα – συμβουλές30

Ο κ. Φωτεινιάς εξηγεί ότι ο ιός μεταδίδεται από ένα Culicoides με φορέα τα βοοειδή. Έχουν μολυνθεί αιγοπρόβατα που προσβάλλονται κατά κύριο λόγο, ενώ στα βοοειδή η ασθένεια είναι ασυμπτωματική. Τα ζώα προστατεύονται με εντομοαπωθητικά και γίνονται απεντομώσεις στους στάβλους για να αποτραπεί η μετάδοση του ιού.

«Τα ζώα που προσβάλλονται έχουν υψηλό πυρετό, έντονη σιελόρροια, ρινικό έκκριμα, υπεραιμία των βλεννογόνων, κυανωτική γλώσσα και αρκετούς θανάτους. Το 2014, οι θάνατοι στα κοπάδια ήταν σποραδικοί», θυμίζει. Διευκρινίζει ότι ο ιός μεταφέρεται μόνο από τη σκνίπα στο ζώο και όχι από ζώο σε ζώο και βέβαια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Ο ίδιος ενημερώνει πως «το Culicoides είναι έντομο που έχει αυτονομία πτήσης 300 χλμ. Κινείται μέσω των ρευμάτων αέρα και έχει βρεθεί μέχρι και σε ύψος που πετάνε τα αεροπλάνα».

Συμβουλεύει τους κτηνοτρόφους να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά μέσα από συγκεκριμένο κατάλογο, ενώ προσθέτει πως νέα ΚΥΑ θα επιτρέψει στους κτηνοτρόφους τον εμβολιασμό του κοπαδιού τους με δικά τους έξοδα. Ο κ. Φωτεινιάς υπενθυμίζει ότι στην περιφέρεια είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα περισυλλογής νεκρών ζώων, επομένως οι κτηνοτρόφοι μπορούν και πρέπει να το αξιοποιήσουν για να λάβουν αποζημίωση, προσκομίζοντας τις σχετικές αποδείξεις.

Διαβάστε ΕΔΩ σχετικό σημερινό δελτίο τύπου της ΠΑΜΘ