Καταστρέφουν πλεονάζουσες ποσότητες γάλατος και αφήνουν ασυγκόμιστα προϊόντα οι αγρότες στις ΗΠΑ

Καταστρέφουν πλεονάζουσες ποσότητες γάλατος και αφήνουν ασυγκόμιστα προϊόντα οι αγρότες στις ΗΠΑ

Η πανδημική κρίση μπορεί να οδηγήσει τον αγροτικό τομέα στις ΗΠΑ σε απώλειες της τάξης των 20 δισ. δολαρίων φέτος, σύμφωνα με έκθεση του Τμήματος Γεωργίας του Πανεπιστημίου του Missouri. Αυτό αναφέρεται στο χθεσινό ενημερωτικό δελτίο για την αγορά τροφίμων και ποτών στις ΗΠΑ, που εκδίδει η διεύθυνση εμπορίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Ν. Υόρκη. Συγκεκριμένα, ο αγροτικός τομέας προβλεπόταν να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% το 2020, αλλά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, η πρόβλεψη έχει αναθεωρηθεί για πτώση 2,2% σε σύγκριση με πέρσι, ήτοι για αθροιστικές απώλειες 5%.

Η έρευνα επισημαίνει ότι, ακόμα και αν προχωρήσει η ανακατεύθυνση μεγάλου τμήματος της αγροτικής παραγωγής που προορίζεται για τον κλάδο της εστίασης στην οικιακή κατανάλωση, αυτό θα συμβεί με μεγάλα κόστη στην αλυσίδα επεξεργασίας και διανομής τροφίμων. Σημειωτέον ότι οι χαμηλές τιμές έχουν εξωθήσει παραγωγούς σε καταστροφή πλεοναζουσών ποσοτήτων σε προϊόντα, όπως το γάλα και τα αυγά ή σε μη συγκομιδή σοδειών διαφόρων λαχανικών. Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως εμφανές σε Πολιτείες όπως η Florida, όπου παρατηρείται πρωτοφανής συσσώρευση αδιάθετων ποσοτήτων φρούτων, που υπό φυσιολογικές συνθήκες διετίθεντο σε σχολεία, πανεπιστήμια, ξενοδοχεία κλπ.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος ζητούν από την κυβέρνηση να αγοράσει μεγάλες ποσότητες προϊόντος, καθώς πολλές επιχειρήσεις του κλάδου έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Επίσης, σύμφωνα με τη New York Times, ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός γαλακτοπαραγωγών στις ΗΠΑ, Dairy Farmers of America, εκτιμά ότι οι παραγωγοί απορρίπτουν περίπου 3,7 εκατ. γαλόνια πλεονάζουσας ποσότητας γάλακτος την ημέρα. Την ίδια στιγμή, μία μόνο μονάδα ορνιθοτροφίας, η Sanderson Farms, καταστρέφει 750.000 αυγά κάθε εβδομάδα και τα στέλνει σε μονάδα παρασκευής ζωοτροφών.

Περίπου το 5% της παραγωγής γάλακτος απορρίπτεται, ενώ το ποσοστό αναμένεται να διπλασιαστεί, αν η παρούσα κρίση διαρκέσει για μερικούς ακόμα μήνες, σύμφωνα με την International Dairy Foods Association (IDFA). Επιπροσθέτως, το κλείσιμο σχολείων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, εστιατορίων και ξενοδοχείων έχουν αφήσει ορισμένους αγρότες χωρίς αγοραστές για το ήμισυ σχεδόν της παραγωγής τους.