Για τη «χειρότερη χρονιά εδώ και 25 χρόνια» στα εσπεριδοειδή μιλούν οι Ισπανοί

Εισαγωγές από Ν. Αφρική και πτώση κατανάλωσης στην Ευρώπη μείωσαν τις τιμές

pesmena-esperidoeidh
-Διαφήμιση-

Εντονο προβληματισμό προκαλεί στους Ισπανούς παραγωγούς και συνεταιριστές η φετινή χρονιά στα εσπεριδοειδή. Όπως είπε ο καλλιεργητής Francisco Climent, μιλώντας στη διεθνή ιστοσελίδα Freshplaza, «η καμπάνια είναι καταστροφική», ενώ ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Nulexport, Pascual Pla, κάνει λόγο για τη «χειρότερη χρονιά εδώ και 25 χρόνια». Όλοι μιλούν για μια «απόλυτη καταιγίδα», με πιέσεις από εισαγωγές από τη Νότια Αφρική, βροχές και πτώση της κατανάλωσης στην Ευρώπη.

Μάλιστα, αγροτικές οργανώσεις, συνεταιρισμοί, αρδευτές και εξαγωγείς, διοργανώνουν συλλαλητήρια σε 15 δήμους προκειμένου να απαιτήσουν αναθεώρηση της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και Νότιας Αφρικής, καθώς αποδίδουν στον ανταγωνισμό με τις εισαγωγές από εκεί την πτώση των τιμών και των πωλήσεων των προϊόντων τους.

«Υπάρχει πιθανότητα να μείνει ασυγκόμιστο το 30% της ποικιλίας Clementules»

Ο P. Pla εξηγεί πως «όλα φαίνεται να συμβαίνουν ταυτόχρονα. Όχι μόνο η Ν. Αφρική είχε αντίκτυπο, αλλά ακόμη οι βροχές, οι αποκλεισμοί στα γαλλικά σύνορα από τα “κίτρινα γιλέκα”, το γεγονός ότι οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη δεν είναι ικανοποιητικές και ότι η κατανάλωση δεν είναι επαρκής. Τα σούπερ μάρκετ υποστηρίζουν ότι οι πωλήσεις έχουν μειωθεί κατά 30%». Οι πωλήσεις μέχρι στιγμής είναι μειωμένες κατά 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνει ο πρόεδρος του Nulexport.

Σύμφωνα με τον F. Clement, υπάρχει πιθανότητα να μείνει ασυγκόμιστο το 30% της ποικιλίας Clementules. Ενδεικτικό της πτώσης των τιμών είναι ότι, όπως αναφέρει, τον Οκτώβριο πούλησε με 27 λεπτά το κιλό και τον Δεκέμβριο με 21 λεπτά. «Το πρόβλημα», εξηγεί, «είναι ότι εάν δεν συγκομίσεις τους καρπούς, το δέντρο δεν θα ανθίσει την επόμενη σεζόν και έτσι υπάρχουν παραγωγοί που πωλούν για ψίχουλα, ακόμα και στα 15 λεπτά, μόνο και μόνο για να καθαρίσουν τα δέντρα», προσθέτοντας ότι στο παρελθόν η συγκομιδή διαρκούσε τέσσερις μήνες και τώρα μόνο δύο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Nulexport δίνει έμφαση στην προοπτική δημιουργίας νέων ποικιλιών εσπεριδοειδών, ως διέξοδο για την επέκταση της καμπάνιας, αλλά οι μικροί παραγωγοί είναι απρόθυμοι, επειδή πιστεύουν ότι μόνο μεγάλοι επενδυτές θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε κάτι τέτοιο και να επωφεληθούν από αυτό.

-Διαφήμιση-